Ulkomaat

Romania kitkee korruptiota – taustalla EU-jäsenyys ja kymmeniä tappanut yökerhopalo

Huhtikuussa joutui eroamaan Bukarestin oopperan baletin talousjohto. Korruptiota tutkivan viraston edessä päivystää jatkuvasti toimittajia odottamassa suuria nimiä kuulusteluihin.

Bukarest

Ilma on paksuna hiestä ja hengästymisestä. Reisilihakset värisevät väsymyksestä. Jäljellä ovat viimeiset minuutit.

”Miehet! Vielä kuusitoista petit battement’ta”, maestro huutaa. Salin keskelle siirtyy hiestä märkiä tanssijoita. Jalkaterät säpsättävät kuin kalan pyrstöt, kun tanssijat nousevat harjoitusten viimeiseen hyppysarjaan.

Harjoitussali kuuluu Romanian ylpeydelle, Bukarestin oopperan baletille. Kulisseissa on tyyntä, mutta ympärillä pauhaa poliittinen hurrikaani.

Bukarestin ooppera ajautui huhtikuussa keskelle skandaalia, kun baletin talousjohto erotettiin korruptioepäilyjen vuoksi. Johto vaihtui, mistä suuttui taiteellinen johtaja. Lopulta kulttuuriministeri erosi, kun vyyhti paisui julkiseksi kiistaksi.

Ei siis mitään uutta Karpaattien kupeessa. Tästä Romania tunnetaan: korruption ryvettämistä instituutioista, poliittisista skandaaleista ja riitaisista johtajaeroista.

Kunnia on kyseenalainen, mutta asiaa voi katsoa toisesta näkökulmasta. Se, että korrup­tiosta puhutaan, tarkoittaa, että jotain myös tapahtuu. Romaniaa puhdistetaan nyt tosissaan.

”Aiemmin kulttuurilaitoksia ei edes tutkittu”, tanssijoita edustava Gigel Ungureanu sanoo harjoitussalissa. Hän uskoo baletin epäselvyyksien paljastuneen juuri nyt, koska Romaniassa on pantu uusi vaihde silmään korruption vastaisessa taistelussa.

Romania on noussut moni­ongelmaisen EU:n toivonpilkahdukseksi. Maa saa kiitosta korruption vastaisesta työstä. Talous kasvoi viime vuonna 3,8 prosenttia, mikä on EU:n kärkipäätä. Lisäksi kansa alkaa olla lopullisen kypsynyt huonomaineiseen poliittiseen johtoon.

Syy siihen on kamala.

Viime lokakuussa sadat ihmiset kuuntelivat täyteen pakatulla Colektiv-klubilla metalliyhtyeen keikkaa, kun tuli levisi erikoistehosteista klubin äänieristeisiin.

Noin 30 ihmistä kuoli heti, seuraavina viikkoina ja kuukausina kymmeniä lisää. Yhteensä uhreja on jo 64. Viimeisin kuoli palovammoihin tänä keväänä.

Onnettomuus oli kuin pommi, joka jatkoi räjähtämistä uudestaan ja uudestaan.

Tulipalosta tuli vedenjakaja Romanian politiikassa. Tulipalon jälkeen tuhannet marssivat Bukarestin kaduille vaatimaan korruption kitkemistä ja hallituksen eroa.

”Korruptio tappaa”, huusivat mielenosoittajat. Yökerhon turvatoimia ei ollut tarkistettu luultavasti sen vuoksi, että joku oli kuitannut asian rahalla.

Viha henkilöityi silloiseen pääministeriin Victor Pontaan, joka oli jo aiemmin joutunut tutkintaan eri korruptiotapauksen vuoksi. Hän erosi virastaan.

Valtaan nousi EU-mielinen virkamieshallitus, joka nosti päätavoitteekseen hallinnon uudistamisen ja talouden kehittämisen. Tähän hallitukseen kuului myös kulttuuriministeri, joka aloitti oopperan baletin epäselvyyksien tutkimisen. Tilalle ministeriksi nousi samaa linjaa edustava valtiosihteeri.

Muuten mielikuva poliitikoista on Romaniassa huono. Maineongelman ymmärtää korruptiota tutkivan DNA-viraston ovella.

Tunnelma viraston edessä on kuin kieroutuneissa Linnan juhlissa. Neljän televisiokanavan autot odottavat toimiston edessä, kuka julkisuuden henkilö kävelee seuraavaksi kuulusteluihin.

Mitä isompi kiho, sitä kiivaammin kilpaillaan haastattelusta. Oven avautuminen on aina uutinen, sillä DNA tutkii ylimmän poliittisen ja talouseliitin korruptiota.

RTV-kanavan toimittaja Iuvan Barbu nuokkuu viraston oven eteen pysäköidyssä lähetys­autossa joka arkipäivä aamuseitsemästä iltakuuteen. Hän on päivystänyt samalla paikalla jo vuoden ajan. Se on kannattanut, sillä ovi on käynyt viime aikoina tiuhaan.

”Viimeisen vuoden aikana on viety paljon nimekkäitä poliitikkoja.”

Tästä on kiittäminen Euroopan unionia.

DNA-virasto on yksi Romaniaa uudistavista instituutioista, joka perustettiin vuonna 2005 osana pyrkimystä päästä EU:n jäseneksi. Viraston takana oli oikeusministeri Monica Macovei, jonka työ korruption kitkemiseksi vakuutti silloisen laajentumiskomissaarin Olli Rehnin Romanian EU-kelpoisuudesta. Romania liittyi Bulgarian kanssa unionin jäseniksi vuonna 2007.

”Terveisiä Olli Rehnille. Hän tuki minua paljon, kun olin oikeusministerinä”, nykyisin euroedustajana toimiva Macovei kertoo puhelimitse Brysselistä.

Romanian tie toimivaksi demokratiaksi on ollut pitkä verrattuna muihin EU:n itäisiin jäseniin. Kun valtaosa kommunistisen itäblokin maista eli 1980-luvulla jonkinlaista avautumisen kautta, Romaniassa kommunismi oli synkimmillään.

Ihmiset näkivät nälkää ja kärsivät kylmästä, kun johtaja Nicolae Ceaușescu halusi maksaa ulkomaanvelat pois ruuan ja sähkön kustannuksella. Vallankumous vuonna 1989 kaatoi käytännössä vain ylimmän vallan, minkä vuoksi poliittisen kulttuurin uudistaminen on kesken. Romania on yhä yksi EU:n köyhimmistä maista.

Korruptiomittareilla Romania on EU:n häntäpäätä, mutta suunta on lupaava. Toisin kuin edellä olevan naapurimaan Unkarin, Romanian pisteet paranivat viime vuonna Transparency Internationalin korruptiotutkimuksessa. Unkarissa tilanne on heikentynyt viime vuosina.

”Korruptio on ongelma kaikissa uusissa EU:n jäsenmaissa. Mutta koska sitä ei tutkita ­muualla, julkisuuteen ei tule tapauksia”, Macovei sanoo. ”Romaniassa asialle tehdään jotain.”

Romanian oikeusvaltion kehitys on ollut vakuuttavaa myös EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mielestä. Hän esitti helmikuussa, että Romanian osalta voitaisiin lähivuosina luopua Romaniaa ja Bulgariaa varten räätälöidystä seurantajärjestelmästä (CVM).

”Romania ja romanialaiset ovat osoittaneet haluavansa taistella korruptiota vastaan ja suojella oikeuslaitoksen riippumattomuutta”, kiiteltiin tuoreimman CVM-raportin julkistamisen yhteydessä tammikuussa.

Muutoshalun kestävyys testataan loppuvuoden parlamenttivaaleissa. Isot puolueet tekevät Macovein mukaan kaikkensa, ettei poliittinen johto uudistuisi.

Ulkomailla äänestäminen on tehty hankalaksi, sillä ulkomailla asuvat romanialaiset kannattavat todennäköisemmin valtaeliitin vaihtoa kuin maaseudun väestö. Asiasta nousi kohu jo presidentinvaaleissa 2014, kun tunteja äänestyspaikalla odottaneet ulkoromanialaiset eivät päässeet äänestämään.

Lisäksi uusien ja pienten puolueiden kynnys päästä valtaan on korkea, pientä oikeistopuo­luetta edustava Macovei sanoo.

Romanialaiset ovat vakuuttuneita siitä, että EU oli heille oikea ratkaisu. Eurobarometrin mukaan 57 prosentilla romanialaisista on EU:sta myönteinen mielikuva, mikä on kriisien täyttämän unionin kärkitulos.

Koska jäseniä on oltu vasta vuosikymmen, EU:sta muistetaan myös hyvät puolet. Paras niistä on aiempaa vapaampi liikkuvuus Euroopan alueella.

Romania ei ole Schengenissä, mutta eri arvioiden mukaan muissa EU-maissa asuu ainakin kahdesta kolmeen miljoonaa romanialaista. Suurin osa heistä työskentelee Italiassa ja Espanjassa.

Tämä joukko on euroedustaja Macovein mukaan Romanian suurin muutosvoima: vanha poliittinen kulttuuri ei enää tyydytä, kun on nähty, miten muualla Euroopassa eletään. ”Romania kehittyy, sillä ihmiset ovat menneet eteenpäin.”

Catalina Luchian-Placinta on tyypillinen esimerkki Erasmus-sukupolven eurooppalaisesta. Takana on opiskeluvaihtovuosi Espanjassa. Lisäksi hän on asunut Britanniassa. Hän ei vertaa kotimaan oloja kommunismin aikaan vaan toisiin EU-valtioihin.

Hän on muutama päivä aiemmin muuttanut takaisin Bukarestiin Unkarista, jossa kolmihenkinen perhe asui Luchian-Placintan töiden vuoksi.

”En enää tunne olevani kotona Bukarestissa. Mentaliteettini on jo liian länsimainen”, konsulttina työskentelevä Luchian-Placinta sanoo.

Hänen on vaikea sietää Romanian poliittista kulttuuria, jossa hän näkee yhä kommunismiajan perinnön. Sääntöjä on opittu kiertämään, sillä kommunismiajalla iso osa niistä oli järjettömiä.

Vertauskuvaksi hän nostaa romanialaisten turvavyökulttuurin. Sen sijaan, että vyö laitettaisiin kiinni, kuski tekee kaikkensa, jotta vyötä ei tarvitse sulkea.

”Kaupoissa myydään erityisiä muovipaloja, jotka voi laittaa vyöhön niin, että auto lakkaa hälyttämästä. Voitko käsittää?”

Samalla tavalla toimii politiikka. Niitä, jotka onnistuvat kiertämään veroja tai muita sääntöjä, kutsutaan Romaniassa ”älykkäiksi”. Eli: vain hölmöt noudattavat sääntöjä.

Perhe uskoo Romanian muuttuvan vasta, kun ihmisten ajatusmalli muuttuu. Tämä vie aikaa ja kestää todennäköisesti vielä ainakin sukupolven ajan. Merkkejä mentaliteetin murroksesta huomaa tosin jo perheen sisällä.

Luchian-Placintan aviomies Dragos Placinta oli 17-vuotias kommunismin kaatuessa 1989. Hän pitää itseään selvästi enemmän vanhan ajan edustajana kuin vaimoaan, joka syntyi vain vuosi ennen kylmän sodan päättymistä. Silti he uskovat todellisen muutoksen tapahtuvan vasta, kun perheen kaksivuotias Ava on aikuinen. Siksi perhe etsii jälleen töitä ulkomailta. Muutos ei ole heille tarpeeksi nopea.

Korruption suuri hinta on keskiluokan katoaminen ulkomaille.

Uravalmentajana työskentelevä Liliana Lutu on toiveikkaampi. Tyttärensä yhteen Bukarestin lukuisista uusista ostoskeskuksista sadepäivänä tuonut Lutu uskoo, että Romania kehittyy nyt parempaan suuntaan kahdesta syystä.

Toinen niistä, kolmivuotias tytär Arya Lutu, ryömii juuri leikkipaikan muovitunneliin.

”Tyttäreni syntyi maailmankansalaisena. Hän kyseenalaistaa jokaisen asian toisin kuin minä lapsena. Ei kommunismin aikana kyseenalaistettu.”

Toinen syy uskoa länsi-inte­graatioon on pohjoisrajalla. Ilman EU-jäsenyyttä Romania saattaisi muistuttaa nyt Ukrainaa. ”Olemme niin lähellä Venäjää, ettei meillä ole muita vaihtoehtoja kuin onnistua.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romania
 • Eurooppa
 • EU
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Helsinkiläissairaala Husin ja Mehiläisen yhteisomistukseen – päätös jakoi Husin hallituksen kahteen leiriin

  7. 7

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  8. 8

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Maahanmuuttovirasto kehottaa käännytettyjä taiteilijoita vaihtamaan ammattiaan – ”Sinun on jatkossa mahdollista hankkia elantosi jollakin muulla tavalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää