Ulkomaat

Britanniassa maahanmuutto kalskahtaa jo kirosanalta – ja se on Brexit-leirin valttikortti

Maahanmuuton rajoittaminen on yksi avainkysymyksistä, kun britit äänestävät EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta.

Lontoo

Maahanmuutto. Britanniassa se kalskahtaa jo kirosanalta.

Maahanmuuton rajoittaminen on yksi avainkysymyksistä, kun britit äänestävät EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina.

EU-maana Britannia ei saa rajoittaa muista jäsenmaista tulevaa muuttoa. Brexitiä eli EU-eroa ajavan leirin mukaan eurooppalaiset tulijat vievät työpaikat ja täyttävät koulut, terveysasemat ja asuntojonot. Vain lähtö unionista antaisi ohjat takaisin brittien omiin käsiin.

”Huolestuminen maahanmuutosta ennustaa vahvasti, että henkilö äänestää EU-eron puolesta”, riippumattoman brittiläisen Niesr-ajatuspajan (National Institute of Economic and Social Research) johtaja Jonathan Portes arvioi.

Mutta pitääkö brittien olla huolissaan tulijoista?

Torstaina julkistettujen Britannian tilastokeskuksen ONS:n lukujen mukaan nettomaahanmuutto (maahanmuuton ja maastamuuton erotus) oli viime vuonna 333 000 henkilöä. Nousu edelliskauteen ei ollut merkittävä, vain kymmenentuhatta.

Luku on kuitenkin ruma, jos sitä vertaa konservatiivihallituksen tavoitteeseen, joka on 100 000. Pelkästään EU-kansalaisten nettomaahanmuutto Britanniaan oli 184 000.

Open Europe -ajatuspajassa politiikkaa analysoivan Pawel Swidlickin mukaan nettomaahanmuutto on huono mittari.

”Kova asenne maahanmuuttoa kohtaan on kuitenkin EU-eroa ajavan leirin valttikortti.”

Brexit-leirin mukaan Britannia voisi lisätä esimerkiksi kansainyhteisömaista tulevaa muuttoa, jos EU-muutto saataisiin kuriin. Etenkin englanninkielisistä maista kuten Australiasta, Kanadasta tai Uudesta-Seelannista tulevat keräävät sympatioita.

Uudesta-Seelannista on kotoisin myös Dennis Till, joka pyörittää Lontoossa omaa yhden miehen remonttiyhtiöitä.

”Monet britit tuntuvat olevan täysin kyllästyneitä maahanmuuton lisääntymiseen.”

Till huomasi jo vuosia sitten, että rakennus- ja remonttiala on täynnä Keski- ja Itä-Euroopasta tulleita työmiehiä: ”He ovat kovia tekemään töitä, toisin kuin osa paikallisista. Omia töitäni he eivät ole vieneet.”

Tillillä on myös Britannian passi, koska hänen isänsä on britti. Siksi hän saa äänestää EU-kansanäänestyksessäkin.

Kanta ei ole vielä selvillä. Äänestää hän kuitenkin aikoo.

EU-maahanmuuttajat hyödyttävät Britannian taloutta. Nettomaahanmuuton lasku heikentäisi pitkällä aikavälillä taloutta, vaikka vaikutus olisikin pieni, kertoo Niers-ajatuspajan tuore selvitys.

”EU-maahanmuutto hyödyttää Britanniaa, koska tulijat ovat keskimäärin nuorempia ja paremmin koulutettuja kuin kantaväestö”, tutkija Katerina Lisenkova sanoi tiedotustilaisuudessa.

EU-tulijoissa on kuitenkin eroja. Niin sanotuista vanhoista EU-maista kuten Suomesta Britanniaan muuttaneet ovat keskimäärin koulutetuimpia kuin muut maahanmuuttajat tai britit itse.

Parhaiten työllistyvät sen sijaan uusista EU-maista eli Keski- ja Itä-Euroopasta muuttaneet. Heikoin työllisyysaste on kolmansista maista tulleilla.

Lisenkovan mukaan bruttopalkat saattaisivat todellakin hieman nousta, jos EU-maahanmuutto vähenisi: ”Nettopalkat kuitenkin laskisivat, sillä verotus kiristyisi.”

Verot nousisivat, koska maahanmuuton väheneminen EU-eron toteutuessa heikentäisi julkista taloutta.

Englantilais-puolalainen aviopari Timon ja Zuzanna Day ovat kyllästyneet Britannian repivään maahanmuuttoväittelyyn.

”Surullista, että nationalismi on kasvussa. Tilanne vain pahenee, jos eroamme EU:sta”, Timon Day sanoo.

Kumpikin aikoo äänestää Britannian EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

”Meillä on talo Puolassa ja loma-asunto Portugalissa. Poikamme asuu Milanossa. Rajojen sulkeminen ei ole vaihtoehto”, Zuzanna Day sanoi.

Itse hän saapui Puolasta Britanniaan turistiviisumilla 1970-luvulla. Silloin tulijoita oli vähän, mutta muita ongelmia riitti.

”Meidän piti mennä nopeasti naimisiin, jotta vaimoni sai jäädä maahan”, Timon Day kertoo.

Vedonlyöntiyhtiöiden arvioiden mukaan britit äänestävät EU-jäsenyyden jatkon puolesta 70–80 prosentin todennäköisyydellä. Mutta jos kansan­äänestyspäivää edeltävällä viikolla tulee huonoja uutisia vaikkapa maahanmuutosta, voi se painaa vaa’an EU-eron kannalle.

Paljon riippuu myös siitä, kuinka hyvin kilpailevat kampanjat saavat vedettyä ihmiset äänestämään.

Open Europe -ajatuspajan Swidlicki veikkaa, että äänestysprosentti jää 55–60 prosenttiin. Hän uskoo kuitenkin, että huoli omasta taloudellisesta tulevaisuudesta ohjaa lopulta äänestyskäyttäytymistä enemmän kuin huoli maahanmuutosta. Tämä pelaisi EU-jatkon kannattajien pussiin.

”Moni näkee, että talous vaikuttaa omaan elämään mikrotasolla, mutta maahanmuutto vain makrotasoon.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Enontekiön kunta aikoo perustaa sheriffin viran, koska molemmat poliisit jäävät eläkkeelle – ”Tämä ei ole pelleilyä, tämä on hätähuuto”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Iltalehden päätoimittaja jättää työnsä

  8. 8

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  9. 9

   Syyttäjältä päätös Kittilän epäillyn rikoskokonaisuuden aloittaneesta asiasta: Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja saa syytteen hissihankinnasta

  10. 10

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää