Ulkomaat

Maahanmuutto­vastaisuutta, kissakuvia ja pyrkimystä valtavirtaan – tällaisia ovat Euroopan oikeistopopulistiset puolueet

Euroopan oikeisto­populisteja yhdistää maahanmuutto­vastaisuus, mutta EU:sta ollaan erimielisiä.

Maaliskuussa kävi niin, että oikeistopopulisti Marine Le Penin sormet eksyivät maatilareissulla vasikan suuhun. Joku nappasi kuvan työhaalareihin pukeutuneesta, pahnoille kyykistyneestä Le Penistä. Kuvan Ranskan Kansallista rintamaa johtava Le Pen julkaisi blogissaan Carnets d’espérances eli Toivon muistivihot.

Helmikuussa avatuilla, lifestyle-blogia muistuttavilla nettisivuillaan Le Pen rakentaa itsestään kuvaa onnellisena ja itsenäisenä naisena. Hän hellii sivuilla julkaistuissa kuvissa kissoja ja koiria, seisoskelee tukka hulmuten tuulisella rannalla ja istuskelee kotisohvalla tyttärensä kanssa.

”Tässä kosiskellaan naisia ja keskiluokkaa ja halutaan häivyttää kovaäänistä Marine Le Peniä, joka kärkkäästi vastustaa islaminuskoisia”, sanoo populismin tutkija Laura Parkkinen.

Le Penin blogi on esimerkki siitä, miten oikeistopopulistiset puolueet silottelevat julkikuvaansa kosiskellakseen äänestäjiä ja noustakseen salonkikelpoisiksi valtavirtapuolueiksi.

Sama ilmiö on nähty ympäri Eurooppaa. Itävalta oli lähellä saada Euroopan ensimmäisen äärioikeistolaisen presidentin runsas viikko sitten, kun Vapauspuolueen uusi ”hymyilevä kasvo”Norbert Hofer hävisi karvan verran vihreälle ehdokkaalle.

Entisten natsien 1950-luvulla perustama Vapauspuolue on yrittänyt irtautua menneisyydestä muun muassa siten, että Hofer on esiintynyt Euroopan pakolaiskriisin keskellä vahvasti Israelin ja juutalaisten ystävänä. Puolueen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache puolestaan pääsi huhtikuussa otsikoihin vierailemalla Jerusalemissa holokaustin uhrien muistomerkillä.

Julkisuuskuvan kiillotus on käynnissä myös ruotsidemokraateilla, sanoo tutkija Parkkinen.

”He käyttävät kuvia, jotka muistuttavat jonkin ruotsalaisen näkkileivän mainoksia tai Ikean kuvastoa”, Parkkinen sanoo viitaten ruotsidemokraattien järjestämään mainoskampanjaan Tukholman metrossa.

Itse asiassa ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson esitteli pehmeää puoltaan jo jouluna 2008 videolla, jolla hän leipoo piparkakkuja.

Onko kyse vain julkisuuskuvan pehmentämisestä, vai onko puolueiden sisällä oikeasti tapahtumassa jonkinlaista muutosta?

Ainakin osa eurooppalaisesta äärioikeistosta on ryhtynyt siivoamaan johdostaan radikaaleimpia jäseniä. Luuta on viuhunut paitsi Ranskan Kansallisessa rintamassa, myös ruotsidemokraateissa ja hiljattain jopa Unkarin pahimmanlaatuisessa äärioikeistolaisessa Jobbik-puolueessa.

Toisaalta Euroopan kriisit ovat siivittäneet oikeistopopulistien suosiota ja auttanut heitä nousemaan parlamentteihin ja aluehallintoon eri puolilla Eurooppaa. Vaikka oikeistopopulistit eivät ole vielä päässeet hallitukseen kovin monessa maassa, ne ovat onnistuneet ohjaamaan julkista keskustelua ja pakottaneet myös valtavirtapuolueet omaksumaan tiukempaa politiikkaa esimerkiksi maahanmuuttoon.

Maahanmuuton vastustaminen on selkein asia, joka yhdistää Euroopan oikeistopopulisteja. Muilta osin puolueiden linjat vaihtelevat. Varsinkin suhtautuminen Euroopan unioniin ja euroon vaihtelee suuresti.

Hollannin Vapauspuoluetta johtava Geert Wilders esimerkiksi haluaa maansa välittömästi ulos EU:sta ja eurosta, kun taas Puolaa hallitseva Laki ja oikeus -puolue tuntee EU-jäsenyyden tuomat hyödyt.

”Euroopan lukuisten populististen liikkeiden profiilit ovat perustavasti erilaisia”, sanotaan Deutsche Bankin noin vuosi sitten tekemässä raportissa.

Monet puolueet ovat nykyään itse asiassa jonkinasteisia sekasikiöitä. Niiden talouspolitiikka saattaa olla vasemmistolaista, kun taas muut arvot vahvasti äärioikealla.

Saksalaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) varapuheenjohtaja haukkui Ranskan Kansallista rintamaa jopa ”liian sosialistiseksi” sen talouspolitiikan takia.

Saksan AfD käy malliesimerkiksi siitä, miten populistipuolue voi muuttaa linjaansa nopealla aikataululla. Vuonna 2013 perustettu, eurokriittisenä aloittanut puolue on liukunut yhä lähemmäs Ranskan Kansallista rintamaa. Molemmat puolueet haluavat palauttaa rajatarkastukset vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle, haluavat ottaa vastaan vain koulutettuja maahanmuuttajia ja vastustavat maahanmuuttajien perheenyhdistämistä.

Molemmat myös haluavat eroon eurosta, mutta Kansallinen rintama saksalaisia palavammin myös EU:sta.

Islam on puolueille pahimmanlaatuinen peikko, myös kissanhalailukuvia itsestään julkaisevalle, presidentinvaaleihin valmistautuvalle Marine Le Penille.

Kansallisen rintaman puolueohjelma syyttää joukkomaahanmuuttoa ”yhä ilmiselvemmästä Ranskan islamisaatiosta”.

”Islam ei kuulu Saksaan”, julisti puolestaan Saksan AfD-puolue toukokuussa.

Laitaoikeisto kivunnut hallitukseen kuudessa maassa
Ranska

Oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on onnistunut silottamaan puolueen julkisuuskuvaa ja kisaa tosissaan presidentin virasta vuonna 2017 järjestettävissä vaaleissa. Maahanmuuttovastainen puolue haluaa sulkea Ranskan rajat, ja kannattaa myös eroa yhteisvaluutta eurosta ja Euroopan unionista.

Saksa

Vuonna 2013 perustettu Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on kasvattanut nopeasti suosiotaan. Mielipidemittausten mukaan se on jo Saksan kolmanneksi suurin puolue 15 prosentin kannatuksella. AfD aloitti eurovastaisena puolueena, mutta on luonut johtajavaihdosten myötä nahkansa ja alkanut vastustaa maahanmuuttoa ja islamia.

Suomi

Perussuomalaiset nousi hallitukseen vuoden 2015 vaalien jälkeen. Euromaiden hätärahoituksia vastustanut ja maahanmuuttoa arvostellut puolue on joutunut taipumaan linjauksistaan hallitusvastuussa. Tämän seurauksena sen suosio on romahtanut.

Itävalta

Itävallan oikeistopopulistisella Vapauspuolueella (FPÖ) on juuret natsismissa. Puolue vastustaa maahanmuuttoa, ja on kampanjoinut Euroopan integraation syventämistä ja Itävallan ”islamisaatiota” vastaan. Se on suhtautunut varauksella myös yhteisvaluutta euroon ja vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen. Jos maassa järjestettäisiin vaalit nyt, Vapauspuolue voittaisi ne saamalla mielipidemittausten mukaan noin kolmasosan äänistä.

Britannia

Populistin arkkityyppi Nigel Farage johtaa Ukip-puoluetta, joka yrittää ahkerasti puskea Britanniaa ulos Euroopan unionista. Ukip vastustaa maahanmuuttoa ja haluaa rajoittaa myös EU-kansalaisten tuloa Britanniaan. Vuoden 2015 vaaleissa Ukip sai 12,6 prosenttia äänistä.

Hollanti

Muukalaisvastaisen ja islamiin vihamielisesti suhtautuvan Geert Wildersin johtama Vapauspuolue on mielipidemittausten mukaan Hollannin suosituin puolue. Puolue sai parlamenttiin vain 15 paikkaa vuoden 2012 vaaleissa, mutta nykyinen kannatus takaisi sille murskavoiton uusissa vaaleissa. Puolue haluaa Hollannin eroavan eurosta ja Euroopan unionista.

Belgia

Hollanninkielisen Flanderin alueen itsenäisyydestä haaveileva Vlaams Belang -puolue sai kolme paikkaa Belgian liittovaltion parlamenttiin vuoden 2014 vaaleissa. Kansallismielinen puolue vastustaa maahanmuuttoa.

Italia

Italiassa on monta populistipuoluetta, joista oikeistopopulismiin eniten kallellaan on Lega Nord eli Pohjoisen liitto. Puolue vastustaa maahanmuuttoa ja Euroopan integraatiota ja haluaa kansanäänestyksen eurosta. Lega Nordilla on 16 jäsentä parlamentissa ja mittausten mukaan se on kolmanneksi suosituin puolue.

Norja

Edistyspuolue on ollut osa hallitusta vuodesta 2013 lähtien, jonka seurauksena sen suosio on rapautunut. Puolue on halunnut rajoittaa maahanmuuttoa, mutta sitä kuvaillaan maltillisemmaksi kuin monia muita eurooppalaisia oikeistopopulisteja.

Ruotsi

Maahanmuuttoa vastustava ruotsidemokraatit sai vuoden 2014 vaaleissa 49 paikkaa Ruotsin parlamenttiin, ja on mielipidemittauksissa kolmanneksi suosituin puolue. Maahanmuuton rajoittamisen lisäksi ruotsidemokraatit haluaa kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä ja vastustaa Turkin päästämistä unionin jäseneksi.

Sveitsi

Sveitsin kansanpuolue voitti vuoden 2015 vaaleissa 29 prosenttia äänistä vahvistaen näin asemaansa maan suurimpana puolueena. Kansanpuolue on pitkään kampanjoinut ulkomaalaisvastaisuudella, ja pakolaiskriisi on siivittänyt sen suosiota.

Tanska

Tanskan kansanpuolue on toiseksi suurin puolue parlamentissa ja liberaalihallituksen tukipuolue. Kansanpuolue on maahanmuuttovastainen, ja on onnistunut pakolaiskriisin keskellä vaikuttamaan paljon hallituksen linjauksiin maahanmuuttopolitiikassa. Vaatinut myös EU-linjan kiristämistä pakolaispolitiikassa.

Bulgaria

Bulgarian parlamentissa 11 paikkaa pitävää Atakaa on määritelty sekä äärioikeistolaiseksi että vasemmistolaiseksi puolueeksi, joista jälkimmäistä se on erityisesti talouslinjauksiltaan. Atakaa on määritelty äärikansalliseksi ja rasistiseksi puolueeksi, joka hellii euroskeptisiä ja islaminvastaisia aatteita.

Kreikka

Vasemmistolainen Syriza otti vuonna 2015 hallituskumppanikseen oikeistopopulistisen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen. Kansallismielisenä ja konservatiivisena tunnetulla puolueella on tiukka linja maahanmuuttoon ja se vastustaa EU:n Venäjälle langettamia pakotteita. Kreikan parlamentissa on myös kovan linjan äärioikeistolainen, rasistinen ja avoimen muukalaisvihamielinen puolue Kultainen aamunkoitto 18 jäsenellä. 69 puolueen jäsentä sen johtaja mukaan lukien ovat syytettyinä rikollisorganisaation pyörittämisestä ja väkivaltarikoksista.

Unkari

Unkarin pääministeri Viktor Orbán tunnetaan muukalaiskammoisista ja islaminvastaisista lausunnoistaan. Fidesz-puolueen johtama hallitus on ajautunut kahnauksiin EU:n kanssa muun muassa pakolaispolitiikasta, vaikka onkin periaatteessa EU-myönteinen. Muukalaiskammoista retoriikkaa viljelee Unkarissa myös äärioikeistolainen Jobbik-puolue, jolla on parlamentissa 24 paikkaa.

Puola

Kansallismielinen ja äärikonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue sai murskavoiton 2015 vaaleissa. Puolue on periaatteessa EU-myönteinen, koska se tietää Puolan hyötyvän paljon unionin jäsenyydestä ja koheesiovaroista. Laki ja oikeus ei kuitenkaan halua Puolaan pakolaisia ja on saanut EU:n varpailleen myös uudistuksillaan, jotka kyseenalaistavat perustuslakituomioistuimen ja median riippumattomuuden.

Slovakia

Slovakian parlamenttiin nousi maaliskuussa ensimmäistä kertaa uusnatsipuolue L’SNS 14 kansanedustajalla. Myös suurinta puoluetta sosiaalidemokraatteja johtava Robert Fico viljelee muukalaisvihamielisiä lausuntoja. Slovakia on haastanut EU:n oikeuteen pakolaisten jakamisesta jäsenmaiden kesken.

Helsingin Sanomissa vuosi 2016 on Euroopan vuosi, ja HS julkaisee uutisia taustoittavaa journalismia juttusarjana. Kaikki Eurooppa-vuoden artikkelit ovat luettavissa täällä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • EU
 • Euroopan unioni
 • Itävalta
 • Ranska
 • Äärioikeisto
 • Populismi
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Kuusta löytyi luola, mikä voi kiihdyttää Maan kiertolaisen asuttamista

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  8. 8

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  9. 9

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  10. 10

   Yhdysvaltain entinen presidentti Bush arvosteli kovin sanoin Trumpin ajan politiikkaa mainitsematta Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  11. Näytä lisää