Ulkomaat

Irlantilaiset huolestuivat Brexitistä – jos Britannia lähtee EU:sta, saarelle saatetaan vetää tiukempi maaraja

Brexit voi tuoda tarkastukset Irlannin tasavallan rajalle sekä nakertaa Pohjois-Irlannin rauhaa ja kaikkien taloutta.

Newry–Dundalk. Jossain tässä se valtionraja kulkee, mutta missä? Ei näy kylttiä ei tolppaa, raja-asemasta tai ­aidasta puhumattakaan.

Vaikea sanoa, seisooko Irlannin tasavallan vai Yhdistyneen kuningaskunnan maaperällä. Näkyy vain smaragdinvihreää ruohoa, jota täplittävät märehtivät lehmät.

Sitten tulee vinkki: Rajan näkee siitä, kun vanhan maantien asfaltin sävy muuttuu. Irlannin tasavallan puolella asfaltti on vähän tummempaa kuin Pohjois-Irlannin puolella. Se on uusittu viimeksi.

Tulevaisuudessa rajanylitys ­Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välillä voi käydä nykyistä vaikeammaksi.

Jos Britannia päättää erota EU:sta, syntyy Irlannin saarelle uusi EU-raja. Muutos voi johtaa rajakontrollin tiukkenemiseen.

Britannian EU-eroa ajava Brexit-leiri vakuuttelee, että lähtö EU:sta ei vaikuttaisi arkeen ­Irlannin saarella. Näin väittää myös konservatiivihallituksen EU-vastainen ministeri Theresa Villiers, jolle Pohjois-Irlannin asiat kuuluvat.

Muut ovat huolissaan.

”Useimmat täällä äänestävät EU-jäsenyyden puolesta. EU-eron seuraamukset arveluttavat”, kertoo Warren McIntosh, joka hoitaa omaa kahvila-alan yritystään Newryssä.

Newry on noin 30 000 asukkaan pikkukaupunki eteläisessä Pohjois-Irlannissa, lähellä Irlannin rajaa.

Pohjois-Irlannin levottomuuksien aikana vuodesta 1971 aina 1990-luvun loppuun Newryn alueella tapettiin noin 50 ihmistä. Brittiarmeija lähti kaupungista vasta 2007. Hieman aiemmin oli purettu vartiotornit.

Nykyään on rauhallista, jopa uneliasta. Raja-alueen asukkaat eivät rajaa juuri ajattele.

”Minulla käy vakioasiakkaita etelästä [Irlannin tasavallan puolelta]. Itse käyn usein Dundalkissa [tasavallan puolella] suosikkikiinalaisessani”, McIntosh sanoo.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin ­rajan ylittää päivittäin yhteensä noin 18 000 työntekijää ja noin 5 000 opiskelijaa.

Kukaan ei kysele papereiden perään. Britannia ja Irlanti eivät ole Schengenissä, vaan liikkumisen mutkattomuus perustuu kahdenväliseen sopimukseen.

Rajan vaihtumisen huomaa yleensä vain siitä, että valuutta vaihtuu. Pohjois-Irlannissa maksetaan punnilla, Irlannin puolella euroilla. Rajan tuntumassa ­näkyy rahanvaihtopisteitä.

”Jos EU-ero tulee, Pohjois-Irlanti jää eristyksiin pussin perälle. Brexit olisi huono niin taloudelle, maanviljelylle kuin kaikelle muullekin”, Newryssä asuva Martin McEvoy sanoo.

Pohjois-Irlanti on saanut paljon EU-rahaa. Alueen viljelijät nojaavat unionin maataloustukeen. Noin 80 prosenttia maataloustuotteista menee vientiin ja EU:hun.

Myös Pohjois-Irlannin rauhanprosessi nauttii EU:n rahallista tukea. Pohjois-Irlanti saa EU­tukia eri projektien kautta 3,5 miljardia euroa 2014–2020.

Rahahanat sulkeutuvat, jos Britannia valitsee EU-eron.

Mutta pelissä ei ole vain raha. Britannian ja Irlannin EU-jäsenyys on luonut neutraalit puitteet vuosikymmenien työn vaatineelle Pohjois-Irlannin rauhanprosessille. Brexitin myötä voi vaarantua myös jo muutenkin hutera rauha.

Britannian EU-skeptisissä piireissä EU:n ansiolle Pohjois­Irlannin rauhantakaajana ei haluta antaa paljoa arvoa. Pohjois­Irlannin saamat hyödyt EU-jäsenyydestä eivät muutenkaan juuri näy julkisessa keskustelussa.

Mielipidemittausten mukaan pohjoisirlantilaisten selvä enemmistö haluaa jäädä EU:hun.

”Katolilaiset ovat jäsenyyden kannalla, ja protestantit vastaan”, kärjistää Newryssä asuva John Coffey.

Tilanne ei ole aivan näin yksioikoinen. Brittimieliset unionistipuolueet ovat jakautuneet Brexitin suhteen. Katoliset nationalistit ovat pääsääntöisesti EU-jäsenyyden jatkon kannalla.

Britannian entinen Pohjois-Irlannin asioista vastaava ministeri Peter Mandelson sanoo, että Brexit iskisi Pohjois-Irlannin talouteen kipeästi ja kovaa. Viime aikojen hyvä kehitys vaarantuisi.

Mandelsonin mielestä saaren vapaa liikkuvuus ei voisi jatkua nykyisen kaltaisena.

”Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välille syntyisi maaraja. Tulisi raja- ja tullivalvontaa”, työväenpuoluelainen Mandelson arvioi ulkomaankirjeenvaihtajille Lontoossa maanantaina.

Irlannin tasavallan johtavat poliitikot pääministeri Enda Kenny etunenässä ovat varoittaneet ­Britanniaa EU-eron riskeistä.

Viesti pitää kuitenkin muotoilla diplomaattisesti. Irlantilaiset eivät halua antaa vaikutelmaa, että he ovat neuvoskelemassa brittejä.

”Irlanti toivoo, että Britannia säilyy EU:n vahvana ja keskeisenä jäsenmaana”, Lontoossa ­viime viikolla vieraillut Kenny muotoili.

Jos Britannia eroaa, menettää Irlanti samalla myös vahvan liittolaisen EU-pöydissä. Britannian EU-ero iskisi myös talouskriisistä juuri toipuneen Irlannin talouteen. OECD:n tuoreen raportin mukaan Irlanti on erityisen herkkä Brexitin haitallisille seuraamuksille.

Britannian ja Irlannin välisen kaupan arvo on 1,2 miljardia euroa viikossa. Jos tavaroiden ja palvelujen esteetön kulku vaarantuu, kärsitään siitä kummassakin maassa.

Brittien kansanäänestys onkin puheenaihe myös Dundalkin kaupungissa Irlannin tasavallan puolella.

Runsaan 30 000 asukkaan Dundalkissa väreilee samanlainen kesäinen uneliaisuus kuin rajan takana Newryssäkin. Välimatkaa kaupunkien välillä on parisenkymmentä kilometriä.

”En usko, että britit eroavat. Ja Irlantihan ei aio missään ­tapauksessa EU:sta lähteä”, miettivät paikalliset Damien Lawless ja Marie Murphy.

Pariskunta rentoutuu Grace-vauvansa kanssa kaupungin keskusaukiolla. Aukion kunnostus on EU:n osarahoittama. Siitä on kylttikin puistossa muistutuksena.

Lawless ja Murphy käyvät pohjoisessa silloin tällöin, ­mutta eivät kovin usein:

”Punta on liian vahva. Ostokset tulisivat kalliiksi.”

Pohjois-Irlannissa riittää omikin huolia

Pohjois-Irlannin hallinnoiminen on monimutkainen yhtälö.

Vuoden 1998 rauhansopimus takasi alueelle laajan itsehallinnon. Käytännössä itsehallinto on ollut usein katkolla, kun ­riitelevät osapuolet eivät ole mahtuneet samaan pöytään.

Pohjois-Irlannin poliittinen kartta jakautuu karkeasti ottaen kahteen: brittimielisiin protestanttisiin unionisteihin sekä irlantilaismielisiin katolisiin nationalistiin ja tasavaltalaisiin.

Jälkimmäisten tavoite on Pohjois-Irlannin liittäminen Irlannin tasavaltaan.

Toukokuun aluevaaleissa brittimielinen Demokraattinen unionistipuolue DUP säilyi suurimpana puolueena. Toiseksi suurin on edelleen Sinn Féin, jolla on menneisyys terrorijärjestö IRA:n poliittisena siipenä.

Hallituspaikat jaetaan d’Hondtin menetelmällä suhteessa edustajahuonepaikkoihin. Kaikilla suurimmilla puolueilla on oikeus päästä hallitukseen. Vallanjako on Pohjois­Irlannin rauhansopimuksen ­kulmakiviä.

Tänä keväänä maltilliset kakkospuolueet järjestivät yllätyksen, kun ne eivät lähteneetkään enää mukaan hallitustyöskentelyyn. Puolueet olivat pettyneet, sillä ne tunsivat itsensä syrjäytetyiksi päätöksenteossa.

Pohjois-Irlannin hallituksen muodostivat näin DUP ja Sinn Féin. Hallitusta johtaa DUP:n Arlene Foster, ja SF:n Martin McGuinness on hänen varamiehensä. Oikeusministeriksi löytyi riippumaton unionisti.

Vapaehtoiseen oppositioon jäivät Ulsterin unionistipuolue UUP sekä nationalistinen sosiaalidemokraattinen työväenpuolue SDLP. Aika näyttää, tehostaako kunnon oppositio poliittista päätöksentekoa.

Mielipidemittausten mukaan pohjoisirlantilaisten enemmistön kannattaa EU-jäsenyyttä.

Brexitin eli EU-eron puolesta kampanjoi protestanttien DUP. Puolueen rivit ovat kuitenkin hajalla. DUP:n kannattajissa on muun muassa maanviljelijöitä, jotka eivät halua menettää EU-tukiaan.

Toiseksi suurin unionistipuolue UUP on puolestaan EU-jäsenyyden puolella. Senkin riveistä kuuluu eripuraa, sillä osa kannattajista haluaisi erota EU:sta.

Sinn Féin ja SDLP ovat EU­jäsenyyden jatkon kannalla.

Pikkupuolueista tasavaltalaisten vasemmalta reunalta löytyvä Éirígí on joukon kummajainen. Se kannattaa EU-eroa arkkivihollistensa eli DUP:n ja brittikonservatiivien Brexit-leirin kanssa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Osa irlantilaisistakin pääsee äänestämään

 Valtaosa Irlannin saaresta kuuluu Irlannin tasavallalle, jossa elää noin 4,6 miljoonaa asukasta.

 Noin 1,8 miljoonan asukkaan Pohjois-Irlanti on osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

 Britit äänestävät EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina eli 23. kesäkuuta.

 Äänioikeus on myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvilla irlantilaisilla sekä maltalaisilla ja kyproslaisilla ja muilla Kansainyhteisön kansalaisilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  10. 10

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää