Ulkomaat

Uusi Irak hahmottuu Helsingissä

Rauhanvälitysjärjestö CMI kokosi vaikuttajia suunnittelemaan Irakin tulevaisuutta

Tehtävä ei ole ihan helppo. Ensin pitäisi kukistaa äärijärjestö Isis, sitten sovitella Irakin eri kansanryhmien välit, järjestää uudelleenrakennus, kotiuttaa miljoonat pakolaiset – niin ja pitäisi myös estää valtiota hajoamasta.

”Se on tärkein tavoite, ylittää välillämme olevat kuilut ja pitää Irak koossa yhtenäisenä”, sanoo irakilainen tutkija Khaled al-Maini.

Al-Maini on viettänyt tämän viikon Helsingissä pohtimassa Irakin tulevaisuutta. Kymmenkunta irakilaista poliitikkoa, tutkijaa ja kansalaisjärjestöihmistä osallistuu rauhanvälitysjärjestö CMI:n hankkeeseen, jossa luodaan Irakille kansallisen sovittelun strategiaa.

CMI on työstänyt strategiaa irakilaisten kanssa jo kaksi vuotta. Poliittisen herkkyyden, turvallisuuden ja muiden syiden vuoksi osallistujat eivät tapaa toisiaan Bagdadissa.

Isisin heikkeneminen viime kuukausina on nostanut toivoa siitä, että väkivaltainen terroristiliike voidaan tuhota. Nyt kovia taisteluita käydään Fallujan kaupungista, jossa Isis on saarrettuna. Kymmenet tuhannet siviilit ovat kärsineet taisteluissa.

”Fallujan vapauttaminen olisi ensi askel [Isisin kukistamiseen]. Se on Isisille henkinen ja logistinen keskus”, sanoo tuomari, kansanedustaja Qassem al-Aboudi, joka osallistuu Helsingin-kokoukseen.

Fallujan lisäksi Isis hallitsee Irakissa Mosulin kaupunkia. Irakin tulevaisuudenvisiossa on hahmoteltu tapoja palauttaa Isisin taistelijoita yhteiskunnan jäseneksi. Odotettavissa on myös vaikeita oikeusjuttuja.

”Jotkut ovat tehneet kauheita rikoksia. Uhreilta ja omaisilta ei voi viedä mahdollisuutta hakea oikeutta”, sanoo al-Aboudi.

Ääri-islamistien marssi Irakissa alkoi kaaoksesta, joka seurasi Yhdysvaltain miehitystä vuonna 2003. Isisin johtajista monet ovat entisiä Irakin asevoimien ja turvallisuuselinten miehiä, jotka yhdistivät sunnikapinaan jihadistista ideologiaa.

Tutkija al-Mainin mukaan Irakin tulevaisuudelle ratkaisevaa olisi puuttua taustasyihin, jotka ajavat nuoria ääriliikkeisiin. Irakin noin 36 miljoonan ihmisen väestö on nuorta ja työttömyysaste 50 prosentin luokkaa. Toimeentulon rajoilla olevia nuoria liittyy terroristiryhmiin myös taloudellisista syistä.

”Tai näkevät vaihtoehdoksi pyrkiä veneellä Eurooppaan”, al-Maini sanoo.

Suomi luokitteli äskettäin turvapaikkapolitiikassaan Irakin turvalliseksi maaksi. Sota ja poliittinen vaino kuitenkin jatkuvat, vaihtelevasti eri puolilla maata. Irakilla itsellään on valtava pakolaisongelma: maan sisällä elää noin 3,4 miljoonaa kodeistaan paennutta ihmistä.

Irakin miehityksen jälkeen valtion johtopaikat jaettiin kolmen suurimman kansanryhmän ­shiiojen, sunnien ja kurdien välillä. Kiintiöt ulottuvat läpi koko hallinnon, mikä on johtanut moniin epäpäteviin virkamiehiin ja syvään korruptioon.

CMI:n kokouksissa hahmoteltuun strategiaan kuuluisi myös uusi poliittinen sopimus.

”Meiltä puuttuu luottamusta toisimme. Siksi tarvittaisiin myös kolmas osapuoli, ulkopuolinen takaaja, joka auttaisi sopimuksen toteuttamisessa. Eurooppalaiset hyväksyttäisiin rooliin paremmin kuin amerikkalaiset”, sanoo tutkija al-Maini, joka poliittisesti tukee oppositiota.

Irak kärsi shiiojen ja sunnien välisestä väkivallasta jo vuosia ennen Isisiä. Sovittelussa on iso urakka.

”Yhteisötasolla sovittelu on helpompaa kuin politiikassa. Politiikassa jakoa käytetään helposti hyväksi”, sanoo kansanedustaja al-Aboudi.

Irakia on aina vedetty moneen suuntaan. Naapuri Iranilla on vaikutusvaltaa Irakin shiioihin. Kurdit Irakissa ja naapurimaissa ovat ikiajat unelmoineet omasta valtiosta. Ristiriidoista huolimatta al-Aboudi uskoo Irakin pysyvän koossa.

”Minulle antaa toiveikkuutta Suomen historia. Tekin pystyitte sovittelemaan sisällissodan jälkeen, vaikka pitkä aika tarvittiin. Kyllä me pystymme Irakissa samaan.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Lähi-itä
 • Isis-järjestö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää