Ulkomaat

Uhrien viimeinen mahdollisuus – Kansainvälinen rikostuomioistuin käsittelee tapauksia, joita maat eivät itse halua käsitellä

Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat ovat yhä Kansainvälisen rikostuomioistuimen ulkopuolella

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on ollut kovien paikkojen edessä 15 toimintavuotensa aikana. Vaikka tuomioistuin on saanut tuotua oikeuden eteen maailman vakavimmista rikoksista epäiltyjä ihmisiä, se on samaan aikaan saanut vastata arvosteluun esimerkiksi afrikkalaisten johtajien jahtaamisesta. Tilanne kärjistyi niin, että Afrikan unionin maat harkitsivat tuomioistuimen perustamissopimuksesta irtautumista.

ICC:n johtaja, argentiinalainen Silvia Fernández de Gurmendi nielee vain osan arvostelusta. Tuomioistuimen käsittelemistä kymmenestä tapauksesta yhdeksän on tapahtunut Afrikassa, mutta vain kaksi niistä lähti liikkeelle ICC:n aloitteesta. Lopuista aloitteen teki joko maa itse tai YK:n turvallisuusneuvosto.

”Ei ole niin, että tuomioistuin olisi valinnut Afrikan, vaan Afrikka itse valitsi tuomioistuimen.”

Tuomioistuin ei voi puuttua rikoksiin, jotka on tehty ennen sen perustamista vuonna 2002. Fernández de Gurmendi huomauttaa, että myös ajankohta on vaikuttanut siihen, mille alueelle tutkinnat painottuvat. Hänen mukaansa 70-luvulla tuomioistuin olisi saattanut keskittyä Latinalaiseen Amerikkaan ja alueen tuolloisiin kriiseihin.

Fernández de Gurmendi muistuttaa, ettei ICC edes tutki ja tuomitse valtiota vaan ihmisiä. Tuomioistuin puuttuu tilanteisiin silloin, kun hirmutekojen uhreilla ei ole mahdollisuutta saada oikeutta kansallisella tasolla siksi, ettei maa joko pysty tutkimaan tai halua tutkia asiaa itse.

Johtaja vieraili Suomessa ulkoministeriön järjestämässä seminaarissa. Seminaarissa puhuessaan hän kiitti Suomea johdonmukaisesta tuesta koko tuomioistuimen elinkaaren ajalta. Suomi oli yksi 60 maasta, jotka allekirjoittivat Rooman perussääntönä tunnetun perustamissopimuksen vuonna 1998. Nyt sopimuksen ratifioineita maita on 124.

Fernández de Gurmendi korostaa valtioiden yhteistyön tärkeyttä. Hänen kautensa tärkein tavoite on parantaa tuomioistuimen tehokkuutta ja vaikuttavuutta, minkä vuoksi tuomioistuin parhaillaan arvioi omia toimintatapojaan ja rakentaa uudelleen sekä palveluitaan että strategioitaan. Paljon kuitenkin riippuu myös ulkopuolisista toimijoista.

”On monia asioita, joita voimme ja meidän pitääkin tehdä itse. Useat asiat ovat kiinni siitä, millaiseen yhteistyöhön on mahdollisuuksia.”

Yksi ICC:n takaiskuista oli Kenian presidenttiä Uhuru Kenyattaa vastaan nostetuista syytteistä luopuminen vuonna 2014. Kenyattaa syytettiin etnisten väkivaltaisuuksien lietsomisesta vuoden 2007 vaalien jälkeen, mutta todisteet olivat riittämättömät. Tuolloin arvostelijat katsoivat, ettei ICC pystynyt osoittamaan voivansa asettamaan korkeassa asemassa olevaa ihmistä rikosvastuuseen.

Fernández de Gurmendi ei kommentoi yksittäisiä tapauksia mutta sanoo, että yhteistyön puute voi aiheuttaa esimerkiksi juuri todisteiden puuttumista tai riittämättömyyttä. Koska joissakin tapauksissa epäiltyinä on valtioiden viranomaisia, tietoja ei välttämättä saada toivotulla tavalla. Esimerkiksi Kenyattan tapauksessa todistajien todettiin muuttaneen lausuntojaan uhkailun tai lahjonnan vuoksi, ja syyttäjien mukaan epäilty käytti valta-asemaansa rikostutkimuksen vaikeuttamiseen.

Johtaja toivoo, ettei yksittäisistä tapauksista tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ICC:n toimintakyvystä. Hän korostaa, että jokainen tuomittu on syyllinen vasta kun niin on todistettu.

”Missä tahansa tuomioistuimessa käy niin, ettei kaikkia tapauksia viedä loppuun asti. Toivon, että myös ICC:n uskottavuutta tarkastellaan pitkällä aikavälillä.”

Aika onkin ollut ICC:lle sekä ystävä että vihollinen. Fernández de Gurmendi sanoo, että kärsimättömyys on sekä haitannut että ollut hyödyksi tuomioistuimen historiassa. Hän muistuttaa ICC:n olevan instituutiona nuori, ja asiat ovat edenneet suhteellisen nopeaa vauhtia.

”Jo perustamisvaiheessa oli paljon odotuksia siitä, mitä kaikkea tuomioistuin voi tehdä. Samalla syntyi kuitenkin idea, että jos oikeutta ei tule heti, sitä ei tule koskaan.”

Kansainvälisiä rikoksia tehneiden asettaminen vastuuseen on Fernández de Gurmendin mukaan vain osa tuomioistuimen tavoitteita. Perusajatuksena on se, että kun syyttämiselle ja tuomitsemiselle on olemassa kaava, ihmiset ymmärtävät, että rikoksilla on seurauksia.

”Toivomme, että ICC:n olemassaolo ehkäisee vastaavien rikosten tapahtumista tulevaisuudessa.”

Arvostelua on herättänyt myös se, ettei tuomioistuimen toimivalta yllä kaikkialle. ICC voi tuomita vain tapauksissa, joissa rikos tapahtuu sopimuksen ratifioineessa maassa tai rikoksesta epäilty on sopimuksen ratifioineen maan kansalainen. Muiden maiden tilanteisiin ICC ei voi puuttua.

Uusien maiden mukaantulo on Fernández de Gurmendin mukaan tuomioistuimelle erittäin tärkeä tavoite. Universaaliudella on merkitystä paitsi ICC:n toimintamahdollisuuksille, myös sen legitimiteetille. Esimerkiksi Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat eivät ole ratifioineet sopimusta.

”Yleiseen mielipiteeseen voi vaikuttaa se, ettei ICC näytä tekevän mitään, vaikka rikoksia tapahtuu.”

Johtaja uskoo, että lisää rati­fiointeja on tulossa. Viimeisin tulokas on Keski-Amerikassa sijaitseva El Salvador, joka ratifioi sopimuksen kesäkuun alussa.

Fernández de Gurmendin johtajakausi jatkuu vuoteen 2018. Pestinsä päätteeksi hän toivoo näkevänsä vahvan ja itsenäisen tuomioistuimen, joka auttaa parantamaan rikoksista kärsineiden uhrien ja heidän yhteisöjensä tilannetta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mikä on ICC?

 Kansainvälinen rikostuomioistuin (International Criminal Court, ICC) tutkii ja tuomitsee tällä hetkellä kolmesta rikoksesta: rikoksista ihmisyyttä vastaan, kansanmurhista ja sotarikoksista.

 ICC:n tuomitsee ihmisiä, ei valtioita.

 ICC perustettiin vuonna 1998 Rooman perussääntönä tunnetulla perustamissopimuksella. Sopimus tuli voimaan vuonna 2002.

 Sopimuksen ratifioineita valtioita on 124, uusimpana El Salvador.

 ICC ei korvaa kansallisia tuomioistuimia vaan täydentää niitä. Se käsittelee vain tapauksia, joita maa itse ei voi tai halua käsitellä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

  9. 9

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää