Ulkomaat

Puolalainen historioitsija uskoo löytäneensä natsien varastaman legendaarisen Meripihkahuoneen – saattaa lojua romahtaneessa bunkkerissa

Puolalainen historioitsija uskoo löytäneensä toisessa maailmansodassa kadonneen legendaarisen aarteen. Romahtanut bunkkeri on määrä avata lähiviikkoina.

Puolassa on jälleen virinnyt toivo kadonneen natsiaarteen löytämisestä. Tällä kertaa on kyse tarunomaisesta Meripihkahuoneesta, jonka saksalaisjoukot varastivat Neuvostoliitosta toisen maailmansodan aikana ja joka katosi jäljettömiin sodan loppuvaiheessa.

Nyt puolalainen historioitsija Bartlomiej Plebanczyk uskoo löytäneensä aarteen mahdollisen kätköpaikan, kertoo The New York Times.

Mamerkin pikkukaupungin museota johtava Plebanczyk kertoo luodanneensa tutkalla maaperää vanhan saksalaisen bunkkerin ympärillä. Tutkakuvissa paljastui uusi, salainen kammio.

Kylän vanhukset puolestaan ovat muistelleet, kuinka saksalaiset sotilaat lastasivat kuorma-autosaattueesta valtavia laatikoita bunkkeriin lähellä Venäjän rajaa vuonna 1945.

”Tämä on täydellinen paikka piilottaa jotain, joka on täytynyt siirtää vauhdilla ulos Venäjältä”, Plebanczyk sanoi lehdelle.

Brittilehti The Telegraphin mukaan Mamerkin vanhukset ovat kertoneet myös nähneensä natsiupseeri Erich Kochin vierailleen kylässä puolalaisesta vankilasta käsin 1960-luvulla.

Koch oli pahamaineinen sotarikollinen, joka toimi sodan loppuvaiheessa komentajana Königsbergissä, jossa natsit tiettävästi säilyttivät Meripihkahuonetta. Koch tuomittiin sodan jälkeen kuolemaan, mutta tuomio muunnettiin elinkautiseksi.

Johtolangat ovat vielä hataria, mutta Puolan viranomaiset aikovat joka tapauksessa kaivaa kammion auki ja selvittää sen sisällön lähiviikkoina. Plebanczykin mukaan huonoimmassakin tapauksessa kammiosta löytyy todennäköisesti varastettuja tauluja ja taide-esineitä.

Puolassa on totuttu teorioihin natsien kätketyistä sotasaaliista, jotka houkuttelevat aarteenetsijöitä, historian harrastajia ja aiheesta kiinnostuneita turisteja. Meripihkahuone on vieläpä natsien aarteista kuuluisin ja kenties kallisarvoisin, ja sen kohtalosta on lukuisia todistamattomia teorioita.

Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I lahjoitti Meripihkahuoneen Venäjän tsaarille Pietari Suurelle vuonna 1716. Aikoinaan maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kutsuttuihin kullattuihin seiniin oli upotettu yli kuusi tonnia meripihkaa pieninä upotuksina, ja sitä täydennettiin myöhemmin italialaisilla kivimosaiikeilla. Kun Meripihkahuone viimein saatiin pystettyä Katariinan palatsiin lähelle Pietaria vuonna 1755, siitä tuli suosittu nähtävyys.

Vuonna 1941 palatsin vallanneet Natsi-Saksan joukot purkivat huoneen osiin ja kuljettivat sen Königsbergiin, nykyiseen Kaliningradiin. Sodan loppuvaiheessa vuonna 1945 Saksan johto komensi Königsbergin linnaan varastoidut taideaarteet evakuoitaviksi. Siihen päättyvät Meripihkahuoneen jäljet. Osa historioitsijoista uskoo sen tuhoutuneen liittoutuneiden pommituksissa, toiset sanovat sen uponneen saksalaisen risteilyaluksen mukana Itämereen.

Toistaiseksi vain pieniä osia huoneesta on löydetty. Sadat aarteenetsijät ja onnenonkijat ovat tosin vuosikymmenten varrella väittäneet päässeensä Meripihkahuoneen jäljille. Viimeksi keväällä 2015 saksalainen eläkeläinen etsi Meripihkahuonetta Ruhrin alueella sijaitsevan Wuppertalin kaupungin alaisista tunneleista.

Viime vuonna Puolassa kohistiin natsien ryöstösaalista kuljettaneesta panssarijunasta, jonka kaksi aarteenetsijää väitti löytyvän romahtaneesta rautatietunnelista. Joulukuussa toiveet aarteesta kuitenkin käytännössä haudattiin, kun asiantuntijat eivät luotauksissa löytäneet maan uumenista merkkejä tonnien painoisesta junasta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Natsi-Saksa
 • Puola
 • Toinen maailmansota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää