Ulkomaat

Millainen USA:n presidentiksi pyrkivä Hillary Clinton on ihmisenä? Suomalaispoliitikot kertovat

Se kysymys jäi presidentti Tarja Haloselle mieleen.

Los Angeles

Se kysymys jäi presidentti Tarja Haloselle mieleen.

Kun Halonen vieraili Valkoisessa talossa puolisonsa Pentti Arajärven kanssa huhtikuussa 2000, Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kääntyi Arajärven puoleen.

”Millainen kokemus se on – olla presidentin puoliso?” Bill Clinton kysyi.

Kysymys ei ollut pelkkää kohteliaisuutta. Vajaan kahdeksan Valkoisessa talossa viettämänsä vuoden jälkeen Hillary Clinton pyrki ja pääsi senaattiin syksyn 2000 vaaleissa. Hänen suunnitelmansa taisivat kuitenkin ulottua pidemmälle.

”Pentti oli hiljaa ja vastasi sitten, että kyllä se on ihan mielenkiintoista. You will survive [kyllä te selviätte siitä]”, Halonen kertoo puhelinhaastattelussa.

”Bill Clinton alkoi nauraa. Kyllä asia oli jo silloin hänen mielessään.”

Entinen Valkoisen talon emäntä, senaattori ja ulkoministeri Hillary Clinton, 68, on nimitystä vaille valmis demokraattien ­presidenttiehdokas. Hän saavutti ehdokkuuteen tarvittavan valitsijamiesmäärän viime tiistaina.

Clintonista tulee Yhdysvaltain historian ensimmäinen nainen pääpuolueen presidenttiehdokkaana.

Määrätietoinen valmistautuminen on Clintonille tyypillistä, kertovat hänet tavanneet suomalaispoliitikot. Clintonin vahvimpia alueita ovat ulkopolitiikan lisäksi terveydenhoito sekä naisten ja lasten oikeudet. Mutta millainen on Clinton ihmisenä?

”Hän on sataprosenttinen ­ammattilainen, josta ei välity suurta henkilökohtaista lämpöä. Mutta hän osaa ottaa yleisönsä”, sanoo kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd), joka isännöi Clintonin Suomen-vierailua vuonna 2012.

Clinton ihasteli sitä, että Smolnassa vastassa oli seitsemän suomalaista, joista vain silloinen ulkoministeri Tuomioja oli mies.

”Hänen työkapasiteettinsa on aivan järisyttävä”, kuvailee ­valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), joka on tavannut Clintonin monta kertaa.

”Ulkoministerinä hän lensi jatkuvasti ympäri maailma, ja silti hän oli aina skarppi. Ei voi kuin ihailla hänen sinnikkyyttään.”

Silloiseen YK:n ihmisoikeustarkkailijaan Elisabeth Rehniin taas teki vaikutuksen Clintonin itsekritiikki. Clinton sanoi Rehnille, että amerikkalaiset ovat liian sisäänpäinkääntyneitä ja näiden pitäisi välittää enemmän maailmasta.

”Tapaaminen antoi Yhdys­valloista paremman kuvan kuin minulla oli ollut”, kertoo Rehn, joka tapasi silloisen presidentin puolison vuonna 1995.

”Clinton oli asiallinen ja pidättyväinen mutta kuunteli valtavan tarkasti.”

Halonen kuvailee Clintonia sanoilla ”aika kova, vahva, voimakas”. ”Tosin Yhdysvaltain presidentti myös joutuu aika erilaisiin maailmanpoliittisiin tilanteisiin kuin Suomen presidentti.”

Monet poliitikot ovat ammattimaisia, työteliäitä, sinnikkäitä ja kovia. Kun kyse on naisesta, Clintonia on arvosteltu Yhdysvalloissa myös tunteettomaksi.

Kaikki naiset eivät ole antaneet Clintonille anteeksi sitä, että hän puhui 1990-luvulla väheksyvästi pikkuleipien leipomisesta. Kun Clinton sitten julkaisi suklaakeksireseptin, häntä syytettiin laskelmoinnista.

Näissä vaaleissa haastaja Bernie Sandersin kannattajat syyttivät Clintonia elitismistä, koska tämän politiikka on Sandersiin verrattuna keskustalaista. Kun nuoret demokraatit ovat liukuneet vasemmalle, Clintonin vahvuuksista – maltillisuudesta ja realismista – on tullut omien silmissä heikkouksia. Kokemus on muuttunut kuluneisuudeksi.

Rehnin mielestä osa Clintonin arvostelusta liittyy siihen, että tämä on nainen. Rehn kertoo itsekin kuulleensa kommentteja, että ”sehän on jo vanha akka”. Bernie Sanders ja Donald Trump ovat kuitenkin molemmat Clintonia vanhempia.

”Naiselle ikä on edelleen eri asia”, Rehn sanoo.

Presidentti Halosen mukaan sukupuoli näkyy siinä, että Clintonin pieniinkin virheisiin kiinnitetään valtavasti huomiota.

”Naispoliitikon moraalia seurataan edelleen tiukemmin kuin miehen. Se näkyy Clintonin kohtelussa, kuten se näkyi Suomessa Jäätteenmäen, Kiviniemen ja Urpilaisen kohdalla. Itsestäni olen jäävi sanomaan.”

Ehkä tämän takia Clinton ­pukeutuu edustavasti muttei korosta naisellisuuttaan, Halonen huomauttaa. Clintonilla on monesti samankaltaisia housupukuja kuin Angela Merkelillä.

”Siinä on se hienoinen ero ­poliitikon ja poliitikon puolison pukeutumisen välillä. Hän [Clinton] tekee sen, mikä on välttämätöntä, mutta ei liioittele.”

Viesti on selvä: nainen, mutta myös johtaja. Maassa, jossa ei ole koskaan ollut naispresidenttiä, tämän alleviivaaminen on vielä tarpeen.

Clinton itse on sanonut, ettei hän ole synnynnäinen poliitikko, jonka kampanjointi ”muistuttaa runoutta”, kuten Bill Clintonin tai Barack Obaman. Hillary Clintonin tyylilaji on proosa.

Amerikkalaistoimittaja Indira Lakshmanan lensi Clintonin kanssa ympäri maailman tämän ulkoministerikaudella. Uutistoimisto Bloombergille työskennelleen Lakshmananin mukaan Clinton ei ole luonnostaan itsekeskeinen.

”Hänelle politiikassa on kyse asioista, ei hänestä itsestään. Siksi hän on hyvä johtamaan, mutta ei niin hyvä kampanjoimaan.”

Lakshmananin mukaan Clintonilla on aina valmiina kymmenkohtainen, realistinen esityslista. ”Se voi olla intohimoa ja suuria lupauksia kaipaavien äänestäjien mielestä tylsää.”

Tämä on myös Clintonin ja Trumpin valtava ero. Jälkimmäisen kampanja rakentuu enemmän asenteen kuin faktojen varaan. Siksi Trumpia arvioidaan eri asteikolla kuin Clintonia.

Lakshmananin mielestä Clintonilla on kuitenkin kaksi erilaista puolta: yksi on virallinen ja varautunut, toinen huumorintajuinen ja lämmin. Jälkimmäinen tulee esiin intiimeissä tilanteissa, joissa Clinton ei tunne olevansa arvostelun kohteena.

Suomalaisista Clintonin huumorintajuisen puolen kertovat nähneensä Stubb ja valtioneuvos Riitta Uosukainen.

”Clinton oli valloittava, iloinen ja välitön. Ei ollenkaan sama ihminen kuin mediassa kuvaillaan”, Uosukainen sanoo.

Uosukainen kävi Valkoisessa talossa vuonna 1996 eduskunnan puhemiehenä. Hän oli juuri jättänyt kustantajalle kirjansa Liehuva liekinvarsi ja kertoi siitä Clintonille. Naiset puhuivat Uosukaisen mukaan elämästä niin pitkään, että sihteerin piti tulla hakemaan Clinton pois.

”Clintonia huvitti erityisesti se, että minä olin eduskunnan puhemies, samassa tehtävässä kuin Newt Gingrich silloin. Että miten eri tavalla homman voikaan hoitaa.”

Myöhemmin Gingrich oli viemässä Bill Clintonia valtakun­nanoikeuteen syrjähypyn kiistämisestä. Trump taas on syyttänyt Hillary Clintonia Bill Clintonin uskottomuudesta.

”Kyllä siellä nyt hyttysiä kuurnitaan”, Uosukainen sanoo vaalikampanjasta. ”Tulee mieleen, että sitä on päässyt itse aika vähällä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  2. 2

   Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan

  3. 3

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  4. 4

   46-vuotiaan naisen uskotaan lähettäneen kuolettavaksi tarkoitetun pakettipommin Barack Obamalle – FBI pääsi epäillyn jäljille kissankarvojen ja kastikepullon avulla

  5. 5

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  7. 7

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  8. 8

   Ratkaisu tilan loppumiseen kaupungeista: Vanhoihin kerrostaloihin uusia kerroksia – näin ankeasta talosta tuli ilo silmälle Tampereella

  9. 9

   Unohda ruma jouluvillapaita! Tämän joulun hittituote USA:ssa ovat perhepyjamat, joissa lähdetään myös baariin

  10. 10

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  3. 3

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  7. 7

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  8. 8

   Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Egyptin ilmavoimat pommittaa iskun tekijöitä Pohjois-Siinailla

  9. 9

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  10. 10

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uransa seitsemänsiin olympialaisiin valmistautuva Janne Ahonen, 40 mahdollisuudesta tehdä suomalaista urheiluhistoriaa: ”Siinä ei ole mitään ihmeellistä”
  3. Keskusta taistelee ylivoimaista Niinistöä vastaan ilmaisämpärein – Presidenttiehdokas Vanhanen moitti Suomen ulkopolitiikkaa liian kapea-alaiseksi ja lähti jakamaan sankoja
  4. Suomi on saanut lahjaksi rahaa, patsaita, tulppaanin ja yhden lähetystöhistoriikin – saamistamme lahjoista selviää, mitä muut maat meistä ajattelevat
  5. Unohda ruma jouluvillapaita! Tämän joulun hittituote USA:ssa ovat perhepyjamat, joissa lähdetään myös baariin
  6. Tunti sitten
  7. 46-vuotiaan naisen uskotaan lähettäneen kuolettavaksi tarkoitetun pakettipommin Barack Obamalle – FBI pääsi epäillyn jäljille kissankarvojen ja kastikepullon avulla
  8. Suomalaisjuoksija voitti kultaa Hitlerin silmien alla, myöhemmin hän valtasi venäläistankin ja kuoli – Suomen kiehtovin satavuotislahja kätkee sisäänsä jo unohtuneen sankaritarinan
  9. Ilaripro rikkoi maailmanennätyksiä Youtube-videollaan – jututimme jalkapallotaituria heti perään
  10. Chicago kärsi historiallisen rökäletappion Golden Statea vastaan – Lauri Markkaselle nyt 14 pistettä
  11. Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Egyptin ilmavoimat pommittaa iskun tekijöitä Pohjois-Siinailla
  12. Maailma puhuu sähköautoista, ja Sotkamossa on niitä varten suuri suunnitelma – HS vieraili Terrafamen valtavalla kaivoksella, joka saattaa tuoda Suomeen akkukeskittymän
  13. Näytä lisää