Ulkomaat

Orlandon joukkosurmassa kuoli 49 ihmistä – FBI oli kuulustellut epäiltyä terroristiyhteyksistä

Homoklubille tehdyssä iskussa kuoli sunnuntaina 49 ihmistä ja yli 49 haavoittui. Isku on Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen.

Washington/Helsinki. Äärijärjestö Isis ilmoittautui sunnuntai-iltana Floridan Orlandon yökerhoiskun tekijäksi. Hieman myöhemmin Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoi, että epäiltyä tekijää oli aiemmin tutkittu yhteyksistä amerikkalaiseen itsemurhapommittajaan.

Homoklubille tehdyssä iskussa kuoli sunnuntaiaamuna Suomen aikaa 49 ihmistä, ja yli 49 haavoittui. Isku on Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen.

Isisin ilmoituksesta kertoi uutistoimisto Reuters, jonka lähde oli Isisin uutistoimisto Amaq. Amaqin mukaan iskun teki ”Isisin taistelija”. Uutistoimisto AFP:n mukaan FBI vahvisti sunnuntai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että ampuja oli soittanut poliisille ennen ampumista ja vannoneen uskollisuutta Isisille. Yhdysvaltalaismediat CNN ja NBC kertoivat puhelusta jo aiemmin.

Floridan senaattori Bill Nelson sanoi Isisin ilmoituksen jälkeen, ettei yhteyttä äärijärjestöön ole vahvistettu. Tekijä voi ilmoituksesta ja puhelusta riippumatta olla ”yksinäinen susi”, joka ei ole saanut apua muualta.

Viranomaistietojen mukaan epäilty on afgaanitaustainen Yhdysvaltain kansalainen nimeltään Omar Mateen. Tässä jutussa lisää epäillystä.

FBI ilmoitti jo aiemmin, että ampumisesta epäilty saattaa olla ”kallellaan ääri-islamismiin”. Reuters kertoo, että äärijärjestö Isisiin liittyvällä Twitter-tilillä julkaistiin kuva, jossa väitetään olevan epäilty ampuja.

Uutiskanava NBC News haastatteli epäillyn isää. Isän mukaan teolla ”ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa”, vaan hän pitää todennäköisempänä motiivina homofobiaa. Isä kertoo poikansa suuttuneen muutamia kuukausia sitten nähtyään kahden miehen suutelevan.

AFP:n mukaan FBI:n tiedotustilaisuudessa sunnuntaina kerrottiin, että Mateen herätti viranomaisten kiinnostuksen kaksi kertaa, vuosina 2013 ja 2014.

”Ensimmäistä kertaa FBI tuli Mateenista tietoiseksi vuonna 2013, kun hän oli antanut työkavereilleen lausuntoja, joissa hän viittasi terroristiyhteyksiin”, FBI:n erikoisagentti Ronald Hopper sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Hopperin mukaan FBI tutki tapauksen perusteellisesti ja teki silminnäkijähaastatteluita sekä asiakirjatarkistuksia.

”Tutkinnan yhteydessä Mateenia haastateltiin kaksi kertaa. Lopulta emme kyenneet varmistamaan hänen kommenttiensa todellisuuspohjaa ja tutkinta lopetettiin”, Hopper sanoi.

Toisen kerran FBI:n agentit kuulustelivat Mateenia mahdollisesta yhteydestä Moner Mohammad Abusalhaan, joka oli ensimmäinen Syyriassa itsemurhaiskun tehnyt Yhdysvaltain kansalainen.

”Päättelimme, että yhteys oli ollut minimaalinen”, Hopper sanoi AFP:n mukaan.

Orlandon pormestari Buddy Dyer julisti kaupunkiin sunnuntaina hätätilan ja pyysi Floridan kuvernööriä julistamaan hätätilan koko osavaltioon. AFP:n mukaan viranomaiset eivät usko Orlandon alueeseen tai Yhdysvaltoihin kohdistuvan muita välittömiä uhkia.

Useat eri tahot Orlandossa kannustivat ihmisiä luovuttamaan verta uhrien avuksi. Luovuttajia oli nopeasti niin monta, että veripankit täyttyivät, Orlando Sentinel kertoo. Luovuttajia on kehotettu tulemaan takaisin muutaman päivän päästä. Sairaalalähteiden mukaan monet loukkaantuneet ovat kriittisessä tilassa.

Epäilty alkoi ampua Pulse-nimisessä yökerhossa kahdelta yöllä eli Suomen aikaa yhdeksältä aamulla.

The New York Times -lehden haastattelema Ray Rivera oli yökerhossa dj:nä, kun ammuskelu alkoi. Rivera ei heti ymmärtänyt, mitä hänen ympärillään tapahtuu.

”Luulin sitä ilotulitteeksi”, hän kuvaili lehdelle.

Rivera laski soittamansa musiikin äänenvoimakkuutta. Hän näki lattialle lyyhistyviä ihmisiä. Osa heistä yritti piiloutua, osa heistä oli haavoittunut tai kuollut.

”Se oli kaaos. Kaikki yrittivät päästä ulos”, hän sanoi lehden mukaan.

Uutistoimistot kertovat, että poliisin mukaan asemies ampui ensin, ja yökerhossa vartijana työskennellyt poliisi vastasi tuleen. Tästä seurasi panttivankitilanne, joka päättyi, kun poliisiryhmä tunkeutui yökerhoon käyttämällä räjähteitä ja murtamalla oven.

Epäilty kuoli poliisin luoteihin, ja lisäksi poliisin ja epäillyn välisessä tulitaistelussa haavoittui ainakin yksi poliisi.

Yökerhosta kuului yöllä kova räjähdys, jonka poliisi tiedotti olleen virkavallan ”kontrolloidusti aiheuttama”. Poliisi ei kuitenkaan ole antanut lisätietoa räjähdyksestä.

Reuters kertoo, että läsnäolijoiden mukaan tapahtumapaikalla kuultiin 20–40 laukausta.

Poliisipäällikön mukaan epäillyllä oli hallussaan ainakin kaksi asetta sekä jonkinlainen tuntematon ”laite”.

Uutistoimisto AFP:n mukaan on vielä epäselvää, kuolivatko kaikki uhrit epäillyn ampujan luoteihin vai kuolivatko jotkut heistä poliisin ja epäillyn välisessä ampumisessa.

Maanantaiaamuna Suomen aikaa osa uhreista oli jo tunnistettu, kertoo Reuters. Tunnistetut ovat iältään 22–36-vuotiaita.

Sanomalehti Los Angeles Times kertoo, että Santa Monicassa pidätettiin sunnuntaina mies, jonka autosta löydettiin rynnäkkökiväärejä, ammuksia sekä mahdollisia räjähteitä. Mies oli kertonut poliisille olevansa kaupungissa Pride-festivaalin takia, lehdelle puhunut viranomainen kertoo.

Lehden viranomaislähteen mukaan Orlandon ja Santa Monican tapausten välillä ei ole löydetty yhteyttä, mutta liittovaltion poliisi FBI on ottanut tutkinnan haltuunsa. Myöhemmin sunnuntaina poliisi vahvisti, että pidätetty mies halusi hyökätä Pride-paraatiin.

Kesäkuu on Yhdysvalloissa Gay Pride -kuukausi, jonka aikana ympäri maan järjestetään erilaisia tapahtumia. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Washingtonin Pride-festivaalin turvajärjestelyjä on lisätty Orlandon tapahtumien takia.

Orlandon isku vaikuttaa alustavien tietojen perusteella hyvin samankaltaiselta kuin San Bernardinon terrori-isku Kaliforniassa viime vuonna.

Molemmissa tapauksissa kyse on Yhdysvalloissa syntyneistä, kasvaneista ja mahdollisesti radikalisoituneista ihmisistä, joilla on juuret Lähi-idässä.

San Bernardinossa tekijä Rizwan Farook oli Yhdysvalloissa syntynyt ja kasvanut, mutta hänen vanhempansa olivat Pakistanista, ja hän oli radikalisoitunut vähitellen. Orlandon iskusta epäilty Mateen on syntynyt ja kasvanut Floridassa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Afganistanista.

Orlandossa ammuttiin perjantaina The Voice -musiikkiohjelman kautta julkisuuteen noussut laulaja Christina Grimmie. Viranomaisten mukaan viikonlopun ampumiset eivät liity toisiinsa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Pahimpia joukkoampumisia Yhdysvalloissa

 Orlandon isku oli Yhdysvaltain lähihistorian pahin joukkoampuminen. Kuolleita on tämän hetken tiedon mukaan 50.

 Vuonna 2007 Virginia Techin yliopistossa Virginian Blacksburgissa asemies tappoi 32 ihmistä ja itsensä.

 Vuonna 2012 ampuja tappoi 26 ihmistä Newtonissa Connecticutissa Sandy Hookin ala-asteella.

 Yhdysvaltojen jonkinasteisia joukkoampumisia seuraavan Shootingtracker-sivuston mukaan joukkoampumisia tapahtuu Yhdysvalloissa lähes päivittäin.

 Ääri-islamistiset iskut ovat harvinaisia. Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen pahin ääri-islamistien isku oli viime joulukuussa San Bernardinossa, jossa kuoli 14 ihmistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  2. 2

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  3. 3

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Krp paljasti poikkeuksellisen huumeliigan Itä- ja Pohjois-Suomessa

  8. 8

   Trumpin suosio hätyyttelee uusia pohjalukemia, mutta syöksyä ei ole luvassa – omiensa keskuudessa hän on ollut koko ajan suositumpi kuin Bill Clinton ensimmäisenä vuotenaan

  9. 9

   Mies yritti tappaa naisen kylpytakilla kuristamalla Järvenpäässä – kolme vuotta ehdotonta vankeutta

  10. 10

   Venäjä alkaa vetää joukkojaan Syyriasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  3. 3

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  6. 6

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  7. 7

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  8. 8

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää