Ulkomaat    |   HS Brasiliassa

Luiz Phillipe kärsii pienipäisyydestä koko elämänsä – zikavirus on tutkijoille edelleen mysteeri

Pollyanna Rabello sairasti raskausaikana zikaviruksen aiheuttaman kuumetaudin. Synnytyksen jälkeen selvisi, että hänen vauvallaan on vakava aivojen kehityshäiriö.

Synnytys oli 26-vuotiaalle naiselle jo tuttu asia. Lapsi oli hänen kolmantensa.

Mutta brasilialainen Pollyanna Rabello ei ollut lainkaan osannut varautua siihen, mitä lääkäri kertoi vauvan tultua maailmaan.

Vauvalla oli vakava mikrokefalia, synnynnäinen pienipäisyys. Luiz Phillipen aivot eivät olleet kehittyneet kunnolla.

“Olin sokissa. En tiennyt, jääkö hän henkiin”, Pollyanna Rabello kertoo neljä kuukautta myöhemmin kotonaan Niteróin laidalla lähellä Rio de Janeiroa.

Hän oli käynyt ultraäänessä kuudennen raskauskuukauden kohdalla. Silloin kaikki oli vaikuttanut olevan hyvin. Hän sairasti kuitenkin raskauden aikana omituisen taudin, jota hän ei siihen asti ollut miettinyt sen kummemmin.

“Minulla nousi kuumetta, vartaloon sattui. Lääkäri sanoi, että kyseessä on vain jokin virus. Kukaan ei puhunut mitään zikasta”, Rabello sanoo kuistin varjossa.

Sisällä asunnossa Luiz Phillipe herää ja alkaa itkeä.

”Hän itkee koko ajan”, Rabello sanoo ja silittää vauvan mustaa tukkaa.

Luiz Phillipen pää on selvästi kovin pieni ja otsa litteä. Hän on kyyryssä kuin nyrkkeilijä. Rabello puhelee hänelle lempeästi höpöttäen, niin kuin äidit puhuvat vauvoille.

”Lääkärit eivät osanneet vastata oikein mihinkään kysymyksiimme. Saimme tietoa lähinnä televisiosta”, hän sanoo.

Zikavirus on yhä suuri mysteeri tutkijoillekin. Se on vahvistunut, että äidin raskausaikana saama zikatartunta voi aiheuttaa kehityshäiriöitä sikiölle. Brasi­liassa on epidemian alun jälkeen vahvistettu yli 1 500 mikrokefa­liatapausta.

Zikan epäillään myös aiheuttavan harvinaista Guillain-Barrén oireyhtymää eli hermojuuritulehdusta.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut zikaviruksen kansainväliseksi terveysuhkaksi. Osa terveysalan asiantuntijoista on vaatinut elokuussa pidettävien Rio de Janeiron kesäolympialaisten siirtämistä viruksen vuoksi.

Uumajan yliopiston tutkijat ovat hiljattain ennustaneet, että hyttysten välittämiä zikaepidemioita voi puhjeta kesän aikana myös Etelä-Euroopassa.

Metropolin toisella laidalla tutkijat kamppailevat etsiessään vastauksia mysteeriin.

Fiocruz-instituutin pihalla ihmiset odottavat pääsyä lääkärin vastaanotolle. Tropiikissa leviävät monet taudit: dengue, chikungunya, zika…

Alun perin brasilialaislääkäreitä huolestuttivat zikaa enemmän muut virukset. Sitten tilanteen vakavuus valkeni.

”Zikavirus on vähän kuten aids aikoinaan. Uusi virus, joka on yllättänyt meidät kaikki”, sanoo tohtori Myrna Bonaldo, ins­tituutin flaviviruksiin erikoistuneen laboratorion johtaja.

Toki zika ja aidsin taustalla oleva hi-virus ovat eri asioita. Aids oli uusi tauti, kun taas zikasta on tiedetty pitkään. Viime aikoihin asti sitä vain pidettiin melko harmittomana.

Toisin kuin aids, zika ei ole aiheuttanut suuria määriä kuolemia. Mutta sen vaaroihin liittyy paljon epätietoisuutta.

”Zikaa on tutkittu tätä ennen vain vähän. Siksi on vaikea osoittaa, millä tavoin virus on muuntunut”, Bonaldo sanoo.

Kysymyksiä on paljon. Miksi joidenkin tartunnan saaneiden äitien sikiöille tulee kehityshäi­riöitä, mutta kaikille ei? Miten erään naisen kaksosista vain toisella oli mikrokefalia?

Voiko kehityshäiriöiden taustalla olla kolmas muuttuja, kuten aiemmin sairastettu denguekuume?

Ensin mikrokefalian yleistyminen havaittiin viime vuonna Brasilian koillisosassa, Pernambucon osavaltiossa.

”Lääkärit sieltä raportoivat, että oli tapahtumassa jotain hälyttävää”, Bonaldo sanoo.

Vaikka mikrokefaliaa aiheuttavat muutkin asiat, kuten vihurirokko tai geneettinen alttius, tapaukset jättivät kokeneetkin lääkärit ymmälleen.

Useiden vauvojen aivot eivät olleet vain poikkeuksellisen pienet, vaan myös epätavallisen surkastuneet. Osa on kuollut pian syntymän jälkeen.

Monet äideistä olivat sairas­taneet raskauden aikana kuumetaudin, johon liittyi ihottumaa, lihaskipuja ja silmätulehdus.

Sen jälkeen tutkijat ovat taistelleet aikaa vastaan. Tiedeyhteisössä vallitsee nyt konsensus ­zikaviruksen ja kehityshäiriöiden yhteydestä, mutta mekanismia ei ymmärretä tarkkaan.

Jotenkin virus tuhoaa soluja, joista aivojen pitäisi muodostua, ja mihin kaikkeen muuhun se kykenee?

Hyttynen on tutkijoiden mukaan pääasiallinen viruksen levittäjä, mutta se voi tarttua myös seksiteitse.

On hankala sanoa, miten yleistä se on – ihmisiä, jotka ovat harrastaneet seksiä, on todennäköisesti myös pistänyt hyttynen.

”Ei tiedetä, millä kaikilla tavoin virus voi tarttua. Emme tahdo lietsoa paniikkia, mutta meidän on oltava varovaisia”, Bolando sanoo.

Toisaalla esikaupungin perukoilla Pollyanna Rabello imettää pientä Luiz Phillipeä.

“Hänellä tulee olemaan vaikeuksia oppia puhumaan ja kävelemään, ja hänen näkönsä on huono. Mutta hän on lapsi siinä missä kuka tahansa muukin”, Rabello sanoo.

Pienen talon ympärillä kasvaa vehmaita puita. Kuten monilla Brasilian pienituloisilla alueilla, jätevedet kulkevat avoviemäriä pitkin. Ikkunat ovat auki tuulen käydä sisään. Nämä ovat otollisia olosuhteita hyttysille. Brasilia on määrännyt 220 000 sotilasta tuhoamaan hyttysten lisääntymispaikkoja ja valistamaan zikaviruksen vaaroista.

Tutkijoiden mukaan epide­mian piikki on Riossa näyttää olevan jo ohitse. Kun tarpeeksi iso osa väestöstä on sairastanut taudin, sitä vastaan muodostuu yleensä immuniteetti ja tartuntojen määrä tasaantuu.

Fiocruz-instituutti arvioi, että hyvässä tapauksessa vielä melko pian lääkäreillä on käytössä kunnon diagnoosivälineet ja antiviraalilääkkeitä, joskus tulevina vuosina myös rokote.

Toistaiseksi monet brasilialaisnaiset lykkäävät raskautta zikan pelossa. Hyvätuloiset tutut kertovat naisista, jotka ovat matkustaneet raskaaksi tultuaan ulkomaille virusta pakoon.

Pollyanna Rabelloa varoitukset eivät tavoittaneet.

Nyt hän kuulee vinkkejä ja kokemuksia samassa tilanteessa olevilta äideiltä, jotka ovat perustaneet oman ryhmän viestipalvelu Whatsappiin. Viikoittain hän vie vauvan fysioterapiaan ja kerran kuussa tutkimuksiin kaupunkiin. Vasta myöhemmin lääkärit osaavat arvioida vamman todelliset mittasuhteet.

Aiemmin Rabello työskenteli järjestyksenvalvojana musiikki­klubilla. Hän ei voi palata töihin, koska Luiz Phillipe tulee tarvitsemaan hoitoa ympäri vuorokauden. Hänen miehensä on rakennustyöläinen. Raha on nyt tiukassa. He ovat keränneet apua Facebook-sivuston avulla. Tuntemattomat ihmiset ovat lahjoittaneet heille vaippoja, rahaa ja ruokaa.

”Monet isät ovat lähteneet ja jättäneet perheensä, kun he ovat saaneet tietää, että lapsella on mikrokefalia. Luojan kiitos mieheni ei lähtenyt”, Rabello sanoo.

Hän keinuttaa itkuista lasta sylissään.

”Aluksi olin paniikissa, kun en tiennyt, eläisikö Luiz Phillipe. Mutta kun sain tietää, että hän selviää elossa, olin helpottunut”, hän sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös Helsingin Lastenlinnan lastenneurologian klinikkaryhmän johtajaa Hannu Heiskalaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Zikavirus

 Virus tavattiin ensi kerran Ugandassa 1947. Tautiin voi liittyä kuumetta, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Se on usein lievä tai oireeton.

 Vuoden 2014 jälkeen virus on levinnyt Latinalaisessa Amerikassa, jossa sitä ei ollut aiemmin. Sittemmin on todettu, että virus voi aiheuttaa synnynnäisiä kehityshäiriöitä sikiöille.

 Mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä on raportoitu etenkin Brasiliassa ja Ranskan Polynesiassa. Yksittäistapauksia on ollut muissa maissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brasilia
 • Latinalainen Amerikka
 • Maria Manner
 • Zikavirus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  4. 4

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nopeasti kasvava Helsinki verkottuu raiteiden varsille Tilaajille
  3. Kaupat povaavat inter­aktiivisista poneista ja älyroboteista joulun hittileluja – silti myös Afrikan tähti löytyy tuhansista lahjapaketeista
  4. Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta
  5. Robert Manner on yksinäisinä hetkinä keksinyt puunkanto­panssarivaunun ja dinosaurusrobotin – Lepsämän Pelle Peloton toivoo, että löytäisi vierelleen omistautuneen keksijän Tilaajille
  6. Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski Tilaajille
  7. Suomalaiset haluavat vapautta valita terveydenhuollossa, mutta yksityiset terveysyritykset epäilyttävät
  8. Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa
  9. Väkivallan sallii kasvatuskeinona entistä harvempi maa – tänä vuonna Liettua kielsi lasten fyysisen kurittamisen
  10. Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita? Tilaajille
  11. Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”
  12. Näytä lisää