Ulkomaat

Varmaa on vain kaaos – Britannian EU-kansanäänestystä pidettiin HSTV:n keskustelussa hirvittävänä virheenä

HSTV:n keskustelijat muistuttivat, että ihmisillä on äänestyskopissa tapana valita turvallisempi vaihtoehto kuin mielipidekyselyihin vastattaessa.

Britannian tulevaisuus Euroopan unionissa on arvoitus. Varmaa on vain se, ettei epävarmuus lopu äänestyspäivän jälkeen.

HSTV:n tiistain suuressa Brexit-keskustelussa pohdittiin Britannian kansanäänestyksen syitä ja seurauksia. Keskusteluun osallistuivat kokoomuksen kansanedustaja, Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen, Ulkopoliittisen instituutin EU:hun erikoistunut ohjelmajohtaja Juha Jokela, Suomessa asuva britti David Hackston ja HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Äänestystulosta kukaan keskustelijoista ei halunnut arvailla, mutta yhdestä ei ollut epäilystä:

”Sen uskallan sanoa, että käy siinä miten tahansa niin joka tapauksessa tätä seuraa melkoinen kaaos”, Salolainen summasi tunteet.

Katso koko keskustelu tämän jutun yhteydestä.

Salolainen kuvasi Brexit-äänestystä ”fundamentaaliseksi, hirvittäväksi, kolossaaliseksi virheeksi”, joka vaarantaa koko Euroopan tulevaisuuden ja jonka jälkimainingit ravisuttavat Britanniaa ja Eurooppaa vielä kauan äänestyksen päättymisen jälkeen.

”Jos kuvitellaan, että tämä on sillä ohi, että nyt äänestää paukautetaan ensi torstaina ja sen jälkeen on auvoista, niin se on ihan turha kuvitelma. Se maa on jakautunut tämän jälkeen entistä pahemmin, ja nekin, jotka eivät lainkaan olleet kiinnostuneita Euroopan unionista, ne ovat kaikki nyt jalkeilla ja niillä on seipäät kädessä.”

Sipilä puolestaan korosti, että EU:sta lähteminen olisi Britannialle huikea ponnistus.

”Se käytännön työ, se mahtava savotta, kun pitää sopia erosta ja uudesta suhteesta ja rukata brittiläinen lainsäädäntö toimimaan EU:n ulkopuolella, siinä tulee olemaan niin suuri työmäärä, että Britannian hallitus ei pysty itse asiassa tekemään mitään muuta tulevina vuosina”, hän sanoi.

”Heillä tulee menemään kaikki energia tämän EU-sotkun selvittämiseen. Ei käy kateeksi.”

Vaikka äänestyksen tulosta ei arvailtukaan, sitä ennakoivien mielipidemittausten luotettavuus kyseenalaistettiin keskustelussa. Jokela huomautti, että ihmiset tapaavat uurnilla käyttäytyä konservatiivisemmin kuin vastatessaan mielipidekyselyihin. Tämä puhuisi EU:ssa pysymisen puolesta.

”Ja sitten on hyvä muistaa, että tässä on näitä päättämättömiä ihmisiä kuitenkin vielä aika paljon”, Jokela sanoi.

Salolainen painotti, että tulos riippuu siitä, kuinka moni lopulta saapuu uurnille ja lähtevätkö sinne EU-myönteiset nuoret vai unionia usein vastustavat vanhemmat britit.

Keskustelijat pitävät vuosikymmeniä kestänyttä, usein tarkoitushakuisen kielteistä julkista keskustelua syynä brittien vihamieliseen suhtautumiseen EU:hun.

”Taustalla on koko brittimedian vuosikausia jatkunut EU-bashing eli EU:n haukkuminen”, Sipilä sanoo ja kuvaa tiedotusvälineiden kirjoittelua suorastaan valheelliseksi.

”Jos tätä jatkuu vuosikaudet, 20 vuotta, ei ihme, että ihmisillä on erittäin huono käsitys EU:sta ja ei ihme, että he haluavat äänestää Brexitin puolesta.”

Jokinen siirtää vastuuta myös poliitikoille.

”Poliitikoilla on kiusaus vyöryttää syy kipeistä päätöksistä EU:lle. Britanniassa on tämänkaltaista poliittista puhetta hyvin paljon.”

Keskustelijat myös arvostelevat Britannian pääministeriä David Cameronia. Heidän mukaansa Cameron on pelannut uhkapeliä unionin tulevaisuudella säilyttääkseen oman valtansa.

Koko äänestyksen järjestäminen saa keskustelussa kovan tuomion.

”En kannata kansanäänestyksiä, ne ovat poliitikkojen pyrkimys väistää vastuuta”, Salolainen totesi.

Kävi miten kävi, keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että EU:n täytyy nyt harkita suuntaansa uudelleen.

Salolainen nosti esiin erityisesti viime aikoina kärjistyneen maahanmuuttokysymyksen.

”Maahanmuutto-ongelma on nyt se, joka joka tapauksessa pitää Euroopan unionissa hoitaa, koska se pitää yllä EU-vastaisuutta.”

Myös Sipilä peräänkuuluttaa suunnanmuutosta.

”Mitä ikinä torstaina tapahtuukin, EU:ssa on itsetutkiskelun aika, EU:ta pitää remontoida. Koko ajan enemmän integroituva Eurooppa ei voi olla kaikkien tavoite. EU:n pitää tajuta olevansa ihmistä varten, kansalaisten eduksi.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • HSTV

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  7. 7

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää