Ulkomaat

Katainen: Britannian pitäisi nyt olla ”reilu muulle Euroopalle” – vitkuttelu eropyynnössä uhkaa työpaikkoja

Komission varapuheenjohtajan mielestä EU-maiden johtajien pitää nyt lopettaa ”katsomossa istuskelu” ja kertoa, mitä ne unionilta haluavat. Katainen myös puolustaa pomonsa Jean-Claude Junckerin kykyä johtaa komissiota.

Bryssel

Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen toivoo Britannialta pikaisia toimia, jotta neuvottelut maan EU-erosta saadaan käyntiin. Hänen mukaansa epävarmuus asiasta horjuttaa vaarallisella tavalla talousnäkymiä.

”Jotkut poliitikot Britanniassa ovat sitä mieltä, ettei ole mitään kiirettä ilmoittaa erosta. Mutta olisi reilua, että hallitus toimii mahdollisimman nopeasti”, Katainen toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Britit päättivät torstain kansanäänestyksessään, että maa eroaa EU:sta. Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti perjantaina eroavansa tehtävästään lokakuussa ja jättävänsä seuraajalleen virallisen EU-eroilmoituksen tekemisen.

Lissabonin perussopimuksen mukaan jäsenmaan kahden vuoden irtautumisneuvottelut alkavat silloin, kun maan johto pyytää eroa. Kansanäänestyksen tulos ei ole eroilmoitus eikä se aiheuta itsessään mitään.

Cameronin ilmoitus sai Brysselin hämmennykseen ja suutuksiinkin.

Kataisen mukaan perjantain markkinakaaos oli osoitus siitä, että Britannian ero eli Brexit on uhka EU:n talouksille ja työpaikoille. Epäselvyys itse eron toteutuksesta vain lisää epävakautta.

”Britannian pörssissä olevien yritysten arvosta suli ensimmäisten tuntien aikana 200 miljardia euroa. Lähipäivinä ja viikkoina on tärkeintä pystyä ylläpitämään vakautta. Seuraamukset ovat tällä hetkellä arvaamattomia”, totesi Katainen.

Hänen vastuualueenaan komissiossa ovat työpaikat, kasvu ja investoinnit. Ne kaikki ovat nyt vaarassa, kun Britannian eron jälkipuinti alkaa ja muukin Eurooppa osoittaa poliittisen levottomuuden merkkejä.

Katainen sanoo, että Britannian eroneuvottelut vaativat ”kovasti työtä, valtavasti energiaa ja taloudellisia resursseja”. Prosessin hintalapusta hän ei ole kuullut arvioita.

Hän uskoo kuitenkin, että kunhan neuvottelut saadaan käyntiin, ne voidaan eristää omalle raiteelleen ja muu Eurooppa voi palata normaaliin päiväjärjestykseen.

Hän myöntää silti, että jäsenmaan eroprosessi on aiemmin tutkimaton polku. On esimerkiksi epäselvää, millä tavalla Britannian lähtö vaikuttaa EU:n antamiin sitoumuksiin ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa, Katainen kertoo.

Britannian kansanäänestys on syönyt EU:n voimavaroja ja tarmoa jo kuukausien ajan. Jotkut asiantuntijat ovat varoitelleet, että eroprosessi lannistaa unionia entisestään.

Optimismistaan tunnetun Kataisen mukaan on kuitenkin mahdollista päästä ”jo päivien tai viikkojen aikana” tilanteeseen, jossa esimerkiksi lainsäädäntötyö palaa ennalleen.

Kataisen mielestä EU-maiden johtajien on nyt pysähdyttävä miettimään, mitä he unionilta haluavat. Hänen mukaansa viime aikoina on liiaksi yleistynyt puhetapa, jonka mukaan EU olisi jotenkin jäsenmaistaan irrallinen organisaatio.

”On viimeinen aika tulla pois katsomosta”, Katainen sanoo poliittisille päättäjille.

Katsomossa istuskelu on Kataisen mukaan syy siihen, miksi Euroopan unionin hajanaisuutta haluavat euroskeptiset voimat jylläävät eri puolilla Eurooppaa.

Jos EU-maiden päättäjien vastaus on erikokoisten leirien hajanainen Eurooppa, Suomen kaltaiset pienet maat ovat suuria kärsijöitä, Katainen sanoo.

Kataisen mielestä Euroopalla on nyt aika hengähtää ja olla ”hötkyilemättä”. Joissakin jäsenmaissa on haluja syventää euroalueen integraatiota tai vahvistaa Euroopan yhteistä puolustusta.

Näistä hankkeista vallitsee suuria erimielisyyksiä sekä jäsenmaiden että EU-pomojen kesken.

”Nyt on syytä ottaa rauhallisesti”, Katainen sanoo.

Katainen kommentoi myös äskettäistä Politico-lehden artikkelia, jonka mukaan EU-komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta olisi ote livennyt ja koko komissio olisi tuuliajolla.

”Se oli epäreilu artikkeli. Junckerin kanssa voi olla eri mieltä asioista, mutta hän johtaa komissiota vahvasti. Kaikenlaisia huhuja liikkuu, mutta on epäreilua sanoa, että hän ei johtaisi komissiota tai kykenisi tekemään töitään.”

Kataisen mukaan Junckerin johtaman komission prioriteetit ovat prikulleen kohdallaan ja ne tekevät Euroopasta aiempaa kilpailukykyisen pelurin maailmantaloudessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Eurooppa
 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • EU-komissio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  4. 4

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  5. 5

   Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Sauli Niinistö haastattelussa kello 17.15 – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  6. 6

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mielenosoituksesta toiseen siirtyneen äärioikeistolaisen joukon epäillään pahoinpidelleen miehen itsenäisyyspäivänä

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Aftonbladet: Synagogaiskusta pidätetyt olivat saapuneet Ruotsiin vasta äskettäin – mikään ei viittaa äärioikeiston iskuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää