Ulkomaat

Sikaskandaali, hot dogia elitistiseen tyyliin ja Brexit – näistä kohuista Britannian eroava pääministeri muistetaan

Väistyvä johtaja jää muistoihin paitsi Britannian EU-eron, myös vähemmän vakavien tempausten vuoksi.

David Cameronia voi ja ei voi syyttää siitä, että Britannia on irtautumassa Euroopan unionista. Vaikka lupaus kansanäänestyksestä oli hänen antamansa, pääministeri itse kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta EU-johtajien kanssa tekemällään uudistetulla jäsensopimuksella. Kampanjointia ei kuitenkaan voi kehua menestyksekkääksi: tuloksen tiedämme jo.

Monet mahdollisista seurauksista ovat asiantuntijoillekin mahdottomia ennakoida, mutta yksi asia on varma: Britannian pääministeri vaihtuu.

Vuonna 2010 pääministeriksi nousseen Cameronin piti olla pääministerinä kokonainen vuosikymmen, joka nyt jää kesken. Kuuteenkin vuoteen mahtuu silti paljon muisteltavaa, eikä kaikki ole yhtä suurta ja vakavaa kuin unionista irtautuminen.

Cameron valittiin konservatiivien johtoon vuonna 2005. Tuolloin puolue oli oppositiossa parlamentin alahuoneessa, ja valta oli työväenpuolue Labourilla ja sen johtajalla, pääministeri Tony Blairilla. Nuori ja nykyaikainen Cameron olikin puolueelle keino pyrkiä saamaan Labour pois päättäjän paikalta.

Vuoden 2010 parlamenttivaalien jälkeen Labour joutui väistymään, mutta koska konservatiivitkaan eivät saaneet enemmistöä parlamenttipaikoista, Cameronin ura pääministerinä alkoi koalitiohallituksessa liberaalidemokraattien kanssa. Vaalikauden aikana Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin kasvava kannatus alkoi syödä koalitiopuolueiden suosiota entisestään.

Nigel Faragen luotsaama Ukip halusi eroon maahanmuutosta ja EU:sta, eikä puolueen nousukiitoa voinut jättää huomiota. Vuonna 2013 David Cameron ilmoitti järjestävänsä kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä – tosin vain siinä tapauksessa, että hän voittaa vuoden 2015 parlamenttivaalit. Vaalituloksesta odotettiin yleisesti erittäin tiukkaa, eikä Cameronin jatkokausi ollut lainkaan varma.

Konservatiivipuolueen saama enemmistö vuoden 2015 vaaleissa tulikin yllätyksenä todennäköisesti myös Cameronille itselleen. Toukokuussa Britanniassa alkoi toinen konservatiivijohtoinen viiden vuoden vaalikausi, jonka piti merkitä briteille David’s decadea, Cameronin vallan vuosikymmentä.

Toisin kuitenkin kävi. Menestys tarkoitti myös lupauksen lunastamista: helmikuussa 2016 Cameron ilmoitti EU-kansanäänestyspäiväksi kesäkuun 23. päivän.

On hyvin mahdollista, että Cameron on katunut taannoista lupaustaan, varsinkin perjantaina, kun tulos tuli julki. Cameronin valta hallituksessa jäi kuusivuotiseksi.

Konservatiivipuolueen johtajana Cameron on joka tapauksessa yksi pitkäaikaisimmista. BBC:n mukaan modernin Britannian aikana vain Stanley Baldwin, Margaret Thatcher ja Sir Winston Churchill pysyivät pestissä kauemmin.

Brexit ei ollut Cameronin pääministeriaikojen ensimmäinen kansanäänestys. Vuonna 2011 britit päättivät äänestämällä, ettei vaalitapaa muuteta. Koska Britannian vaalitapa, jossa kustakin vaalipiiristä valitaan eniten ääniä saanut ehdokas, suosii juuri konservatiivien kaltaisia suuria puolueita, kansanäänestyksen lopputulosta voi pitää Cameronin voittona.

Vuonna 2014 Cameron oli erityisen tiukan paikan edessä skotlantilaisten äänestäessä maansa itsenäistymisestä. Hän ei halunnut tulla muistetuksi pääministerinä, jonka aikana Yhdistynyt kuningaskunta menetti yhden jäsenistään. Skotlantilaiset päättivät kuningaskunnassa pysymisen puolesta, mikä oli Cameronille suuri helpotus.

Cameronin seuraajalla saattaa tosin olla edessään entistä taistelutahtoisempi Skotlanti. Koska skoteille EU-jäsenyys on äänestystulosten perusteella huomattavasti tärkeämpää kuin etelän englantilaisille, Skotlannin suurin puolue SNP on jo kovaa vauhtia keräämässä kansaa uuden itsenäisyysäänestyksen taakse. Vaikka valta ei mahdollisen tulevan äänestyksen aikaan enää ole Cameronilla, hänen rooliaan sen synnyssä ei varmasti unohdeta.

Sekä Euroopan että Britannian tilanne on ollut myrskyisä Cameronin koko pääministeriajan, alkaen finanssikriisissä kompuroinnista ja säästöpaketeista aina pakolaiskriisiin ja maanosan heikkenevään turvallisuustilanteeseen.

Vaikka Cameronia on haastettu ja arvosteltu, hänen ”pääministerimäisyydestään” ei ole ollut epäilyksiä. Vuoden 2015 parlamenttivaalien aikaan työväenpuolueen tuolloista johtajaa ja Cameronin kilpakumppania Ed Milibandia arvosteltiin usein ”epäpääministerimäiseksi” ja nörtiksi, kun taas Cameronin esiintymistaitoja ihasteltiin niin lehdistötilaisuuksissa kuin huippukokouksissakin.

Ehkä eniten pilkkaa Cameron on kerännyt eliittitaustansa vuoksi. Varakkaiden vanhempien lapsi ja yksityiskoulujen kouluttama Cameron ei ole koskaan piilotellut sitä, että hän kasvoi etuoikeutetussa ympäristössä. Britit tuskin yllättyivät, kun Cameronin isän veroparatiisiyhtiö paljastui huhtikuussa Panaman papereina tunnetussa tietovuodossa.

Cameron myönsi itsekin, ettei hoitanut Panaman papereista syntynyttä kohua hyvin. ”Tämä ei ole ollut hieno viikko” -kommentti levisikin nopeasti maailman medioissa.

Elitisminaljailu otti brittimediassa kierroksia ennen vuoden 2015 parlamenttivaaleja, kun Cameronista julkaistiin kuva syömässä hot dogia haarukalla ja veitsellä. Tätä pidettiin osoituksena siitä, ettei Cameron pysty edes yrittäessään elämään kuten tavalliset kansalaiset.

”Tavallinen” elämä kuitenkin toi Cameronille myös vaikeuksia. Vasta kilpaillessaan konservatiivien johtajan paikasta Cameron vastasi toimittajan kysymykseen huumeiden käytöstä sanoen, että hänen yliopistoelämänsä oli ”normaalia”, eikä hän ole kiistänyt väitteitä kannabiksen käytöstä opiskeluaikoinaan.

Yksityiskoulu Etonissa ja huippuyliopisto Oxfordissa kouluttautunut Cameron ehti toki opiskeluidensa ohella myös harrastaa ja osallistua esimerkiksi eliittikerho Bullingdon Clubin toimintaan yhdessä nykyisen valtiovarainministerin George Osbornen kanssa. Viime syksynä niin Britanniaa kuin muutakin maailmaa sekä huvitti että kauhistutti Lordi Ashcroftin kirjoittamassa teoksessa kerrottu tarina siitä, kuinka Cameron olisi nuorena pannut ”kehonsa yksityisen paikan” kuolleen sian suuhun.

Aluksi Cameronin toimistosta ei suostuttu kommentoimaan kohua lainkaan. Lopulta Cameron kielsi syytökset julkisesti.

Tarinan totuudella ei kuitenkaan ollut Cameronin vastustajille juuri merkitystä, sillä #piggate oli heille aivan liian herkullinen tilaisuus pääministerin solvaamiseen. Brexitin jälkeen Twitterissä muisteltiin sikaa edelleen esimerkiksi todeten, että Cameronin oli tehtävä jotakin ”todella kauheaa”, jotta piggate ei olisi hänen perintönsä – ”ja vastoin odotuksia hän onnistui siinä”.

Sikatapauksen erikoisuutta lisäsi se, että Britanniassa tunnetun satiirikko Charlie Brookerin käsikirjoittamassa Black Mirror -televisiosarjassa oli muutamia vuosia aiemmin ollut jakso, jossa pääministerin oli harrastettava seksiä sian kanssa suorassa televisiolähetyksessä siepatun prinsessan pelastamiseksi. The Guardian -lehden haastattelussa Brooker totesi, että häneltä on kysytty, tiesikö hän piggatesta jaksoa kirjoittaessaan.

”En todellakaan. Tuskin olisin vaivautunut kirjoittamaan fiktiivisen draamakomedian jaksoa, jos olisin tiennyt. Olisin juossut ympäriinsä huutaen siitä liikenteeseen. Tämä on pelkkä sattuma, vaikkakin aika eriskummallinen sellainen”, Brooker sanoi lehdelle.

Brooker olisi hyvinkin saattanut juosta ympäriinsä huutaen asiasta, sillä hän ei tunnetusti ole Cameronin suurin fani. The Guardian -lehden kolumneissa hän on parjannut Cameronia muun muassa liskoksi.

Cameron polveutuu kuningas Vilhelm IV:stä. Silti hänen yhteytensä kuninkaallisten kanssa eivät ole aina olleet säröttömiä. Cameron päätyi pyytämään anteeksi kuningatar Elisabetilta sen jälkeen, kun tv-toimittajat kuulivat Cameronin kertovan New Yorkin entiselle pormestarille Michael Bloombergille kuningattaren reaktiosta Skotlannin kansanäänestyksen tulokseen. Cameron kuvaili kuningattaren ”kehränneen” linjoja pitkin puhelun aikana.

Viime syksynä Cameronilta jäi huomaamatta auki ollut mikrofoni. Hän vitsaili Yorkshiren Leedsissä ennen puhettaan avustajalleen siitä, kuinka tiesi yorkshirelaisten ”vihaavan muita”, muttei tiennyt, että ”he vihaavat toisiaan niin paljon”. Mikrofonin kautta möläytys päätyi kuitenkin muidenkin korviin.

Cameron ei selvästikään oppinut mokistaan riittävän varovaiseksi. Toukokuussa hän kuvaili Nigeriaa ja Afganistania ”fantastisen korruptoituneiksi” juuri maiden johtajien Britannian-vierailujen alla.

Siihen asti kun konservatiivipuolue saa valittua uuden johtajan, Cameron on luvannut tehdä kaikkensa Britannian tilanteen vakauttamiseksi. Konservatiivien osalta spekulointi on keskittynyt siihen, kenestä tulee puolueen ja maan seuraava johtaja.

Cameronin omasta tulevaisuudesta ei julkisuudessa ole mediassa esitetty arvailuja. Syynä tähän voi olla se, että niin Britannia kuin koko Eurooppakin miettivät nyt ensisijaisesti, mitä koko maanosassa seuraavaksi tapahtuu.

Esimerkiksi punnan valahtaminen heikoimmilleen 30 vuoteen Yhdysvaltojen dollaria vastaan huolettanee toimittajia, poliitikoita ja kansalaisia enemmän kuin entisen pääministerin työllisyystilanne.

Voit lukea kaikki HS:n Brexit-jutut niiden aihesivulta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Brexit
 • Britannia ja EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  2. 2

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  3. 3

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  6. 6

   Ydinonnettomuusalue ei ole sen vaarallisempi kuin suurkaupunki saasteineen – edes Fukushimasta ei olisi tarvinnut muuttaa, sanovat tutkijat

  7. 7

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  8. 8

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  9. 9

   Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

  10. 10

   Yleisö puhkesi taputtamaan Tuntemattoman sotilaan kansainvälisen version ensi-illassa Tallinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää