Ulkomaat

Britannia etsii rohkeaa pääministeriä kriisiaikaan

EU-ero ei etene ennen kuin valinta ratkeaa viimeistään syyskuun 2. päivä.

Lontoo

Britannian EU-ero ei liikahda mihinkään suuntaan ennen kuin maalla on uusi pääministeri. Uuden pääministerin tehtävä on käynnistää Britannian viralliset eroneuvottelut EU:n kanssa.

Britannian konservatiivipuolue ilmoitti maanantaina, että puolueen uusi puheenjohtaja on selvillä viimeistään syyskuun 2. päivä. Ehdokkaita voi alkaa asettaa keskiviikosta lähtien.

Uudesta konservatiivijohtajasta tulee samalla pääministeri.

Iso kysymys on nyt: ”kuka?” Kellä on tarpeeksi kykyjä ja näkemystä luodata Britannia kriisiajan yli ja käydä vaativat neuvottelut EU:n kanssa?

Vedonlyöjien ja yleisön suosikki David Cameronin seuraajaksi on ollut jo pitkään Lontoon entinen pormestari Boris Johnson.

Johnson, 52, antoi myös kasvot ja äänen EU-eroa ajaneelle rintamalle. Siksi hän on ykkösehdokas konservatiivien johtoon – eikä kunnianhimossakaan ole valittamista.

Tilanne ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Johnson on ehkä kansansuosikki, mutta hänellä on monia vihollisia konservatiivien kansanedustajien joukossa. Hän ei ole hahmo, joka nauttisi laajaa luottamusta.

Myös Johnsonin hatara faktapohja kävi EU-kampanjan aikana selväksi. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt äänestäjiä eikä Johnsonia itseään. Hän taivutteli surutta totuutta ja antoi kansalle tarinan, jonka se halusi kuulla.

Johnson on näkyvä ja sanavalmis persoona, joka jakaa mielipiteitä. Kriisivuosina konservatiivipuolue ja Britannia saattavat kuitenkin kaivata hieman vakaampaa johtajaa, joka nojaa faktoihin iskulauseiden sijaan.

Tällainen saattaisi olla konservatiivihallituksen sisäministeri Theresa May.

May, 59, on hoitanut vaikeaa salkkuaan erittäin taitavasti. Kukaan ei voi sanoa, etteikö Maylla olisi asiat hallussa. Myös Bryssel on tullut tutuksi ministerineuvoston kokouksista.

May ei ole yhtä pidetty ja tunnettu kuin Johnson. May voisi kuitenkin toimia puoluetta ja koko maata yhdistävänä hahmona. Britannialla on edessään haastavat ajat kansanäänestyksen päätyttyä EU-eroon.

EU-eroa kannattaneet konservatiivipoliitikot ovat vaatineet, että uuden pääministerin myös pitää tulla samaisesta brexit-leiristä. May ei tätä edellytystä täytä, sillä hän kannatti Cameronin ohella EU-jäsenyyden jatkoa.

May pysytteli kuitenkin koko EU-kampanjan ajan taka-alalla. Hän ei kiertänyt kampanjatilaisuuksissa vaan keskittyi sisäministerin työhönsä.

May voikin olla houkutteleva vaihtoehto niille, jotka eivät voi sietää Johnsonia. Konservatiivipoliitikkojen keskuudessa on jo raportoitu olevan erittäin vahva ”pysäyttäkää Boris” -rintama.

Ehdokkaiden nimeäminen uudeksi puoluejohtajaksi alkaa keskiviikkona. Ehdokkaiden pitää tulla konservatiivien kansanedustajien joukosta.

Kollegat eli muut konservatiivikansanedustajat valitsevat ehdokkaista kaksi mieluisinta pudotusmenetelmällä. Lopullisen valinnan kahden kandidaatin välillä tekevät puolueen jäsenet.

Konservatiivipuolue suunnittelee rajoittavansa vastikään puolueen jäseniksi liittyneiden oikeutta äänestää puheenjohtajavaalissa. Näin esimerkiksi Johnsonin vastustajat eivät pääse vaikuttamaan tulokseen.

Kansanäänestystulokseen pettyneet väkijoukot buuasivat Johnsonille Lontoossa viime viikolla. Moni voi haluta äänestää Johnsonia vastaan ja kampittaa hänet uratiellään.

Viime vuonna labour sai paljon uusia jäseniä, jotka liittyivät puolueeseen vain nostaakseen Jeremy Corbynin valtaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusi johtaja käynnistää EU-eron

 Perjantaina erostaan ilmoittanut David Cameron ei halua päättää EU-neuvottelujen aloittamisesta.

 Maanantaina kokoontunut brittihallitus käynnisti virkamiestyön EU-eron pohjustamiseksi. Suunnitelma pitää luoda alusta.

 Uusi pääministeri ilmoittaa EU:n neuvostolle Britannian halusta erota.

 Ilmoituksesta alkaa kahden vuoden määräaika, jota voi pidentää vain kaikkien jäsenmaiden suostumuksella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Pääministeri
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  3. Pitäisikö lapsilta kieltää lelupyssyt ja sotaleikit, koska ne tuovat vanhemman mieleen kouluampumiset ja oikean sodan?
  4. Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”
  5. Yhdenmukaiset asenteet ja puutteelliset tiedot rajaavat ihmisten tilaa omiin perhevalintoihin Tilaajille
  6. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  7. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  8. Tunti sitten
  9. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  10. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  11. 4 tuntia sitten
  12. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  13. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  14. Näytä lisää