Ulkomaat

Jännitteet sävyttävät Slovakian EU-puheenjohtajuutta: Kokematon ja arvoituksellinen maa EU:n megaongelmien ratkojaksi

Pääministeri Ficon mukaan ”islamilla ei ole mitään sijaa” hänen maassaan. Slovakia kyseenalaistaa EU:n maahanmuuttopolitiikan.

Bratislava, Gabčíkovo

Šimon Šicko on iältään 41-vuo­tias, mutta sanojensa mukaan hänen sisällään asuu 16-vuotias pikkupoika. Sen huomaa.

Slovakian suurimman tietokonepelifirman Pixel Federationin toimitusjohtajan Šickon työhuoneen hyllyillä on komea kokoelma legoja. The Simpsons -piirrossarjan legohahmot edustavat hänen viisihenkisen perheensä jäseniä.

Leluja keräävä pikkupoika on kuitenkin tiessään, kun puhe kääntyy politiikkaan. Šicko kertoo olevansa turhautunut ja hänen vaimonsa peloissaan maansa kehityksestä.

Slovakialaiset suhtautuvat ahdistavan hylkivästi maahanmuuttajiin, äärioikeiston suosio kasvaa ja ”kyyninen” pääministeri vain teeskentelee olevansa avarasydäminen eurooppalainen, Šicko purkautuu.

”Jos uusnatsit pääsevät hallitukseen tai Slovakia lähtee Euroopan unionista, emme voi jäädä tänne. En näkisi mitään tulevaisuutta täällä”, Šicko sanoo.

Suoraa ja yllättävää puhetta mieheltä, jonka 200 työntekijän pelifirmaa Slovakia halusi viime viikon lopulla esitellä ulkomaisille toimittajille esimerkkinä nopeasti modernisoituvasta itäisen Euroopan maasta.

Unioniin 12 vuotta sitten liittynyt Slovakia aloitti heinäkuun alussa ensi kerran EU-puheenjohtajamaana. Ajankohta ei voisi olla hankalampi, sillä vain viikkoa aiemmin britit äänestivät maansa EU:sta eroamisen puolesta, ja vuosi sitten Eurooppaan kiihtynyt maahanmuutto on yhä monta ratkaisua vailla.

Nyt kahta megaongelmaa ratkoo sekä kokematon että arvoituksellinen maa.

Pääministeri Robert Fico ja muut hallituksen jäsenet vakuuttivat pääkaupungissa Bratislavassa, että Slovakia haluaa olla EU:n positiivisia puolia korostava ”reilu välittäjä”.

Se ei kuitenkaan ole helppo tehtävä, sillä Slovakia on jo entuudestaan poikkiteloin EU:n kanssa. Viime joulukuussa maa veti unionin päätökset pakolaisten sisäisistä siirroista ja kiin­tiöistä EU:n tuomioistuimeen.

Kivikasvoinen ja jäykästi elehtivä pääministeri Fico totesi toimittajajoukolle, että osa EU-komission maahanmuuttoaloitteista ovat ”täysin järjenvastaisia”. Hän huomautti silti, että Slovakia tukee monia EU-ratkaisuja, kuten unionin ulkorajojen tiukempaa valvontaa.

Fico on aiemmin kohahduttanut sanomalla, että ”islamilla ei ole mitään sijaa Slovakiassa”. Koska en saa tiedotustilaisuudessa mahdollisuutta kysyä lausunnosta Ficolta itseltään, pyydän ulkoministeri Miroslav Lajčákia kommentoimaan pääministerin ajatuksia.

Lajčák aloittaa toteamalla, että olen asettanut hänet kiusalliseen tilanteeseen. Mutta hän jatkaa kertomalla, että Slovakia ei yksinkertaisesti ole valmis suurten muukalaismäärien vastaanottamiseen.

”Monet maat ovat eläneet vuosikymmeniä maahanmuuton kanssa. Ymmärrämme, että on muututtava. Mutta ei tällaista muuteta yhdessä yössä Brysselin byrokraattisella komennolla. Muuten päädymme tilanteeseen, jossa fasistit ovat parlamentissa, eivätkä vain Slovakiassa.”

Maaliskuussa liberaalisti ajattelevat slovakialaiset järkyttyivät, kun Marian Kotleban johtama uusfasistinen Kansan puolue – meidän Slovakiamme sai kahdeksan prosenttia parlamenttivaalien äänistä.

Pääministeri Ficon sosiaalidemokraattinen Smer-puolue sen sijaan menetti enemmistön parlamentissa. Sen paikkaluku hupeni 49:ään aiemmasta 83:sta.

Uusfasisteja ei huolittu hallitukseen, mutta he saivat neljätoista edustajaa 150-henkiseen parlamenttiin. Nyt he puuhaavat Slovakiaan omaa kansanäänestystä EU-erosta.

Poliitikot ovat siis haistaneet, että slovakialaiset pelkäävät muslimeja. Näin siitä huolimatta, ettei maahan ole juuri ketään saapunut. Viime vuonna 330 ihmistä haki Slovakiasta turvapaikkaa. Tänä vuonna hakemuksia on ollut 52.

Ulkomaalaiset toimittajat kuljetettiin katsomaan erikoista vastaanottokeskusta Gabčíkovoon lähellä Unkarin ja Itävallan rajoja. Slovakia on majoittanut sinne solidaarisuuden osoituksena Itävaltaan saapuneita turvapaikanhakijoita, kunnes heidän hakemuksensa on käsitelty.

Vastaanottokeskuksessa on ollut kaikkiaan noin 1 200 turvapaikanhakijaa, jotka on sittemmin palautettu Itävaltaan. Nyt suuressa ja synkän näköisessä keskuksessa on enää neljätoista turvapaikanhakijaa.

Kun Slovakian ja Itävallan sisäministeriöt olivat sopineet yhteistyöstä vastaanottokeskuksessa, Gabčíkovon pikkukunnassa järjestettiin symbolinen kansanäänestys. Siihen osallistuneista 96,7 prosenttia ilmaisi vastustavansa keskusta.

Tuntemukset slovakialaisten ja maahanmuuttajien välillä ovat yllättävän molemminpuoliset. Slovakian viranomaiset sanovat, etteivät turvapaikanhakijat halua jäädä Slovakiaan sen enempää kuin slovakialaiset ottaa heitä vastaan.

Vuoden 1993 jälkeen 58 000 ihmistä on hakenut Slovakiasta turvapaikkaa. Heistä 95 prosenttia on kadonnut maasta ennen hakemusprosessin päättymistä, sanoo maahanmuuttoviraston johtaja Bernard Priecel.

Tällaisten tosiasioiden vuoksi EU:n ei pitäisi haaveilla ”yhden koon politiikan” sopivan maahanmuuttokysymyksissä kaikkiin jäsenmaihin. Tarvitaan kunkin maan tilanteeseen ja perinteeseen sopivia ratkaisuja, slovakialaiset sanovat.

Slovakian tiedeakatemian politiikan tutkija Juraj Marušiak sanoo, että äärioikeiston nousu ja maahanmuuton vastustus johtuvat Slovakian ”syvästä polarisoitumisesta. On kuin yhden maan sijasta olisi kaksi maata”.

Kaikki alueet eivät ole päässeet kiinni modernisaatioon, jonka kommunismin romahdus ja EU-jäsenyys toivat mukanaan. Bratislavan alueella työttömyys on noin viiden prosentin tuntumassa, kun maan itäosissa luku on 15 prosentissa.

Marušiakin mukaan äärioikeisto käyttää taloudellista epätasa-arvoa hyväkseen ja kerää ääniä maan kehittymättömistä osista lietsomalla juopaa kantaväestön ja romanivähemmistön välille. Katupartioitakin on romaneja vastaan järjestetty.

Vaikka jännitteitä on, Marušiak ei usko, että Slovakia eroaisi EU:sta, jos asiasta järjestettäisiin kansanäänestys. Hänen mukaansa 60 prosenttia 5,4-miljoonaisesta kansasta suhtautuu jäsenyyteen myönteisesti.

Ulkoministeri Lajčák luonnehtii Slovakiaa ”EU-positiiviseksi maaksi”, joka on lyhyessä ajassa kokenut jäsenyyden hyödyt.

Ennen jäsenyyttä maan bruttokansantuote oli 48 prosenttia verrattuna EU-maiden keskiarvoon. Nyt lukema on lähes 80 prosenttia.

Maahanmuutto ei ole edes Slovakian puheenjohtajuuden hankalin kysymys. Seuraavina kuukausina odotetaan selvyyttä siihen, miten Britannian eroprosessi eli brexit saadaan käynnistettyä.

Slovakia isännöi 16. syyskuuta Bratislavassa epävirallisen huippukokouksen, jossa puhutaan Britanniasta ja EU:n tulevasta suunnasta.

Koska kokousta ei järjestetä Brysselissä, mediassa on kiihtynyt spekulointi EU-instituutioiden ja jäsenmaiden välisestä valtakamppailusta brexitin tulehduttamassa ilmapiirissä.

Lisäksi Slovakia kuuluu neljän itäisen jäsenmaan Visegrád-ryhmään, jonka yhteistyötä on seurattu Länsi-Euroopassa pitkään huolestuneena.

Ryhmään kuuluvat ”liberaalin demokratian” kyseenalaistanut Unkari ja oikeusvaltiokehityksensä vuoksi komission tarkkailuun joutunut Puola.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker halusi kuitenkin rauhoitella puheita uuden puheenjohtajamaan ja Brysselin välisestä jännitteestä, kun hän vieraili Bratislavassa heinäkuun alussa.

”Minulla ei ole tunnetta, että Slovakian hallituksen aikeena olisi ryhtyä sotaan komissiota vastaan. Joissakin maahanmuuttoasioissa on konfliktia, mutta ei joka asiassa”, Juncker sanoi.

Pääministeri Fico vakuutti rinnalla, että Slovakia tai Visegrad-ryhmä eivät haaveile EU:n valtasuhteiden järkyttämisestä.

Bratislavan huippukokousta valmistellaan läheisessä yhteistyössä EU-komission kanssa, ja ajatus kokoukseen tuli jo ennen Britannian kansanäänestystä, Fico totesi.

”On oltava tasapaino jäsenmaiden ja EU-instituutioiden välillä. Kummankaan ei pidä domioida. Mitään piilotettuja tarkoitusperiä ei ole, eikä niitä pidä etsiä”, Fico totesi.

Peliyhtiö Pixel Federationin toimitusjohtaja Šicko seurasi Junckerin ja Ficon televisioitua tiedotustilaisuutta skeptisenä. Hän sanoo Ficon olevan entinen kommunisti, joka kääntyilee sen mukaan, miten politiikan tuulet milloinkin puhaltavat.

Nyt tuuli puhaltaa siten, että Slovakia johtaa EU-maiden agendaa kuuden kuukauden ajan. Silloin on puhuttava Eurooppa-henkisesti.

”Minun näkökulmastani se oli teatteria”, Šicko totesi pääministerin esiintymisestä.

Oikaisu 5. heinäkuuta kello 7.08: Jean-Claude Juncker vieraili heinäkuussa Bratislavassa, ei Brasiliassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Nuori maa, iso hetki

 Itä-Euroopan myllerrys johti kommunistivallan sortumiseen Tšekkoslovakian samettivallankumouksessa vuonna 1989.

 Tšekki ja Slovakia erosivat rauhanomaisesti omiksi valtioikseen 1993. Maat liittyivät Euroopan unioniin vappuna 2004 kahdeksan muun itäisen Euroopan maan kanssa.

 Heinäkuun 1. päivä Slovakia aloitti ensimmäisen puoli vuotta kestävän EU-puheenjohtajuutensa, jonka aikana se isännöi ministerikokouksia ja epävirallisen huippukokouksen.

 Britannian EU-eroa vaatinut kansanäänestys työllistää Slovakiaa monin tavoin. Muut EU-maat toivovat Britannian pyytävän pian eroa EU:sta, minkä jälkeen neuvottelut maan eroamisesta voivat alkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Slovakia
 • Euroopan unioni
 • EU-komissio
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  3. 3

   Ammuttu ja loisten vaivaama pohjoiskorealainen loikkari tuli tajuihinsa – Halusi katsoa televisiota

  4. 4

   Antti Tuiskun rohkeus on nyt virallinen tapa keksiä artisteja uudelleen – Viimeisimpänä samaa yrittää Anna Abreu kaksimielisillä orkideatervehdyksillä ja seksilaululla

  5. 5

   Uber maksoi hakkereille varastettujen tietojen tuhoamisesta ja vaikenemisesta – Tietovuodolla 57 miljoonaa uhria

  6. 6

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  7. 7

   Trump puolusti alaikäisten ahdistelusta syytettyä senaattori­ehdokasta Roy Moorea

  8. 8

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  9. 9

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  10. 10

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  9. 9

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  10. 10

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää