Ulkomaat

Saksa lisäsi seksuaalirikoslakiin ”ei tarkoittaa ei”-periaatteen – lakimuutoksen taustalla osin uudenvuoden tapahtumat Kölnissä

Uusi laki myös madaltaa kynnystä karkottaa seksirikoksiin syyllistyneitä.

Berliini

Saksan parlamentti hyväksyi torstaina lain, jolla laajennetaan seksirikosten määritelmää. Laki myös helpottaa niihin syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamista.

Osan lakimuutosten taustalla ovat uudenvuodenaaton tapahtumat Kölnissä. Tuolloin noin tuhannen ulkomaalaistaustaisen miehen joukosta irtautui pieniä ryhmiä, jotka kävivät naisten kimppuun.

Lakiuudistuksen keskustelluin kohta Saksassa on kuitenkin ollut niin sanottu ”ei tarkoittaa ei”- periate. Se koskee tapauksia, joissa uhri kieltäytyy, mutta ei fyysisesti vastusta seksiä.

Saksan oikeusministeri Heiko Maas pitää lakimuutosta koskien uhrin suojaamattoman tilan hyväksikäyttöä merkittävänä askeleena.

”Jos tekijöitä ei voida rankaista, tarkoittaa se uhreille teon lisäksi toistuvaa katkeraa nöyryytystä”, Maas sanoi Frankfurter Allgemeine  -sanomalehden mukaan.

Saksassa on käynnissä paljon julkisuutta saanut oikeusprosessi, joka koskee nimenomaan ”ei tarkoittaa ei”-periaatetta. Malli Gina-Lisa Lohfink on ilmoittanut, että bileillan päätteeksi vuonna 2012 kaksi miestä raiskasi hänet. Nyt oikeus käsittelee syytettä, jonka mukaan Lohfink on tehnyt väärän ilmiannon.

Illasta on video, jossa Lohfink sanoo ”ei” ja ”lopeta”. Syyttäjän mukaan malli kielsi seksin kuvaamisen, ei seksiä. Päätös Lohfinkin tapauksessa on luvassa elokuussa.

Kölnin uudenvuoden tapahtumat taas vaikuttivat lainkohtaan, joka laajentaa ryhmän tekemän seksuaalisen häirinnän rangaistavuutta. Lisäksi uusi lakipykälä vaikeuttaa rikoksen tehneen mahdollisuutta saada oleskelulupa ja mahdollistaa myös tekijöiden nopeat karkotukset.

Kölnissä yli tuhat naista ilmoitti seksuaalisesta häirinnästä ja varkauksista, noin 500 ilmoitusta koski pelkästään ahdistelua. Tapaukset vaihtelivat raiskauksista kopelointiin. Epäillyt olivat enimmäkseen kotoisin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Poliisin mukaan kaikkia syyllisiä saadaan tuskin koskaan kiinni.

Aiemmin seksirikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen on voitu karkottaa vain, jos henkilö on lisäksi ollut väkivaltainen tai uhannut väkivallalla ja saanut vähintään yhden vuoden vankilatuomion.

Laki madaltaa kynnystä karkottaa seksirikoksiin syyllistyneitä, luokittelee kopeloinnin seksirikokseksi ja kattaa myös tapaukset, joissa isot ryhmät syyllistyvät ahdisteluun.

”On ratkaisevan tärkeää, että lopultakin otamme käyttöön periaatteen ”ei tarkoittaa ei” rikoslaissa ja teemme rangaistavaksi kaikki ne seksuaaliset teot, jotka eivät perustu yhteiseen sopimukseen”, sosiaalidemokraatti ja kansanedustaja Eva Hoegl sanoi.

Nykyisen lainsäädännön mukaan raiskauksen uhrin pitää osoittaa poliisille, että on kieltäytynyt seksistä suullisesti ja lisäksi fyysisesti vastustanut tekijää.

Suomessa lakia seksuaalirikoksista muutettiin syksyllä 2014. Silloin raiskauksesta tuli aina virallisen syytteen alainen rikos. Lisäksi rikosilmoituksen peruuttamisen mahdollistanut ”vakaan tahdon pykälä” poistettiin laista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kölnin uudenvuodenyö muutti Saksaa

 Uudenvuodenyönä Kölnin rautatieasemalla ja sen lähistöllä suuri joukko ulkomaalaistaustaisia miehiä ahdisteli naisia tungoksessa muiden muassa piirittämällä heidät ja kopeloimalla heitä.

 Illasta on tehty 1 100 rikosilmoitusta, joista 492 koski pelkästään seksuaalista ahdistelua.

 Kölnissä tuomittiin torstaina kaksi ensimmäistä uudenvuodenyön seksuaalisesta ahdistelusta epäiltyä. Viranomaiset arvioivat, että suurta osaa tekijöistä ei saada kiinni.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen häirintä
 • Saksa
 • Maahanmuutto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  5. 5

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  8. 8

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää