Ulkomaat

Dallasin surmien pääepäillyn kotoa löytyi räjähteitä, sanoi halunneensa tappaa valkoisia poliiseja

Sala-ampuja avasi tulen kesken poliisiväkivallan vastaisen mielenosoituksen. Sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri kertoo, että ampujan uskotaan toimineen yksin.

Dallasin torstai-iltaisten poliisisurmien pääepäilty kertoi halunneensa tappaa valkoisia poliiseja sen jälkeen, kun poliisit olivat surmanneet tällä viikolla mustia miehiä eri puolilla Yhdysvaltoja.

Pääepäilty kertoi motiiveistaan poliisin neuvottelijoille torstai-iltana poliisin saarrettua hänet parkkihalliin, Dallasin poliisipäällikkö David Brown kertoi perjantaina. Epäilty ampuja ei kuitenkaan halunnut antautua, vaan alkoi neuvottelujen päätteeksi ampua uudestaan häntä saartaneita poliiseja.

Sen jälkeen poliisi tappoi 25-vuotiaan miehen pomminpurkurobotin paikalle viemällä räjähteellä, uutiskanava CNN kertoo. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun poliisi tappoi ihmisen Yhdysvalloissa robotin avulla.

Sala-ampuja surmasi yhteensä viisi poliisia torstai-iltana Dallasin keskustassa Texasissa. Ammuskelu alkoi kesken mielenosoituksen, jossa noin 800 ihmistä vastusti mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa ja etenkin kahta viime päivien tapausta, joissa poliisi on ampunut mustan miehen. Mielenosoitusta valvoi noin sata poliisia.

Lisäksi seitsemän poliisia ja kaksi siviiliä loukkaantui ammuskelussa.

Sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Jeh Johnson kertoi varhain lauantaina Suomen aikaa, että ampuja vaikuttaa toimineen yksin. Myös Dallasin pormestari Mike Rawlings on kertonut, että pääepäillyn uskotaan olleen ainoa tekijä.

Asiasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta. Texasin kuvernööri Greg Abbott kommentoi Reutersille, että on tärkeää selvittää, osallistuiko hyökkäyksen suunnitteluun muita ihmisiä.

Aiemmin poliisin kerrottiin epäilevän, että ampujia oli ainakin neljä ja että he tekivät hyökkäyksessä tarkkaan suunniteltua yhteistyötä. Poliisin mukaan poliiseja kohti ammuttiin ristitulta. The New York Timesin mukaan osaa poliiseista ammuttiin selkään.

Poliisi on yhdysvaltalaismedian mukaan ottanut kiinni kolme muuta ihmistä. Dallasin pormestarin mukaan epäillyt eivät ole olleet kovin yhteistyöhaluisia.

Kolmesta kiinni otetusta epäillystä yksi on tiettävästi nainen, jonka poliisi pidätti pysäköintitalon läheltä yöllä. Kaksi ihmistä, joista toisella oli epäilyttävä kassi, poliisi otti kiinni paikalta kovaa vauhtia poistuneesta autosta.

Pääepäillyn nimeksi on vahvistunut Micah Johnson, 25. Hän on Afganistanissa palvellut entinen sotilas, jolla ei ollut rikosrekisteriä.

Mustaihoinen Johnson asui Dallasin esikaupungissa. Poliisi on löytänyt hänen kotoaan muun muassa kiväärejä, ammuksia, luotiliivejä ja pommien valmistamiseen soveltuvaa materiaalia.

Viranomaisten mukaan hänellä ei ollut kytköksiä kotimaisiin tai ulkomaalaisiin terroristijärjestöihin. Poliisi on jo aiemmin korostanut, ettei Dallasin tapahtumilla näytä olevan mitään yhteyttä ulkomaalaisiin ääriliikkeisiin.

Johnsonin Facebook-sivu antaa ymmärtää hänen olleen kiinnostunut useista mustaa nationalismia kannattavista järjestöistä, joista osa on määritelty Yhdysvalloissa ”viharyhmiksi”, kertoo AFP.

Ampuminen alkoi kello 20.45 paikallista aikaa eli kello 4.45 Suomen aikaa Lamar Streetin ja Main Streetin kulmassa. Silminnäkijöiden mukaan keskustassa syntyi täysi paniikki.

”Täysi kaaos päällä. Kuulin noin kaksikymmentä laukausta”, paikalla ollut mies kertoi CNN:lle.

”He eivät ampuneet muita kuin poliiseja”, toinen mies kertoi televisiokanava NBC 5:lle.

Poliisin mukaan kaksi ampujista tulitti katolta, mutta BBC:n julkaisemalla videolla näkyy selvästi, että yksi ampujista oli kadulla.

 

Ampumisia edelsi mielenosoitus

Paikallisen median mukaan sadat mielenosoittajat olivat kokoontuneet ennen ampumista Belo Garden -puistoon osoittamaan mieltään poliisin mustiin kohdistamaa väkivaltaa vastaan. Poliisin mukaan mielenosoittajat kantoivat kylttejä ja huusivat: ”Mustien elämällä on väliä.” Vastaavia mielenosoituksia järjestettiin torstaina useissa muissakin Yhdysvaltojen kaupungeissa.

”Mustien elämällä on väliä” -iskulause on niin sanotun Black Lives Matter -liikkeen tunnuslause jo noin kahden vuoden ajan.

Liike ilmoitti perjantaina, että sen tavoitteena on lopettaa väkivalta, eikä suinkaan lisätä sitä. Liike tuomitsi surmat.

Kaksi viime päivien ampumistapausta on kärjistänyt mustan kansanosan ja poliisien ennestäänkin kireät välit.

Poliisi ampui mustan miehen Yhdysvaltojen Minnesotan osavaltiossa torstaina. Tiistaina musta mies taas sai pidätyksen yhteydessä surmansa Louisianassa.

Torstainen Minnesotan välikohtaus sai alkunsa, kun poliisi oli pysäyttänyt autolla ajaneen 32-vuotiaan Philando Castilen. Ammuttu mies oli tyttöystävänsä kertoman perusteella tavoitellut ajokorttiaan, kun poliisi painoi liipasimesta. Autossa ollut tyttöystävä videoi ampumisen jälkeiset tapahtumat Facebookiin suorana lähetyksenä.

”Olisiko tätä tapahtunut, jos kuljettaja ja matkustajat olisivat olleet valkoisia?” Minnesotan kuvernööri Mark Dayton kysyi tapahtuneen jälkeen Star Tribune -lehden mukaan.

”En usko, että olisi”, hän vastasi itse.

Myös tiistain ampumisesta on levinnyt sosiaalisessa mediassa video, jossa kaksi valkoista poliisia kaatavat miehen kadulla ja ampuvat hänet.

The Washington Postin mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia. Jo viime vuoden elokuussa kerrottiin, että vuoden 2015 aikana poliisi oli ampunut kuoliaaksi 585 ihmistä, joista 60 oli aseettomia ja 24 aseettomia mustia. Vaikka valtaosa poliisin ampumista kansalaisista oli valkoisia ja latinoja, mustat olivat ammuttujen aseettomien joukossa yliedustettuina.

 

Obama: ”Halveksittava hyökkäys”

Presidentti Barack Obama piti perjantaina Varsovassa puheen, jossa hän vetosi Yhdysvaltojen kansalaisiin. Obama on Puolassa osallistuakseen sotilasliitto Naton huippukokoukseen.

”Tämä ei ole vain mustien tai latinoperäisten ongelma. Tämä on koko Amerikan ongelma, josta meidän kaikkien pitäisi välittää.”

Obama kuvasi tekoa ”häikäilemättömäksi, laskelmoiduksi ja halveksittavaksi hyökkäykseksi” poliisia vastaan.

Presidentti totesi, että väkivalta ei ole oikeutettua, vaikka oikeuslaitoksen toiminta herättää vihaa.

”Me epäilemättä saamme tietää lisää heidän kieroutuneista motiiveistaan, mutta olkaamme suoria: tämänkaltaisia hyökkäyksiä ei voi oikeuttaa, kuten ei myöskään minkäänlaista väkivaltaa poliisia vastaan.”

Obama määräsi kaikkien valtion virastojen liput laskettaviksi puolitankoon. Hän myös palaa Yhdysvaltoihin suunniteltua aiemmin Dallasin tapahtumien vuoksi.

Oikeusministeri Loretta Lynch puolestaan vetosi yhdysvaltalaisiin, jotta tämän viikon tapahtumista ei tulisi ”uutta normaalia”, uutistoimisto Reuters kertoo. Hänen mukaan rotujen välisiä kiistoja pitää ratkaista ”maltillisesti ja rauhallisesti”.

Dallasin poliisipäällikkö Brown puolestaan vaati perjantaina tiedotustilaisuudessa, että vastakkainasettelun on loputtava.

”Tämän on loputtava, tämän poliisiemme ja kansalaistemme välisen jakaantumisen”, itsekin mustaihoinen Brown sanoi.

Lue tästä, kuinka silminnäkijät ovat kuvanneet Dallasin poliisisurmia.

Tässä jutussa suomalaistutkija arvioi, miten poliisin ja mustien välit ovat kiristyneet kahden vuoden aikana Yhdysvalloissa.

Tässä analyysissä HS:n ulkomaantoimittaja kertoo, miten yhä useampi ampuminen tallentuu Yhdysvalloissa videolle, eikä se aina ole sattumaa.

Tarkennus: Uutisessa käytettiin ensin termiä tarkka-ampuja, joka muutettu sala-ampujaksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ampuminen alkoi kesken mielenosoituksen

 Dallasin keskustassa viisi poliisia sai surmansa, kun yksi tai useampi sala-ampuja avasi tulen kesken mielenosoituksen. Ampujat valitsivat kohteikseen vain poliiseja. Lisäksi seitsemän poliisia ja kaksi siviiliä loukkaantui.

 Yhdysvaltalaismedia mukaan poliisilla on toistaiseksi neljä epäiltyä. Yhtä piiritettiin pysäköintitalossa, mutta hän on paikallisen median mukaan kuollut. Lisäksi poliisi on ottanut kiinni yhden naisen ja kaksi miestä. Poliisi on lopettanut kommentoimasta kiinniotettujen määrää.

 Ampuminen alkoi, kun sadat ihmiset olivat kokoontuneet osoittamaan mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Syynä oli se, että poliisi on tällä viikolla ampunut kuoliaaksi kiinniottotilanteessa kaksi mustaa miestä. Toinen ampumisista tapahtui Minnesotassa ja toinen Louisianassa.

 The Washington Postin mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Dallasin poliisisurmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  5. 5

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  6. 6

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  7. 7

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin
  3. Tunti sitten
  4. Ronaldo ja Lieke Martens valittiin odotetusti Fifan vuoden pelaajiksi – skorpionipotkulla sai Puskas-pystin
  5. Suomen biohankkeille tulikin yllätystoivoa EU-parlamentissa – Nils Torvalds kertoi olevansa ”suorastaan helvetin iloinen”, kun kompromissiesitys meni läpi väliäänestyksessä
  6. Kaksi ihmistä kuollut omakotitalon tulipalossa Kirkkonummella
  7. Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen
  8. 2 tuntia sitten
  9. Heikko alivoima Jokerien turma – Kontiola: ”Jaroslavlissa ovat hyvät olot, peli kulkee tuttujen ketjutoverien kanssa”
  10. Max Verstappenin saama rangaistus sai F1-väen kuumenemaan, Räikkönen kiitti palkintopallipaikalla
  11. Usain Bolt saamassa näyttöpaikan Bundesliigaseurassa, ja puheet ovat tutun suuret: ”Otan paikan maajoukkueesta ilman ongelmia”
  12. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  13. Nooralotta Nezirin kesän vaikeudet ovat historiaa – ”Olin niin poikki ja väsynyt, etten käynyt edes kävelylenkillä”
  14. Näytä lisää