Ulkomaat

Venezuelan ja Kolumbian rajasilta avattiin päiväksi – kymmenettuhannet venezuelalaiset hakivat ruokaa ja lääkkeitä

Lähes vuosi sitten suljettu rajasilta vei venezuelalaiset viimein ruoan ja lääkkeiden luo. Bolívarin arvon laskun vuoksi esimerkiksi shampoo saattoi olla liian kallista.

Riisiä, jauhoja, öljyä, vessapaperia, shampoota ja terveyssiteitä. Kymmenettuhannet venezuelalaiset kantoivat sunnuntaina Kolumbiasta Venezuelaan tuotteita, joita on erittäin vaikea löytää Venezuelasta. Tuotteiden hinnat ovat kohonneet pimeillä markkinoilla pilviin.

Kolumbian Norte de Santander -maakunnan ja Venezuelan Táchiran osavaltion välinen Simòn Bolívar -silta suljettiin viime elokuussa. Se avattiin sunnuntaina väliaikaisesti presidentti Nicolás Maduron käskystä, jotta ruoan ja muiden päivittäistavaroiden sekä lääkkeiden puutteesta kärsivät venezuelalaiset pääsivät täydentämään varastojaan.

BBC Mundon mukaan rajan piti alun perin olla auki 12 tuntia aamukuudesta iltakuuteen, mutta aukioloa jatkettiin vielä ainakin kaksi ylimääräistä tuntia.

Viranomaisten medialle antamien tietojen mukaan sunnuntaina iltapäivällä 35 000 ihmistä oli ylittänyt sillan Venezuelasta Kolumbiaan. Ylityspaikka avattiin aamulla kuudelta, mutta El Mundo -lehti kertoi, että tunteja aiemmin rajan taakse oli kasaantunut pitkiä jonoja.

Monien aikaisin saapuneiden venezuelalaisten kertoneen saaneensa tiedon, että raja suljettaisiin jo kahdelta iltapäivällä. Monet olivat matkustaneet rajalle yli 20 tuntia päästäkseen Kolumbiaan ja takaisin sunnuntain aikana.

El Nuevo Herald -lehti kertoi monien viettäneen yön autoissaan rajan lähellä päästäkseen Kolumbiaan mahdollisimman aikaisin. Rajaa ei kuitenkaan saanut ylittää omilla autoilla.

Venezuelan ja Kolumbian yli 2 000 kilometrin mittainen raja on ollut suljettuna lähes vuoden. BBC Mundon mukaan Maduro perusteli päätöstään salakuljetuksen kitkemisellä ja turvallisuussyillä.

El País -lehden mukaan Maduron hallitus sulki Táchiran osavaltion rajan viime vuoden elokuussa tapahtuneen hyökkäyksen vuoksi. Hyökkäyksessä haavoittui kolme venezuelalaissotilasta ja yksi siviili, ja Maduro syytti hyökkäyksestä puolisotilaallista salakuljettajaryhmää. Myöhemmin sulku laajeni koskemaan koko rajaa.

Lisäksi Maduro julisti rajalla sijaitseviin osavaltioihin poikkeustilan. El Paísin mukaan presidentti halusi puuttua ”järjestäytyneeseen rikollisuuteen”, mikä johti myös monien kolumbialaisten karkottamiseen. Tämä puolestaan aiheutti maiden välille diplomaattisen kriisin. Rajojen sulkemisen taustalla oli myös se, että Venezuelasta kuljetettiin valtion tukemia edullisia tuotteita Kolumbiaan, jossa niitä sai myytyä paremmalla hinnalla.

Nyt venezuelalaiset itse matkustavat Kolumbiaan tuotteiden perässä, koska niitä ei omassa maassa enää saa. Uutistoimisto AFP:n mukaan valtaosasta hintasäädellyistä elintarvikkeista on Venezuelassa pulaa.

Keskiviikkona viisisataa naista ylitti rajan väkisin päästäkseen ostamaan peruselintarvikkeita.

Suuri osa sillan yli sunnuntaina kulkeneista meni Cúcutan kaupunkiin ostoksille. El Nuevo Heraldin mukaan Kolumbia lähetti Cúcutaan 300 poliisia valvomaan kaupungin kahta suurinta supermarkettia sen jälkeen, kun aikaisin sunnuntaina kerrottiin väkijoukossa olleiden tönineen toisiaan.

Cúcutan kauppakamarin johtaja Carlos Luna sanoo BBC Mundolle, että rajan aukeaminen auttaa myös Cúcutaa, jossa yritykset ovat kärsineet rajan sulkemisesta. Luna kuitenkin kertoi pelkäävänsä, että tilanne voi karata hallinnasta, jos rajan yli tulee liikaa ihmisiä.

Ruokakauppojen lisäksi venezuelalaiset jonottivat valuutanvaihtopaikoissa. Venezuelan bolívarin romahtanut arvo teki ostoksilla käymisestä kallista: BBC Mundon mukaan 10 000 Venezuelan bolívarilla sai vuonna 2010 kolme miljoonaa Kolumbian pesoa, kun nyt samalla määrällä bolívareja saa 25 000 pesoa.

Kolumbiassa on myynnissä shampoita, jotka maksavat enemmän kuin monet venezuelalaiset tienaavat kuukaudessa. Venezuelan minimipalkka nousi toukokuussa 15 051 bolívariin, mikä oli tuolloin vahvimman virallisen kurssin mukaan yli 1  500 Yhdysvaltain dollaria. Mustassa pörssissä sillä sai uutistoimisto Reutersin mukaan kuitenkin vain reilut 13 dollaria.

Espanjalaisen El Mundo -lehden ja BBC Mundon mukaan myös Apuren osavaltiosta avattiin kulku Kolumbian puolelle sunnuntaina muutamiksi tunneiksi.

El Mundon haastattelema politiikan tutkija Luis Salamanca toteaa, että päätös rajojen lyhytaikaisesta avaamisesta ei ollut pelkkää hallituksen hyvää tahtoa vaan keino hellittää painetta Táchirassa, jossa ruoan ja lääkkeiden puute on erittäin vakavaa.

”Ihmiset eivät syö kunnolla eikä lääkitsemiseen ole mahdollisuutta. Tämä rajan avaaminen helpottaa mutta ei ratkaise ongelmaa. Hallitus on umpikujassa. Kolumbiassa on niitä, jotka eivät halua avata rajaa, koska se voisi luoda historiamme vakavimman siirtolais- ja pakolaiskriisin”, Salamanca selittää El Mundolle.

Venezuelan oppositio ja myös suuri osa venezuelalaisista vaatii presidentti Maduron viraltapanoa. Oppositio on kerännyt nimiä vetoomukseen, jolla Maduron asemasta voitaisiin järjestää kansanäänestys. Hallitus on kuitenkin toistaiseksi onnistunut välttelemään kansanäänestyksen järjestämistä kumoamalla aiemmin kerätyn vetoomuksen allekirjoituksia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

 Etelä-Amerikassa sijaitseva Venezuela on syöksynyt taloudelliseen ja sosiaaliseen kriisiin.

 Maata riivaa ennätyksellisen korkea inflaatio, syvä taantuma sekä pula monista peruselintarvikkeista, lääkkeistä, sähköstä ja polttoaineesta.

 Venezuelalla on maailman suurimmat öljyvarat. Yksi talousongelmien taustatekijä on öljyn hinnan lasku.

 Tilanteesta on syytetty myös entisen presidentin Hugo Chávezin ja hänen seuraajansa Nicolás Maduron populistista politiikkaa ja kalliita sosiaaliohjelmia.

 Lisäksi maata on kurittanut kuivuus, joka on haitannut vesivoimaloiden toimintaa ja jonka vuoksi maassa on ollut rajoituksia sähkönjakelussa.

 Ruokapulan vuoksi Venezuelassa on myös mellakoitu ja ryöstöt ovat lisääntyneet.

 Oppositio ajaa kansanäänestystä Maduron viraltapanosta. Äänestys on voitava järjestää tammikuun alkuun mennessä, jotta valta ei siirry suoraan Maduron liittolaiselle, varapresidentti Aristóbulo Istúrizille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venezuela
 • Kolumbia
 • Latinalainen Amerikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  4. 4

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  7. 7

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  8. 8

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää