Ulkomaat

Obama Dallasin poliisisurmien muistotilaisuudessa: ”Amerikkalaiset eivät ole niin jakautuneita kuin kuvittelemme”

Presidentti Obama yritti paikata poliisien ja mustan väestön välejä viime viikon väkivallantekojen jälkeen.

Presidentti Barack Obama joutui taas kerran lohduttamaan ja rohkaisemaan joukkoampumisen järkyttämiä ihmisiä vieraillessaan Dallasissa tiistaina.

Presidentti osallistui muistotilaisuuteen, jossa kunnioitettiin viime viikon ampumisessa kuolleita viittä poliisia. Presidentti Obama kutsui tekoa rotuvihan lietsomaksi mielipuoliseksi väkivallaksi.

Ampuja Micah Johnson halusi tappaa poliiseja sen jälkeen kun lyhyen ajan kuluessa oli tullut ilmi jälleen kaksi tapausta, joissa valkoinen poliisi oli ampunut aseettoman mustan. Hän avasi tulen poliiseja kohti kesken poliisiväkivaltaa vastustaneen mielenosoituksen.

Obaman puheen tavoitteena oli paikata poliisien ja Yhdysvaltojen mustan väestön tulehtuneita välejä. Obama osoitti huolellisesti myötätuntoa kumpaakin osapuolta kohtaan.

”Tiedämme, että ylivoimainen enemmistö poliiseista tekee raskasta ja vaarallista työtä oikeudenmukaisesti ja ammattimaisesti. He ansaitsevat kunnioitusta, eivät halveksuntaa. Ja kun joku maalaa kaikki poliisit rasisteiksi, kaivamme maata niiden jalkojen alta, jotka takaavat meidän turvallisuutemme”, Obama sanoi.

Hetkeä myöhemmin hän huomautti, ettei rasismi suinkaan ole Yhdysvalloista kadonnut, eikä vähemmistöjen kokemuksia sovi vähätellä.

Mielenosoittajia ei pidä leimata häiriköiksi tai vainoharhaisiksi. Obama totesi, että väkivallanteot ovat repineet kuilua rotujen välille.

”On kuin demokratiamme syvin jakolinja olisi yhtäkkiä paljastunut ja jopa syventynyt. Vaikka tiedämme, etteivät ne jakolinjat ole uusia”, Obama sanoi. ”Mutta emme ole niin jakautuneita kuin kuvittelemme.”

Ennen kaikkea Obama penäsi molemminpuolista ymmärrystä. Poliisit eivät ole vihollisia, mutta ei ole oikein, että mustat joutuvat pelkäämään poliisin kohtaamista. Hän syytti tilanteesta yhteiskunnan tekemiä valintoja.

”Suurin osa poliisien ja yhteisön välisistä jännitteistä johtuu siitä, että pyydämme poliiseilta liikaa ja itseltämme liian vähän. Yhteiskuntana sijoitamme liian vähän kouluihin ja annamme köyhyyden rehottaa”, Obama sanoi.

”Kylvämme yhteiskuntaan niin paljon aseita, että teini-ikäisen on helpompi päästä käsiksi pistooliin kuin tietokoneeseen tai edes kirjaan.”

Presidenttiuransa aikana Obama on toistuvasti puhunut aselakien kiristämisen puolesta, mutta yritykset rajoittaa tuliaseiden saatavuutta ovat kaatuneet kongressissa republikaanipuolueen vastustukseen.

Puheenvuoronsa aluksi Obama puhui lämpimästi ja ylistävästi viidestä poliisimiehestä, jotka menehtyivät suojellessaan heidän virkatovereitaan vastustanutta mielenosoitusta.

Poliisit kuolivat ”suojellessaan tämän maan perustuslaillisia oikeuksia”, Obama totesi. Ja kun luodit alkoivat lentää, poliisit tekivät velvollisuutensa.

”Dallasin poliisi evakuoi paikan eristi ampujan. He pelastivat useampia ihmishenkiä kuin saatamme tietääkään.”

Dallasin tapauksesta tekee erityisen murheellisen se, että kaupunki on jo tehnyt paljon parantaakseen poliisien ja vähemmistöjen ja paikallisten yhteisöjen välisiä suhteita.

Poliisipäällikkö David Brown kutsui maanantaina lehdistötilaisuudessa poliisia vastaan mieltään osoittaneet osallistumaan työhön.

”Älkää olko osa ongelmaa. Meillä on työpaikkoja auki. Jättäkää protestimarssi ja tehkää hakemus. Me panemme teidät töihin omaan naapurustoonne”, Brown sanoi The New York Timesin mukaan.

Brownin noustessa puhujankorokkeelle muistotilaisuudessa yleisö osoitti suosiotaan seisoen.

Brown ja Dallasin pormestari Mike Rawlings saivat presidentiltä kiitokset paitsi ampumisen jälkihoidosta, myös kaupungin poliisireformista.

”Murhat ovat vähentyneet. Valitukset poliisin voimankäytöstä ovat vähentyneet 64 prosenttia. Dallasin poliisilaitos toimii oikein. Emme voisi olla ylpeämpiä teistä”, Obama suitsutti.

Barack ja Michelle Obaman lisäksi tilaisuuteen osallistui varapresidentti Joe Biden puolisoineen. Myös presidenttikautensa jälkeen harvoin nähty George W. Bush puhui muistotilaisuudessa. Hän asuu itse Dallasissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dallasin poliisisurmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää