Ulkomaat

Miksi terroristit iskevät juuri Ranskaan? Tutkijat vastaavat

Isoimpana selityksenä taustalla on integraation epäonnistuminen, Jane’sin analyytikko Otso Iho sanoo.

Nizzan torstai-iltainen isku oli jo kolmas iso terroriteko Ranskassa alle kahden vuoden aikana.

”Jo se tekee Ranskasta suuren ja houkuttelevan kohteen terroristeille”, sanoo analyytikko Otso Iho Jane’s Terrorism and Insurgency Centre -tutkimuslaitoksesta.

Syitä on useita muitakin, Iho listaa.

”Ranskasta, aivan kuten Belgiasta, on lähtenyt paljon taistelijoita Irakiin ja Syyriaan”, hän sanoo.

Näistä monet palaavat kotiin aiempaa radikalisoituneempina. Lisäksi he ovat saaneet kokemusta aseellisesta toiminnasta.

Edellisten terrori-iskujen jälkeen Ranska on pommittanut terroristijärjestö Isisiä Syyriassa. Ranska ja Isis ovat siis käytännössä sodassa. Ranska on aktiivinen myös Pohjois-Afrikassa.

”Isis käyttää tätä hyväkseen, kun se yrittää inspiroida ihmisiä lännessä ja muuallakin.”

Isompana selityksenä taustalla on integraation epäonnistuminen, Iho sanoo.

”Kyse ei niinkään ole muslimien integroitumisesta vaan siitä, että Ranskassa on vahvaa sosiaali-ekonomista jakaantumista. Se ei tutkimusten mukaan johda suoraan terrorismiin, mutta vaikuttaa siihen, miten islamistiryhmien radikalisaatioon tähtäävä sanoma otetaan vastaan”, Iho sanoo.

Torstaisen iskun tekninen toteutus on hyvin yksinkertaista. Riittää, että osaa ajaa kuorma-autoa, kuvaa Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen.

”Mutta tekijällä pitää olla takana intensiivinen radikalisoituminen, jotta hän on vakuuttunut, että hänen tulee tappaa kymmeniä ja kymmeniä ihmisiä. Isku kertoo siitä, että tällaisiin tekoihin valmiita soluja on Ranskassa ja tällainen ilmapiiri elää vahvana Ranskassa tai sinne soluttautuvissa ihmisissä”, Paronen kuvasi.

Isis ei ole vielä ilmoittanut tehneensä iskua, joten on liian aikaista sanoa Isisin olleen iskun takana, Iho sanoo.

Isisiä myötäilevillä sosiaalisen median sivuilla Nizzan iskua on silti juhlittu ”onnistuneena hyökkäyksenä”, hän kertoo.

Iho huomauttaa, että terrori-iskujen jälkeen voi kestää jopa päiviä, ennen kuin jokin järjestö ilmoittautuu iskun tekijäksi.

”Vaikka kuolonuhrien määrä on suuri, taktiikka viittaa enemmän yksittäiseen toimijaan”, Iho sanoo.

”Se on ihan linjassa Isisin ja al-Qaidan antamien ohjeiden kanssa. Niissä neuvotaan, miten yksittäiset ihmiset voivat tehdä iskuja lännessä”, Iho jatkaa.

Isis on esimerkiksi ohjeistanut muissa maissa asuvia ihmisiä iskemään Islamilaisen valtion nimissä muun muassa ajamalla ajoneuvoilla ihmisten päälle.

Isis ei siksi aina tiedä etukäteen sen nimissä tehtävistä iskuista.

Paronen huomauttaakin, että kyseessä voi olla itsenäisesti toimiva solu, jolle Isis sanelee vain pääpiirteissään iskujen tekotavan ja ajankohdan.

Ranskassa ääri-islamilainen liikehdintä on Parosen mukaan kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana voimakkaasti.

”Kriittinen massa on saavutettu ja iskut pystytään toteuttamaan, suunnittelemaan ja valmistelemaan sisäsyntyisesti, Ranskassa oleskelevien ihmisten toimesta”, hän sanoi.

Paronen pitää huolestuttavana sitä, että Euroopassa on 5–7 vuoden lisääntyneet uskonnollisesti motivoituneet terroriteot, jotka ovat linkittyneet ääri-islamismiin tai jihadismiin.

”Liikehdintä on ollut voimakkaassa kasvussa jo pitkän aikaa ja Ranskassa se on kehittynyt iskuiksi.”

Hän ottaa esiin myös Belgian ja lisäksi Saksan, jossa pidätyksiä on ollut viime aikoina paljon.

”Saksassa uhka on verraten akuutti.”

Ranskalaiset kysyvät nyt, miksi terrori-isku seuraa toistaan ja miksi näitä tekoja ei saada estettyä.

”Voi toki kysyä, miten ranskalaisten tiedustelupalvelujen sisäinen dynamiikka toimii ja miksi iskuja ei saada estettyä. Yksi vaihtoehto on, että iskusoluja on niin paljon. Kaikki eivät jää kiinni, ja jos joku jää, toinen pitää matalaa profiilia, odottaa poliisiseurannan loppumista ja toteuttaa sitten iskun parhaaksi katsomanaan hetkenä”, Paronen arvioi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nizzan terrori-isku
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  7. 7

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää