Ulkomaat

Sotilaiden vallankumousyritys päättyi verisesti Turkissa – HS:n kooste kertoo dramaattisen yön vaiheet ja vaikutukset

Epäonnistunut vallankaappausyritys Turkissa johti jopa 3 000 sotilaan pidätykseen. Nyt maassa yritetään selvittää, kuka yrityksen takana oli. HS kokoaa olennaiset tiedot vallankaappausyrityksestä.

Turkin hallitus sai lauantain aikana lopullisesti tukahdutettua sotilaiden myöhään perjantaina käynnistämän vallankaappausyrityksen.

Vallankaappausyritys oli yksi verisimmistä yrityksistä haastaa Turkkia itsevaltaisesti jo 13 vuotta hallinnut presidentti Recep Tayip Erdoğan.

Vallankaappausyrityksessä kuoli ainakin 265 ihmistä, heistä noin sata vallankaappaukseen osallistuneita sotilaita, loput siviilejä ja poliiseja.

Tiedot uhrien määrästä vaihtelevat.

Lisäksi yli 1 400 ihmistä haavoittui.

Vielä on epäselvää, kuinka suuri osa maan armeijasta yritti syrjäyttää maan hallinnon. Hallituksen mukaan Turkissa on kuitenkin otettu kiinni jo yli 2 800 sotilasta osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Kiinniotettujen joukossa on useita korkea-arvoisia sotilaita.

Presidentti Erdoğan käytti kovia sanoja tuomitessaan teot.

”Kyseessä oli maanpetos ja kapinointi. He [kapinalliset] joutuvat maksamaan kovan hinnan”, Erdoğan sanoi uutistoimistojen mukaan aamupäivällä.

Turkin pääministeri Binali Yildirim nosti lauantaina esille mahdollisuuden jopa palauttaa kuolemanrangaistus, jotta vastaavat yritykset voitaisiin jatkossa estää.

Erdoğanin hallinto aloitti puhdistustyöt nopeasti lauantaina. Ensimmäiset sotilaat erotettiin viroistaan, ja lisäksi Turkki erotti 2 746 tuomaria, viisi korkeimman oikeuden jäsentä ja perustuslakituomioistuimen tuomarin virasta vallankaappausyritykseen liittyen.

 

Mitkä ovat viimeisimmät tiedot Turkin tapahtumista?

Lauantai-iltana maan puolustusministeri sanoi, että vallankaappaus saatiin estettyä, mutta sen uhka oli yhä olemassa.

Kaappausyrityksen jäljiltä Turkissa jatkui poikkeustila.

Turkin presidentti Erdoğan varoitti, että levottomuudet voivat syttyä Turkissa uudelleen. Erdoğan lähetti lauantaina uutistoimistojen mukaan turkkilaisiin matkapuhelinliittymiin tekstiviestin, jossa hän kehotti kansalaisia puolustamaan rauhaa ja demokratiaa.

Launtaina illalla tuhannet ihmiset kokoontuivat Istanbuliin osoittamaan mieltään Erdoğanin hallinnon puolesta, uutistoimistot kertovat.

Sekä Turkin johto että Yhdysvallat kutsui lauantaina koolle hätäkokoukset yrityksen vuoksi. 80 miljoonan asukkaan Nato-maa Turkki on strategisesti tärkeä maa myös Yhdysvalloille.

Lauantaina iltapäivällä Turkin kerrottiin sulkeneen Incirlikin lentotukikohta Etelä-Turkissa. Yhdysvallat käyttää tukikohtaa säännöllisesti, ja tukikohta on keskeinen taisteluissa Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Nyt kaikki lennot tukikohdasta on lopetettu, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Yhdysvaltalaisen The New York Timesin mukaan tukikohdassa on noin 1 500 yhdysvaltalaista sotilasta ja siviiliä. Tukikohta on ilmeisesti eristetty ja sieltä on katkaistu sähköt. Tukikohdassa sähköä saadaan omista generaattoreista.

Virallisesti eristyksen syyksi on sanottu se, että vallankaappausyrityksessä käytettyjä lentokoneita oli huollettu Incirlikin tukikohdassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta.

”Nyt tukikohta on käyttökiellossa, katsotaan kuinka pitkään. Alun perin Yhdysvallat sai luvan käyttää tukikohtaa pitkän väännön jälkeen”, Alaranta sanoo.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi myöhään illalla Suomen aikaa, että se neuvottelee Turkin viranomaisten kanssa kentän avaamisesta. Pentagonin mukaan Yhdysvaltojen sodanjohto tekee järjestelyjä taistelulentoihin, jotta Incirlikin sulkeminen aiheuttaisi mahdollisimman vähän vahinkoa Isisin-vastaisille operaatioille.

Turkin mukaan kyseessä on vain väliaikainen sulkeminen.

Lauantaina iltapäivällä kreikkalaiset sotilaslähteet myös ilmoittivat, että kahdeksan turkkilaista vallankaappausyritykseen osallistunutta sotilasta on laskeutunut helikopterilla Kreikkaan ja anonut turvapaikkaa, Reuters kertoo.

Turkki on vaatinut Kreikkaa palauttamaan sotilaat.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kertoi puhelimessa presidentti Erdoğanille myöhään lauantaina, että Kreikka käsittelee turkkilaissotilaiden turvapaikka-anomukset ”nopeasti”. Kreikan hallituksen virkamiehen mukaan Tsipras painotti, että anomukset käsitellään kansainvälistä lakia ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

 Mitä yön aikana tapahtui?

Yö oli levoton ja kaoottinen sekä Ankarassa että Istanbulissa.

Vallankaappausyritys sai alkunsa perjantai-iltana, kun osa Turkin armeijasta hyökkäsi panssarivaunuin ja sotilashelikopterein maan hallintoa vastaan. Ankarassa ja Istanbulissa kuultiin kovia räjähdyksiä, ja vallankaappausta yrittäneet joukot tulittivat muun muassa valtion tiedustelupalvelun päämajaa.

AFP:n mukaan F-16 hävittäjät tekivät ilmaiskuja presidentinpalatsia piirittäviä panssarivaunuja vastaan. Maan parlamenttirakennuksessa Ankarassa tapahtui yöllä useita räjähdyksiä.

Turkkilaismedian mukaan hävittäjä ampui yöllä alas vallankaappausta yrittäneiden joukkojen sotilashelikopterin. Lauantaiaamuna maan viranomaiset kertoivat, että vallankaappausta yrittäneillä joukoilla on yhä hallussa joitain sotilashelikoptereita.

Ankarassa otettiin panttivankeja, joiden joukossa oli valtion uutistoimiston mukaan Turkin korkea-arvoisin kenraali Hulusi Akar. Akar saatiin kuitenkin pelastettua yön aikana.

Myös Istanbulin Atatürkin päälentokentällä kuultiin yöllä tulitusta. Lentokenttä oli suljettuna läpi yön, mutta Turkish Airlinesin mukaan kenttä avattiin lauantaiaamuna uudelleen.

Presidentti Erdoğania kuljettanut lentokone laskeutui yöllä Atatürkin lentokentälle. Erdoğan saapui Istanbuliin Marmariksen lomakohteesta. Erdoğan ilmestyi Reutersin mukaan lentokentällä kannattajiensa keskelle NTV-kanavan lähetyksessä.

Hän sanoi lentokentällä, ettei ole menossa minnekään ja että vallankaappausyritys on syy puhdistaa armeija.

Presidentti kertoi yöllä myös, että hänen käyttämäänsä hotellia Marmariksessa pommitettiin sen jälkeen, kun hän lähti sieltä.

 

Ketkä ovat vallankaappausyrityksen takana?

Iskusta otti vastuun ryhmä, joka AFP:n mukaan julisti, että se halusi kaapata vallan ”taatakseen perustuslaillisen järjestyksen, ihmisoikeudet sekä vapauden ja antaakseen lain voittaa”. Kukaan armeijan edustajista ei kuitenkaan omalla nimellään kertonut olevansa vastuussa hyökkäyksestä.

Pääministeri Yildirimin mukaan vallankaappausyrityksen ydinryhmä on pidätetty.

Turkkilainen uutistoimisto Anadolu kertoi lauantaina, että vallankaappausyritystä suunniteltiin viestipalvelu Whatsappissa.

Erdoğanin ja pääministeri Yildirimin mukaan vallankaappausyritys on Yhdysvalloissa asuvan imaami Fethullah Gülenin masinoima kapina. 13 vuotta Turkkia ensin pääministerinä ja sittemmin presidenttinä johtanut Erdoğan on pelännyt jo pitkään, että hänen arkkivihollisensa Gülen yrittää syöstä hänet vallasta.

Lauantaina illalla Erdoğan vaati Yhdysvaltoja joko karkottamaan Gülen tai luovuttamaan hänet Turkkiin.

Gülen on kuitenkin kiistänyt väitteen osallisuudestaan vallankaappausyritykseen ja tuominnut tapauksen voimakkaasti.

Yildirimin mukaan mikä tahansa maa, joka tukee Gülenia, on sodassa Turkin kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Pääministeri Yildirimin mukaan vallankaappausta yrittivät rikollisjengit ja petturit ja kyseessä on terroristien teko.

Reutersin mukaan Turkin erikoisjoukkojen komentaja sanoo, että osa sotilaista on syyllistynyt maanpetokseen ja he eivät tule selviämään siitä. Komentajan mukaan armeijan johto ei hyväksy kapinoivien sotilaiden toimia.

 

Mitä Turkin tilanteen taustalla on?

Turkin armeija on ollut vuosikymmeniä maan vahvin ja arvostetuin instituutio. Maanpuolustuksen ohella Turkin asevoimien ydintehtävänä on perinteisesti ajateltu olevan Turkin arvojen puolustaminen.

Perjantai-iltana käynnistynyt kaappausyritys oli vanhan perinteen jatkoa, mutta myös kömpelösti toteutettu osoitus siitä, ettei sotilasvalta ole Turkissa enää vaihtoehto, kirjoittaa HS:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja Kari Huhta.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta arvioi lauantaina, että vallankaappausyrityksen jälkeen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin asema on entistä vahvempi.

”Kaikki viittaa siihen, että tämä antaa lisävauhtia Erdoğanin vallankeskittämisprojektille. Nyt saadaan taas yksi lisäargumentti sille, että valta pitää keskittää yhdelle vahvalle johtajalle”, Alaranta toteaa.

Lue Alarannan koko haastattelu täältä.

Turkkilainen politiikan tutkija Mensur Akgün puolestaan pitää perjantai-illan vallankaappausyrityksen epäonnistumista positiivisena merkkinä Turkin demokratian vahvuudesta.

”Kaikki puolueet seisoivat yhtenä rintamana ja kansalaiset lähtivät kaduille vastustamaan vallankaappausta. Enemmistö osoitti kunnioittavansa demokratiaa”, Akgün sanoi lauantai-aamuna tilanteen jo pitkälti rauhoituttua. Hän työskentelee professorina Istanbulin Kültür-yliopistossa.

”Hallitusta jyrkimmin arvostellut tv-asema Turkin CNN antoi uutisoinnissaan tilaa puoluejohtajille ja kenraaleille, jotka puhuivat vallankumousta vastaan. Sotilaat ottivat aseman haltuun ja lähetys katkesi pariksi tunniksi, mutta poliisi sai tilanteen pian rauhoittumaan.”

Tästä jutusta voit lukea tarkemmin tutkijan ajatuksista.

Turkin armeija on ottanut poliittista valtaa omiin käsiinsä useita kertoja viimeisten 50 vuoden aikana. Perusteluna on yleensä ollut joko yhteiskunnan levottomuus tai liian islamistinen politiikka.

Perjantain vallankaappausyrityksen taustalla on islamistimyönteisen AKP-puolueen ja itsevaltaisen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin nousu valtaan.

Lue lisää taustoista täältä.

Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Mykkänen kirjoitti lauantaina analyysissaan, että Turkin perjantainen vallankaappausyritys on raju muistutus Euroopan unionin johtajille siitä, miten huteralla pohjalla ovat EU:n yritykset rakentaa Turkki-suhdettaan ja saada pakolais- ja siirtolaiskriisi hallintaan.

Lue koko analyysi täältä.

Miten muiden maiden johtajat ovat kommentoineet Turkin vallankaappausyritystä?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo lauantaina ilmestyneessä lausunnossaan, että Suomi tukee itsestään selvästi Turkin demokraattisilla vaaleilla valittua hallintoa.

”On hätkähdyttävää, että Turkissa, aivan EU:n kynnyksellä, yritetään sotilasvallankaappausta”, Niinistö kommentoi lausunnossa.

Ulkoministeri Timo Soini kuvaili lauantaiaamuna Turkin tilannetta vakavaksi.

”Näyttää siltä, että kaappaus on tyrehtynyt, mutta ankarat jälkiselvittelyt tästä tulee”, Soini sanoi HS:lle.

Venäjän ulkoministeriö sanoi lauantaina puolenpäivän aikaan, että Turkin poliittinen tilanne ja terroriuhka vaarantavat sekä paikallisen että kansainvälisen turvallisuuden.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi, että maa seisoo Turkin demokraattisesti valitun hallinnon rinnalla. Samalla Kerry lupasi apua vallankaappausyrityksen tutkintaan.

Samalla Kerry kuitenkin vaati Turkkia esittämään todisteita siitä, että Yhdysvalloissa asuva imaami Fethullah Gülen oli vallankaappausyrityksen takana. Erdoğan tuomitsi aiemmin lauantaina jyrkästi kaikki maat, jotka tukivat Gülenia.

Useat Lähi-idän maat ja johtajat ovat osoittaneet Turkille tukensa vallankaappausyrityksen jälkeen.

Iranin hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein neuvonantaja sanoi, Iran että tukee Turkin hallitusta erimielisyyksistä huolimatta.

Israelin hallituksen tiedottaja Emmanuel Nahshon lupasi Israelin tuen Turkille, ja sanoi maan kunnioittavan Turkin demokraattista prosessia.

Tukensa Turkille antoi myös Saudi-Arabia, Qatar sekä Gazassa valtaa pitävä Hamas.

Lue lisää muiden valtioiden reaktioista tästä jutusta.

 

Mikä on suomalaisten tilanne Turkissa?

Ulkoministeriö neuvoo ihmisiä Turkissa pysymään sisätiloissa ja seuraamaan tiedotusvälineitä. Ministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Turkkiin.

Lue lisää Ulkoministeriön ohjeista ja Finnairin lentojen tilanteesta tästä jutusta.

Myös suurimmat Turkkiin matkoja myyvät matkatoimistot ovat reagoineet ilmoitukseen. Asiakkaille tarjotaan vaihtelevia mahdollisuuksia perua tai vaihtaa matkansa maksutta.

Lue lisää matkatoimistojen reaktioista täältä.

Ulkoministeriön arvion mukaan Turkissa on tuhansia suomalaisia. Ministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin varhain iltapäivällä, että runsaat 2 000 Turkissa matkailevaa suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen, mutta kaikki alueella oleskelevat eivät ole tehneet ilmoitusta.

Suomalainen Marleena Kuusinen oli Istanbulissa lentokentällä, kun vallankaappausyritys käynnistyi. Kuusinen kertoo kuulleensa aamuyöllä neljä kovaa pamausta. Hän ei osaa sanoa, olivatko syynä räjähdykset vai esimerkiksi armeijan lentokoneet, joita kentällä näkyi arviolta neljän, viiden aikaan.

”Eivät ne kauaa tuossa pyörineet, mutta matalalla ne lensivät.”

Lue lisää Turkissa olevien suomalaisten kertomuksia tapahtumista tästä jutusta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

 Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Vielä on epäselvää, kuinka suuri osa armeijasta osallistui vallankaappausyritykseen.

 Vallankaappausyrityksen aikana kuoli yli 250 ihmistä, joista suuri osa on siviilejä.

 Lauantain vastaisen yön aikana räjähteli sekä Istanbulissa että Ankarassa. Ankarassa otettiin panttivankeja, joiden joukossa oli Turkin korkea-arvoisin kenraali.

 Yli 2 800 Turkin armeijan edustajaa on pidätetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vallankaappausyritys Turkissa
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  6. 6

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  7. 7

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  8. 8

   Cheek kertoo, millainen on Jare Tiihonen – väkivaltaa, rötöstelyä ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

   Tilaajille
  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää