Ulkomaat

Moni Turkin-loman varannut perui matkansa lauantaina – yhtiöt harkitsevat vielä ensi viikon tilannetta

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista Turkkiin. Tjäreborg perui lauantain menolentonsa kokonaan.

Ulkoministeriö päivitti lauantaina Turkkia koskevaa matkustustiedotettaan sen jälkeen, kun osa armeijasta yritti kaapata vallan maassa. Suomalaisia kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista maahan.

Myös suurimmat Turkkiin matkoja myyvät matkatoimistot ovat reagoineet ilmoitukseen. Finnmatkat ja Aurinkomatkat ovat tarjonneet asiakkailleen mahdollisuutta perua tai vaihtaa viikonlopun ja alkuviikon menolentonsa maksutta. Tjäreborg on perunut lauantain Antalyan-menolentonsa kokonaan.

Lauantaiaamuna, jolloin Turkin tilanne oli vielä hyvin sekava, enemmistö aamulentojen matkustajista päätti jäädä Suomeen.

Koko ensi viikon osalta suurimmat toimistot eivät ole vielä tehneet päätöksiä. Aurinkomatkat tarjoaa tässä vaiheessa mahdollisuutta perua maanantain lento maksutta; Tjäreborgin ja Finnmatkojen käyttämät Turkin-lennot liikennöivät vasta myöhemmin ensi viikolla.

Aurinkomatkojen kautta Turkin-matkan lauantaiksi, sunnuntaiksi tai maanantaiksi varanneet voivat halutessaan perua tai vaihtaa matkansa. Tiistaina tai myöhemmin alkavien matkojen maksutonta peruutusta ei ainakaan vielä luvata.

”Katsotaan ensin, miten tilanne kehittyy. [Ulkoministeriön matkustustiedotteen] perusteella asiakkailla on tällä hetkellä mahdollisuus tehdä muutos tai perua matka kuluitta, kertoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

Yhtiöllä on noin 1 200 asiakasta Turkin rannikolla, muun muassa Antalyan, Alanyan, Marmariksen ja Dalyanin alueilla.

Kousan mukaan 109 yhtiön asiakasta, eli noin kaksi kolmasosaa lentolipun ostaneista, jättäytyi pois lauantain Antalyaan suuntautuneelta aamulennolta. Tieto ulkoministeriön suosituksesta tuli vasta koneen ollessa lähdössä, jolloin asiasta kuulutettiin.

Seuraava lähtö on kello 16.15 Alanyan Gazipasaan.

”Tilanne elää, eli muutamia peruutuksia on tullut, mutta on myös tullut uusia varauksia”, Kousa kertoo.

Yhtiö on kehottanut lomailijoita välttämään suuria ihmisjoukkoja. Kousa huomauttaa, että Antalyan alueella tilanne on ollut koko ajan rauhallinen. Marmariksen öisten levottomuuksien aikana asiakkaita kehotettiin sen sijaan pysymään paikallisen poliisin ohjeiden mukaan sisätiloissa.

Tjäreborg on perunut lauantai-iltapäivän menolentonsa Antalyaan.

”Tietenkin kone lähtee hakemaan niitä, jotka ovat tulossa kotimatkalle, mutta uusia asiakkaita siihen ei ole tänään menossa”, kertoo myyntijohtaja Saana Ruonala.

Seuraava yhtiön asiakkaita kuljettava Turkin-lento lähtee keskiviikkoaamuna. Sen suhteen päätöksiä ei ole vielä tehty.

”Olemme yhteydessä asiakkaisiin heti, jos päätetään, että lentoja perutaan”, Ruonala kertoo.

Tjäreborg ei ole luvannut maksuttomia peruutuksia ensi viikon lennoille, vaan peruutukset tehdään näillä näkymin yleisten valmismatkaehtojen mukaan. Ruonalan mukaan muutamat asiakkaat ovat peruneet lentojaan. Enemmän yhteydenottoja on kuitenkin tullut niiltä, jotka olisivat halunneet lähteä lauantaina Turkkiin ulkoministeriön suosituksesta huolimatta.

Tjäreborgilla on Antalyan rannikkoseudulla runsaat 450 asiakasta. Alueella on yhtiön tietojen mukaan rauhallinen tunnelma, mutta asiakkaita on kehotettu välttämään väkijoukkoja.

Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik kertoo Helsingin Sanomille, että lauantain aamulennon varanneille asiakkaille tarjottiin tekstiviestillä mahdollisuutta perua tai vaihtaa matkansa. Lento Antalyaan lähti kello 5.45, jolloin ulkoministeriö ei vielä ollut päivittänyt matkustustiedotettaan.

Melnikin mukaan yhteensä 98 yhtiön asiakkaan oli määrä matkustaa lennolla. Heistä arviolta 37 lensi Turkkiin, eli enemmistö päätti jäädä pois.

Seuraava yhtiön käyttämä Turkin-lento on tiistaina. Lento järjestetään normaalisti, mutta matkustajille on tarjottu mahdollisuutta perua matka kuluitta.

”Muutama peruutus tullut illan aikana, mutta ei suurta peruutusaaltoa. Ihmiset selkeästi seuraavat tilannetta ja tekevät sen perusteella päätöksen”, kertoo viestintäpäällikkö Julia Melnik HS:lle.

Finnmatkoilla on alueella noin 400 asiakasta. Yhtiön tietojen mukaan tilanne lomakohteissa on rauhallinen ja oppaat kiertävät lauantaina hotelleissa antamassa asiakkaille lisätietoja. Melnik kertoo, että lomalaisia on kehotettu pysymään hotellialueella.

Finnmatkoilta lähtee lento Turkkiin myös keskiviikkona. Sen suhteen ei ole vielä tehty päätöstä, vaan edetään tilanteen mukaan.

Ulkoministeriön arvion mukaan Turkissa on tuhansia suomalaisia. Ministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin varhain iltapäivällä, että runsaat 2 000 Turkissa matkailevaa suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen, mutta kaikki alueella oleskelevat eivät ole tehneet ilmoitusta.

Matkustusilmoitusten määrä on kasvanut perjantai-illan jälkeen, sillä monet ovat tehneet ilmoituksen vasta asian noustua julkisuuteen. Suomalaisten suosimat lomakohteet Antalya ja Alanya ovat kaukana pääkaupunki Ankarasta sekä Istanbulista, joista raportoitiin yöllä räjähdyksiä.

Finnair ei lennä Ankaraan eikä Istanbuliin. Finnair on tiedottanut lentävänsä normaalisti Antalyaan ja Alanyan Gazipasan kentälle. Yhtiön verkkosivujen mukaan tänään lauantaina tai huomenna sunnuntaina lennon varanneet voivat halutessaan siirtää tai vaihtaa lentoaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  6. 6

   Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut

  7. 7

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  8. 8

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  9. 9

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  10. 10

   Bitcoin haki vauhtia Chicagon pörssistä – ”Pörssiin tulo antaa uskottavuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  3. 3

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bitcoin haki vauhtia Chicagon pörssistä – ”Pörssiin tulo antaa uskottavuutta”
  3. Moskovan kohuttu Nurejev-esitys sai rahamiesten, supermallien ja jopa Putinin tiedottajan hyväksynnän – ”Homopropagandaksi” epäillyssä tuotannossa ei vilautella eikä edes suudella
  4. Cressida Dick on ensimmäinen nainen Suur-Lontoon poliisin johdossa: Terrorismin uhka ei häviä ”hirveän” vuoden jälkeen
  5. ”Ruoka on uusi muoti” – kauppakeskukset kisaavat nyt ravintolatarjonnalla, kun muun myynnin osuus pienenee
  6. Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus Tilaajille
  7. Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea Tilaajille
  8. Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii Tilaajille
  9. Enemmistö suomalaisista haluaa vahvat oluet ja limuviinat ruokakauppaan – valtaosa kannattaa myös väljempää aukioloa ravintoloille
  10. Tunti sitten
  11. Kaija Saariahon miljoonalahjoitus takaa Musiikkitalolle urut
  12. Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava
  13. Näytä lisää