Ulkomaat

Clinton valitsi varapresidentti­ehdokkaansa: ”Rakastan sitä, että Tim Kaine on tylsä”

Varapresidentiksi tulee pesunkestävä liberaali tai syvästi uskonnollinen konservatiivi.

Cleveland.

Tylsyys ja luotettavuus. Nämä ominaisuudet ovat kovaa valuuttaa, jos haluaa nousta Yhdysvalloissa varapresidentiksi.

Demokraatti Hillary Clinton ilmoitti varhain lauantaina Suomen aikaa valinneensa varapresidenttiehdokkaakseen virginialaissenaattori Timothy Kainen.

”Julkistan innostuneena varapresidenttiehdokkaani Tim Kainen, miehen, joka on omistanut elämänsä muiden puolesta taistelemiseen”, Clinton sanoi Twitterissä.

Kun Clintonilta kysyttiin viime viikolla PBS:n haastattelussa, eikö Kaine ole vähän tylsä vaihtoehto, hän vastasi: ”Rakastan sitä hänessä.”

Sama mittatikku oli ilmeisesti käytössä republikaanien puolella, sillä viime viikolla republikaani Donald Trump valitsi varapresidenttiehdokkaakseen pitkän linjan vähän tunnetun puoluejyrän Mike Pencen. Trump ja Clinton herättävät omiensakin keskuudessa niin paljon ristiriitaisia tunteita ja jakavat mielipiteitä, että varapresidenttien tehtäväksi jää varmistaa perälauta.

Tim Kaine on entinen Richmondin pormestari, entinen Virginian kuvernööri ja ensimmäisen kauden senaattori. Clintonin kannalta Kainen etuihin kuuluu pitkän kokemuksen lisäksi se, että tämä on turvallisuuspolitiikan asiantuntija.

Clinton itse on entinen ulkoministeri, mutta republikaanit ovat hyökänneet rajusti juuri hänen ministeriaikaisia päätöksiään vastaan. Turvallisuus on myös vaalien tärkeimpiä teemoja, sillä amerikkalaiset pelkäävät terrorismia ja luvattomia siirtolaisia.

Poliisimurhat ja joukkoampumiset ovat lisänneet tunnetta siitä, että maa on ajautumassa kaaokseen. Clintonin haastaja Trump pyrkii esiintymään ”lain ja järjestyksen” ehdokkaana, ja Kaine voi haastaa Trumpin kurivaltion.

Kainen valtti on myös hänen kotiosavaltionsa. Entinen republikaanitukikohta Virginia on nykyisin vaa’ankieliosavaltio, jossa demokraatti Barack Obama voitti kahdesti. Voitto siellä auttaa Clintonia kisassa kohti Valkoista taloa.

Kaine puhuu sujuvaa espanjaa ja on tehnyt vapaaehtoistyötä Hondurasissa, mikä auttaa vetoamaan latinoäänestäjiin. Nämä ovat naisten ja mustien lisäksi Clintonin ydinkannattajia, ja Clintonin on saatavat heidät uurnille.

Lisäksi Kaine on valkoinen mies, ja Hillary Clintonilla on vaikeuksia valkoisten miesäänestäjien kanssa. Kyselyjen mukaan nämä suosivat Trumpia, vaikkakaan eivät yhtä ylivoimaisella enemmistöllä kuin naisäänestäjät Clintonia.

Valitessaan varapresidenttiehdokastaan Clintonilla oli kaksi vaihtoehtoa: ottaa puolueen nuoria vapaamielisiä ja entisiä sandersilaisia innostava vaihtoehto, kuten senaattori Elizabeth Warren - tai päätyä turvalliseen keskustalaiseen, kuten Kaineen.

Clinton valitsi jälkimmäisen, mikä kertoo hänestä.

”Vastuullisuus on geeneissäni”, hän sanoi PBS:lle.

Onko se näissä vaaleissa taakka vai etu, nähdään syksyllä.

Varapresidentiksi pesunkestävä liberaali tai syvästi uskonnollinen konservatiivi

Molempia Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaita kuvataan värittömiksi ja intohimoja tasaaviksi vaihtoehdoiksi.

Näiden valkoisten keski-ikäisten miesten tehtävä on sama: täyttää Hillary Clintonin ja Donald Trumpin puutteita ja houkutella uusia äänestäjiä.

Arvoiltaan republikaanien Mike Pence ja demokraattien Tim Kaine ovat kuitenkin lähes vastakkaiset.

”Kristitty, konservatiivi ja republikaani”

Michael Pencellä, 57, on juuret Irlannissa. Hän syntyi Indianassa kuuden lapsen perheeseen ja opiskeli yliopistossa lakia. Nykyinen Indianan kuvernööri on pitkän linjan konservatiivi ja puoluepoliitikko kongressissa.

Pence on syvästi uskonnollinen, ja se miltei tulvii hänen puheissaan. Hän on sanonut olevansa ”kristitty, konservatiivi ja republikaani, tässä järjestyksessä”. Hän myös kannattaa Tyynenmeren vapaakauppasopimusta. Pence on saanut skandaaleja aikaiseksi aborttikielteisten lakiesitysten vuoksi. Hän ei hyväksy homoavioliittoja tai samaa sukupuolta olevien suhteiden rekisteröintiä.

Heti kun Trump oli virallisesti julkistanut Pencen ehdokkuuden, hän esitteli jyrkkiä kantojaan maahanmuuttoon. Hän vakuutti tukevansa Trumpin ehdotusta rakentaa aita Meksikon rajalle samoin kuin sitä, että Meksikon tulee itse maksaa rakennuskulut.

Pesunkestävä liberaali

58-vuotias Timothy Kaine vietti nuoruutensa Kansas Cityssä ja kävi siellä jesuiittakoulua. Hän valmistui ensin Missourin yliopistosta ja sitten juristiksi Harvardissa. Välillä hän kävi Hondurasissa auttamassa katolisia jesuiittoja lähetystyössä ja oppi siellä espanjaa, millä yritetään houkutella latinoäänestäjiä.

Urallaan hän siirtyi pian politiikkaan, ensin Richmondin pormestariksi ja sitten Virginian kuvernööriksi. Senaattori hänestä tuli vuonna 2013. Juuret vaa’ankieliosavaltio Virginiassa ovat syvällä.

Kolmen lapsen isän vakaumuksia ohjaa syvä katolinen usko, mutta sanomalehti The New York Timesin mukaan hän on sisimmässään pesunkestävä liberaali.

Niinpä hänen mielestään laittomien siirtolaisten pitäisi saada laillistaa asemansa, jos he maksavat siitä hyvästä sakon ja verot. Katolisena Kaine vastustaa aborttia, mutta hänen mielestään naisten pitäisi saada päättää itse syntyvyydestä ja valtion pysytellä asiasta erossa. Hän suhtautuu myönteisesti vapaakauppaan, vaikkakin tietyin ehdoin. Kaine puoltaa myös sukupuolineutraalia avioliittoa.

Mikä sitten on näiden varapresidenttiehdokkaiden merkitys? Varapresidentti on Yhdysvaltain hallinnon toiseksi korkein virka. Tätä nykyä se on Joe Bidenin hallussa. Jos presidentti kuolee tai eroaa, varapresidentti nousee valtaan.

Näin paperilla.

Trumpin tapauksessa The New York Times julkaisi kiinnostavan tarinan, jonka hänen poikansa Donald Trump Jr. myöhemmin kiisti. Lähde on John Kasichin nimetön avustaja. Tarinan mukaan Kasich oli yksi vaihtoehto Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi. Hänen mukaansa Donald Trump Jr. oli houkutellut Kasichia ehdokkaaksi sanoen, että Trumpin varapresidentti saisi enemmän valtaa kuin kukaan toinen presidentin varamies aiemmin. Hän tulisi vastaamaan sekä sisä- että ulkopolitiikasta. Trump puolestaan huolehtisi siitä, että ”Amerikasta tulee jälleen suuri”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Poliisi ottanut neljä ihmistä kiinni uusnatsien ja vastamielen­osoittajien mielen­osoituksissa Tampereella – junaliikenne Porin ja Seinäjoen suuntaan oli väliaikaisesti poikki

  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Keskustelu Sofi Oksasen kirjoituksesta ei laannu – Nyt kirjailija Johanna Holmström vastaa Svenska Dagbladetissa

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  8. 8

   Suomessa yleisesti käytetyt närästyslääkkeet nopeuttivat maksasairauksia eläinkokeissa – bakteerit rehottivat suolistossa

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Espanjan hallitus sopi keinoista Katalonian kesyttämiseksi: Aluehallitukselle potkut, uudet vaalit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  6. 6

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää