Ulkomaat

Kymmenen miljoonaa ruotsalaista – länsinaapurin väestönkasvu on ripeintä sitten 1800-luvun

Ruotsin väkiluku kasvaa selvästi nopeammin kuin Suomessa.

Pieni Harley mutristelee suutaan ja harottaa sormiaan. Ikää on päivä ja kokoa 47 senttiä. Vanhemmat Sandra Glademyr ja Robert Larsson eivät saa silmiään irti tulokkaasta.

”Tämä on aivan epätodellista. Emme ole oikein vielä tajunneet koko asiaa”, Glademyr huokaa ja silittää pienokaisensa päätä.

Ollaan Uppsalan keskussairaalassa, missä lapsia syntyy kesäaikaan nelisensataa kuukaudessa. Syntyvyysluvut ovat kasvaneet selvästi viime vuosina, kerrotaan osastolla. Kiire on siksi kova.

”Olin vähän huolissani, että riittääkö meille tilaa, koska olin lukenut, että tällä hetkellä monissa sairaaloissa on pulaa paikoista”, Glademyr sanoo.

”Kaikki meni kuitenkin hyvin täällä.”

Synnytysosastojen haipakka ja paikkapula on tänä kesänä ollut toistuva puheenaihe Ruotsissa. Paine erityisesti pääkaupungin sairaaloissa on kova. Osin siksi, että syntyvyys ja väestö ovat kasvaneet vauhdilla.

Syksyllä rikkoutuu väestönkasvussa yksi symbolinen raja. Ruotsista tulee silloin tilastokeskuksen ennusteen mukaan kymmenen miljoonan asukkaan maa – liki kaksinkertainen kooltaan Suomeen verrattuna.

”Väestönkasvu on ollut viimeksi yhtä suurta viimeksi 1860-luvulla”, laskee väestötilastoihin erikoistunut Lena Lundqvist Ruotsin tilastokeskuksesta.

Väestömäärä kasvaa lähivuosina 1,5 prosentin vuotuista vauhtia, kun Suomessa kasvu on tällä hetkellä noin puolen prosentin luokkaa. Vuonna 2060 Ruotsissa on tilastokeskuksen mukaan jo 13 miljoonaa asukasta.

Suurin syy kasvuvauhtiin ei silti toki ole syntyvyyden kasvu vaan se, että maahanmuutto Ruotsiin on ollut viime vuosina niin kiivasta, Lundqvist sanoo. Viime vuonna yksin turvapaikanhakijoita oli 163 000.

Silti myös syntyvyysluvut naista kohden ovat Ruotsissa Euroopan suurimpien joukossa Irlannin ja Ranskan ohella. Tilastokeskus ennustaa, että syntyneitä on enemmän kuin kuolleita joka vuosi vuoteen 2060 saakka.

Osin taustalla on se, että ulkomaalaistaustaisissa perheissä saadaan keskivertoa enemmän lapsia. Myös ruotsalaisnaiset synnyttävät eurooppalaisittain paljon.

”Ruotsi on pitkään harjoittanut sellaista perhepolitiikkaa, jossa päivähoitopalvelut ja naisten mahdollisuudet yhdistää perhe ja työ ovat olleet tärkeitä. Uskon, että se on vaikuttanut korkeaan syntyvyyteen”, sanoo väestötaloustieteen professori Tommy Bengtsson Lundin yliopistosta.

”Jos katsoo maita, joissa syntyvyys on alhaista kuten Italiassa tai Saksassa, ei siellä ole vastaavia rakenteita.”

Mitä merkitystä väestöbuumilla sitten on Ruotsille?

Arjessa se näkyy paitsi tungoksena synnytysklinikoilla, myös kovana rakentamisen tarpeena. Ruotsin televisio laski hiljattain, että 250:ssä Ruotsin 290:stä kunnasta on asuntopula. Rakentaminen ei ole vuosiin pysynyt väestönkasvun perässä.

Maahanmuuton myötä se tarkoittaa myös, että yhä useammalla Ruotsissa on ulkomaalainen tausta. Vuonna 2060 jo 22 prosenttia Ruotsissa asuvista on tilastokeskuksen ennusteen mukaan syntynyt ulkomailla. Nyt luku on noin 17 prosenttia.

Pitkällä aikavälillä väestönkasvu vaikuttanee myös talouteen ikärakenteen muutosten kautta.

Ruotsissa ja Suomessa yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on tällä hetkellä sama, noin 20 prosenttia, mikä kuuluu suurimpiin lukemiin Euroopassa.

Ruotsissa osuus kasvaa silti väestönkasvun ansiosta Suomea hitaammin, ja huoltosuhde – eli 65-vuotiaiden suhde työikäiseen väestöön – heikkenee tulevina vuosikymmeninä vähemmän kuin Suomessa, käy ilmi Eurostatin ennusteesta.

Taloudellisille vaikutuksille ratkaisevaa on silti muun muassa se, kuinka hyvin Ruotsi onnistuu työllistämisessä työikäistä väestöään lähivuosikymmeninä. Juuri nyt ulkomaalaistaustaisten työnsaanti on vaikeutunut, koska suuri osa maahanmuutosta on turvapaikka- ja pakolaismaahanmuuttoa.

Erot ulkomaalaistaustaisten ja ruotsalaisten työllisyydessä ovat OECD-maiden suurimpia Hollannin ohella.

Göteborgin yliopiston tutkijat Lennart Flood ja Joakim Ruist kartoittivat hiljattain hallituksen pyynnöstä, millaisia pitkän aikavälin yhteisvaikutuksia maahanmuutolla ja ikääntymisellä on Ruotsin julkiseen talouteen.

Rankasti yksinkertaistaen tutkimuksen tulos oli, että maahanmuutto kääntäisi julkisen talouden 2040-luvulle ulottuvan alijäämän ylijäämäksi vasta, jos vähiten koulutettujen tulijoiden työllisyys kasvaisi kymmenen prosenttiyksikköä nykytasolta. Lisäksi koko väestön eläköitymisiän pitäisi nousta parilla vuodella.

Tutkimus koski vain julkista taloutta, ja sen oletuksena oli muun muassa, että säännökset ja verotus pysyvät ennallaan.

Ruist painottaa, että vain työperäinen maahanmuutto helpottaisi merkittävästi ikääntymisen julkiselle taloudelle aiheuttamaa taakkaa. ”Tällaisten tulijoiden määrästä meidän on kuitenkin vaikea päättää”, hän sanoo.

Ruotsin kiivas turvapaikkamahanmuutto on Ruistin laskuissa sinällään julkisen talouden tappio, mutta kooltaan hyvin hallittavissa. ”Yhä useampi alkaa ymmärtää, ettei kyse ole taivaasta eikä helvetistä, vaan jostakin siltä väliltä.”

Takaisin Uppsalan synnytysosastolle. Siellä tuore isä Larsson tuudittaa Harley-vauvaansa lumoutuneena.

Pariskunta miettii, minkälainen maa kymmenen miljoonan Ruotsista tulee lapsen kasvaessa. Glademyriä mietityttävät lähinnä maailman katastrofit ja terrorismi sekä Ruotsissa esimerkiksi pula asunnoista.

”Saa vain toivoa, että lapsemme saa aikanaan töitä ja asunnon, koska tilanne on jo nykyisin niin vaikea”, hän sanoo.

Ruotsi on silti pariskunnan mielestä pitkine perhevapaineen ylivertainen paikka asua ja saada lapsia. ”Toivon vain, että Harley saa parhaan mahdollisen elämän ja kaiken mitä haluaa”, Larsson summaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Väestönkasvu
 • Väestö
 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  4. 4

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  8. 8

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää