Ulkomaat

Pariskunta säikähti, kun talon alta löytyi orjien hautausmaa – Rio de Janeirossa on kaivettu esiin maan julmaa historiaa

Olympialaisia edeltävien kaupungin uudistustöiden yhteydessä Rio de Janeiro kaivoi esiin julmaa historiaa, jonka monet ovat tahtoneet unohtaa.

Rio de Janeiro. Keskellä Rio de Janeiron kaupunkia on monttu.


Montun keskellä on kivinen laituri, jonka laatat aika on painanut notkolle.


Tänne purjehtivat aikoinaan Atlantin yli Afrikasta orjalaivat lastinaan miehiä, naisia ja lapsia myytäväksi sataman orjamarkkinoilla. Monet heistä kuolivat raskaan merimatkan näännyttäminä pääsemättä perille asti.


Rio de Janeiro oli aikanaan Amerikkojen mantereen suurin orjasatama. Kesäolympialaisia edeltävien satama-alueen uudistustöiden yhteydessä arkeologit ovat tehneet löytöjä, jotka ovat tuoneet lisävaloa kaupungin brutaaliin menneisyyteen.


“Tämä on osa Brasilian hä­peällistä historiaa, joka pitkään haluttiin unohtaa”, sanoo tutkimustöitä johtanut arkeologi Tânia Andrade Lima montun reunalla.


Valongon orjalaituri hautautui piiloon, kun sen ylle rakennettiin uusi laituri 1830-luvulla keisarinna Teresa Christinan tuloa varten. Hän oli keisari Pedro II:n morsiameksi saapunut sisilialainen prinsessa. Myöhemmin kaupungin uudistustyöt peittivät myös keisarinnan laiturin. Siksi arkeologit eivät etukäteen tienneet, kuinka paljon edeltävistä aikakausista olisi säilynyt.Vuosien saatossa satama-alue rapistui ja varastorakennukset hylättiin. Seutu tunnettiin vaarallisena, ja paikalliset kehottivat iltaisin välttämään sitä. Alueen kasvojenkohotus oli ollut esillä monesti aiemminkin, mutta vasta olympialaisten myötä siihen löytyi riittävästi poliittista tahtoa ja rahaa. Nyt satama-alueella on uusi futuristinen tiedemuseo ja kiiltäviä seiniä. Samalla tienoo muistuttaa hiljaa menneestä.


Brasiliaan tuotiin enemmän orjia Afrikasta kuin yhteenkään mihinkään muuhun maahan Amerikoissa. Yhteensä maahan saapui noin 4,9 miljoonaa orjaksi otettua ihmistä. Se on yli kymmenen kertaa enemmän kuin Yhdysvaltoihin, jonne heitä saapui alle 400 000.


Orjat raatoivat sokeriruokopelloilla ja kultakaivoksilla sekä kaupungeissa palvelijoina ja muissa töissä. Kaikki vähänkin paremmin toimeentulevat välttelivät ruumiillista työtä.


“Katolisessa kulttuurissa työ on ollut rangaistus, toisin kuin protestanttisuudessa, jossa se nähdään kunniallisena. Orjia tarvittiin kaikkeen”, Andrade Lima sanoo.


Etenkin loppuaikoina orjuutta perusteltiin sillä, että portugalilaiset olisivat olleet muita lempeämpiä siirtomaaisäntiä. Historioitsijat ovat sittemmin osoittaneet vääräksi näkemyksen Brasilian orjuuden miellyttävämmästä luonteesta.


“Kaikki tahtoisivat nähdä itsensä hyvinä historiassa. Mutta orjuus Brasiliassa oli hyvin julmaa.”


Kun orjakauppa Atlantilla kiellettiin, laivat jatkoivat tuloaan salaa ja öisin. Afrikkalaiset vaikutteet Riossa olivat niin vahvat, että sataman seutua kutsuttiin Pikku-Afrikaksi.


“Markkinoiden lisäksi täällä oli orjien kohtaamispaikka, kauppiaiden suuria varastohalleja sekä spitaaliparantola, jonne orjat vietiin hoitoon tai kuolemaan”, Andrade Lima sanoo.


Brasilia lakkautti orjuuden viimeisenä maana läntisellä pallonpuoliskolla vasta vuonna 1888.


Ensin riolainen pariskunta säikähti.


Remontin yhteydessä vuonna 1996 Ana Maria de la Mercedin ja Petrúcio dos Anjosin kotitalon alta löytyi luita. Aluksi he luulivat, että paikalla oli tehty joukkomurha. Kävi ilmi, että talon alla sijaitsi entinen uusien orjien hautausmaa, Cemitério dos Pretos Novos (”Uusien mustien hautausmaa”).


“Tänne tuotiin orjat, jotka kuolivat heti matkan jälkeen tai orjamarkkinoilla”, sanoo Carlos Rodrigues, mustien liikkeen aktivisti ja hautausmaalle omistetun instituutin perustajajäsen.


Sataman lähellä sijaitsevaan paikkaan on haudattu yli 30 000 ihmistä. Ruumiit poltettiin ja luut murskattiin tilan säästämiseksi. Iso osa kuolleista oli 8–19-vuotiaita, Rodrigues kertoo. Keskimääräinen elinikä tropiikissa oli tuohon aikaan alhainen, eikä kovin vanhoja kannattanut kuljettaa.


Rodriguesin mukaan Brasilia on alkanut keskustella aiempaa enemmän orjahistoriasta. Mustien liikkeen työn edesauttamana vuonna 2003 määrättiin laki, jonka mukaan kouluissa täytyy opettaa Afrikan ja afrobrasilialaisten historiaa ja kulttuuria.


“Pitkään Brasilia ei halunnut puhua aiheesta. Vieläkään sitä ei tunneta kunnolla, vaikka afrikkalainen perinne näkyy esimerkiksi musiikissa, uskonnoissa, kielessä ja ruuassa”, Rodrigues sanoo.Nykyään brasilialaisista hieman yli puolet määrittelee itsensä mustiksi tai ruskeiksi. Mustilla menee huonommin kuin valkoisilla lähes kaikilla elintason mittareilla. Orjamenneisyys näkyy monien mielestä esimerkiksi kotiapulaisten yleisyydessä. On epätodennäköistä törmätä mustaan lääkäriin tai lakimieheen.


Asioiden korjaamiseksi Brasiliassa on otettu 2000-luvulla yliopistoissa käyttöön kiisteltyjä kiintiöitä mustille, intiaaneille ja julkisista kouluista tuleville. Etnisen luokittelun hankaluutta kuvaa tapaus, jossa identtisistä kaksosista toinen luokiteltiin mustaksi ja toinen ei.


Menneisyyttä hämärtää, että mustien on Brasiliassa usein vaikea jäljittää omia juuriaan. Orjia koskevat asiakirjat määrättiin poltettavaksi orjuuden lakkauttamisen jälkeen, osin korvausvaateiden pelossa.


Vanhan orjalaiturin paljastumisella on ollut tärkeä merkitys mustien yhteisölle, sanoo Rodrigues.


Arkeologisissa kaivauksissa esiin tulleet rituaaliesineet ovat tuoneet lisätietoa esimerkiksi afrobrasilialaisen candomblé-uskonnon vaiheista.


“Sen löytyminen on vahvistanut tietoisuutta mustien historiasta. Monet orjalaiturit ja hautausmaat ovat yhä maan alla”, Rodrigues sanoo.


Valongon laiturista on tehty arkeologinen nähtävyys keskelle katua, ja afrobrasilialaisten historiasta järjestetään alueella kävelykierroksia.


Arkeologi Tânia Andrade Lima sanoo, että ilman afrikkalaisia Rio ei olisi sama kaupunki.


“Nämä kivet ovat häpeän merkkejä, mutta ne voivat auttaa meitä käsittelemään menneisyyttämme. Kun nykyään puhutaan Brasiliasta, täytyy muistaa, kuinka vähän aikaa orjuudesta on”, hän sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat
 1. 1

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 2. 2

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 3. 3

  Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

 4. 4

  Kansanedustajaa suudeltiin silmään, rintoja kommentoitiin istuntosalissa – seksuaalista häirintää esiintyy myös politiikassa, vaikka eduskunta on entistä sivistyneempi paikka

 5. 5

  Nämä asiat langattoman verkon tietoturva-aukosta pitää nyt tietää: Päivitä tietokoneesi ja modeemisi ohjelmistot heti kun vain mahdollista

 6. 6

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 7. 7

  Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä ja tätä sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Isis menetti Raqqan kaupungin eli viimeisen linnakkeensa Syyriassa

 10. 10

  Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 2. 2

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 3. 3

  Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

 4. 4

  Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

 5. 5

  Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

 6. 6

  Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

 7. 7

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 8. 8

  Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

 9. 9

  Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

 10. 10

  Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 3. 3

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 6. 6

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 7. 7

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 8. 8

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 9. 9

  Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

  Tilaajille
 10. 10

  Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

 11. Näytä lisää