Ulkomaat

300 000 asukasta, 32 lääkäriä ja raivoisa sota kaikkialla – piiritetty Aleppo on synkän Syyrian pimein piste

Kaupungin asukaslukuun nähden lääkärien määrä on häkellyttävän pieni. Aleppoa jonkin verran pienemmässä Espoossakin työskentelee noin 250 lääkäriä. Eikä Espoota pommiteta.

Pohjois-Syyriassa, lähellä Turkin rajaa, on kaupunki, josta toivo on imetty tyhjiin.

Kuusi vuotta kestäneen Syyrian sisällissodan aikana maan suurin kaupunki Aleppo on vähitellen runneltu raunioiksi, ja heinäkuun alussa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ottivat kaupungista kuristusotteen.

Armeija piiritti suuren osan kaupungista ja katkaisi sieltä ulos vievät tiet, jättäen 300 000 asukasta saarroksiin.

Jatkuvien pommitusten keskellä avuntarve olisi valtava, mutta auttajia on vähän: Aleppossa työskentelee nyt 32 lääkäriä kuudessa sairaalassa, joista kaksi pommitettiin tällä viikolla miltei käyttökelvottomaksi.

Kaupungin asukaslukuun nähden lääkärien määrä on häkellyttävän pieni. Aleppoa jonkin verran pienemmässä Espoossakin työskentelee noin 250 lääkäriä.

Suurin tarve Aleppossa on kirurgeille, mutta heitä on vain kuusi. Kaupungin ainoa lastenlääkäri kuoli pommituksissa huhtikuussa.

”Se on sietämättömän vähän. Satojatuhansia ihmisiä ja muutama lääkäri. Pommitusten jälkeen yhteen sairaalaan saattaa tulla kymmeniä leikkausta tarvitsevia potilaita, mutta lääkäreitä on vain muutama”, sanoo syyrialainen lääkäri Orwa al-Abdulla puhelimitse Turkista.

Ennen Syyrian sisällissotaa Aleppossa oli YK:n mukaan yli 2 000 lääkäriä. Nyt liki kaikki ovat joko paenneet sekasortoista sotaa tai kuolleet.

Kaupunki on Syyrian armeijan ja Venäjän pommitusten rampauttama, ja esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Syyrian ja Venäjän koneet ovat iskeneet tahallaan juuri sairaaloihin ja ambulansseihin.

Sama on myös syyrialaisten lääkäreiden viesti, sanoo terveystieteiden tohtori Mikko Häkkinen. Häkkinen palasi heinäkuun lopussa kuukauden mittaiselta matkalta Gaziantepistä Turkista, jossa hän haastatteli Aleppossa työskennelleitä lääkäreitä Itä-Suomen yliopiston tutkimusta varten.

”Lääkärit korostivat Syyrian hallituksen ja Venäjän väkivaltaa. Heidän mukaansa ilmaiskuista voi erottaa ovatko ne syyrialaisten vai venäläisten tekemiä.”

Häkkisen mukaan Syyria on koko sisällissodan ajan kohdistanut iskujaan sairaaloihin ja lääkintähenkilöstöön. Se on tämän sodan luonne.

”Ei ole tehokkaampaa tapaa lannistaa ja viedä toivoa, kuin iskemällä sinne, mistä ihmiset odottavat saavansa apua ja turvaa”, Häkkinen sanoo.

Orwa Al-Abdulla puhuu puhelimeen samassa Gaziantepin kaupungissa, josta Häkkinen palasi. Tuosta kaupungista lähtee etelään tie, joka ylittää Syyrian rajan ja päätyy lopulta Aleppoon.

Ennen heinäkuun piiritystä tietä pitkin kuljetettiin pommituksissa loukkaantuneita pois Alepposta. Samaa tietä pitkin Turkin puolella muutaman päivän kerrallaan levänneet lääkärit palasivat Aleppoon töihin. Tie tunnettiin kuoleman tienä.

Nyt tie on poikki, vaikka sen varassa riippuisi elämä. Al-Abdullan tavoin Turkin puolella odottaa ainakin kymmenen muuta lääkäriä, jotka olisivat valmiita lähtemään Aleppoon auttamaan. Viimeksi al-Abdulla kävi Aleppossa helmikuussa.

Al-Abdullan mukaan pula lääkäreistä on johtanut siihen, että sairaanhoitajat ja avustajat ovat ottaneet lääkäreiden työtä vastuulleen.

Ainoastaan kaikista vakavimmat tapaukset annetaan lääkäreiden hoitoon, al-Abdulla sanoo.

”Monesti kirurgit tekevät leikkaukset, mutta haavojen ompelu ja viimeistely jätetään hoitajille, sillä kirurgin pitää lähteä tekemään jo seuraava leikkaus”, al-Abdulla sanoo.

Rytmi sairaaloissa on armoton. Mitä enemmän Aleppoa pommitetaan, sitä enemmän potilaita tulee hoitoon. Al-Abdullan mukaan pommitukset ovat jatkuvia.

”Saarroksiin jääneet lääkärit ovat asuneet yli kolme viikkoa sairaalassa. Mitään mahdollisuutta lepoon ei ole”, sanoo al-Abdulla.

Häkkisen mukaan lääkäreitä ajaa työhön vahva velvollisuudentunto, mutta sillä on hintansa. Kuoleman mahdollisuus on alati läsnä, eikä vuosia kestäneelle sodalle näy loppua.

”Tilanne on lääkäreiden mukaan niin kauhea ja niin epäreilu, ettei mennyttä tai tulevaa kykene ajattelemaan. On vain potilas ja työ”, Häkkinen sanoo.

 

USA: Aleppoa yritetään tyhjentää väkisin

Venäjä on saanut osakseen tiukkaa arvostelua sen jälkeen, kun se ilmoitti torstaina avaavansa kulkureitit humanitääriselle avulle Aleppoon.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun sanoi torstaina, että Aleppoon ja sieltä pois avataan yhteensä neljä kulkureittiä ”auttamaan siviilejä, joita terroristit pitävät panttivankeina sekä taistelijoille, jotka ovat valmiita laskemaan aseensa”.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjä ja Syyria yrittävät toimillaan ainoastaan tyhjentää Aleppon asukkaista ja saada kapinalliset antautumaan. Kirbyn mukaan Aleppoon avatut reitit toimivat siis vain yhteen suuntaan: kaupungista ulos.

”Kaupungin viattomien ihmisten pitäisi pystyä jäämään koteihinsa turvallisesti, ja saada sinne heille luvattua humanitääristä apua”, Kirby sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

YK:n Syyria-lähettilään Staffan de Misturan mukaan kulkureittien pitäisi toimia YK:n alaisuudessa. Hänen mukaan nyt ei ole mitään takeita sille, että ihmiset Aleppossa uskaltaisivat käyttää reittejä.

”Kuinka voi olettaa, että tuhannet ihmiset uskaltaisivat kulkea reittejä pitkin, kun kaupunkia pommitetaan ja ympärillä taistellaan”, de Mistura sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ainakaan toistaiseksi Venäjän lupaamat humanitääriset kulkureitit eivät ole helpottaneet sairaaloiden hätää Aleppossa. Tie Turkkiin on yhä suljettu, vaikka se olisi potilaiden parempaan hoitoon saamisen sekä lääkintätarvikkeiden ja lääkärien Aleppoon tuomisen kannalta erityisen tärkeä reitti.

Oikaisu 30.7. kello 11.20: Aleppossa on 32 lääkäriä, ei 34, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Syyria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Salliiko uusi alkoholilaki etämyynnin vai ei? Lain perusteluissa se kielletään yllättävänkin suoraan, mutta pykäliin kieltoa ei aiota kirjata

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  10. 10

   Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää