Ulkomaat

Vandaalit, varkaat ja suojelun laiminlyönti uhkaavat Kiinan muuria – jopa kolmannes tuhoutunut

Jopa kolmannes 21 000 kilometrin pituisesta muurista on jo tuhoutunut. Viranomaiset aikovat panostaa jatkossa suojeluun säännöllisin tarkastuksin.

Kiinan muuri on seisonut paikallaan vuosisatoja uhmaten luonnonvoimien aiheuttamaa kulumista, mutta kasvavat turistilaumat, varastelevat kyläläiset ja suojelun puute uhkaavat koitua historiallisen monumentin kohtaloksi.

Vierailijat ovat tuhrineet osia muurista graffiteilla, ja lähialueiden kyläläiset ovat kähveltäneet kiviä omiin rakennustarpeisiinsa. Muurista irrotettuja kiviä myydään myös turisteille matkamuistoiksi.

Kiinan viranomaiset aikovat viimein panna tihutöiden tekijät kuriin ja panostaa Unescon maailmanperintökohteeksi nimetyn muurin suojeluun, kertoi uutistoimisto Xinhua keskiviikkona.

Kiinan kulttuuriperinnöstä vastaava virasto SACH ilmoitti aloittavansa säännölliset tarkastukset noin 21 000 kilometrin pituisella muurilla varmistaakseen, että sen suojelemiseksi säädettyjä lakeja noudatetaan. Yleisö voi myös kertoa havaitsemistaan vahingoista ja vandalismista ilmaiseen vihjenumeroon.

Ensimmäinen Kiinan muuri pystytettiin nykyisille sijoilleen noin 2 200 vuotta sitten Qin-dynastian aikaan torjumaan pohjoisen paimentolaisheimojen hyökkäyksiä. Se on rakennettu moneen kertaan uudelleen, ja nykyinen muuri on peräisin Ming-dynastian ajalta (1368–1644).

Nykyinen rakennelma on päässyt huonoon kuntoon. SACH:n mukaan lähes kolmannes muurista on jo hävinnyt ja alle kymmenesosa lasketaan hyvin säilyneeksi. Suurin osa tuhoista johtuu sateesta, eroosiosta ja kasvillisuuden leviämisestä, mutta ihmiset ovat tehneet osansa muurin hajottamiseksi.

Hebein maakunnassa kiinalaisin merkein koristeltuja tiiliä on myyty turisteille 30 yuanin (neljän euron) hintaan, Kansan päivälehden englanninkielinen painos kertoi. Kesäkuussa kiinalainen sosiaalinen media kuhisi videosta, jossa mies irrotti kiviä muurista imitoimalla taistelulajien liikkeitä. Mies tuomittiin kymmenen päivän arestiin ja 500 yuanin sakkoihin.

Vaikka valtaosa miljoonista turisteista käy restauroiduilla muurin osilla Pekingin lähistöllä, yhä useammat vaeltajat suuntaavat muurin syrjäisemmille osuuksille, mikä voi osaltaan lisätä kulumista.

Laki Kiinan muurin suojelemisesta säädettiin noin kymmenen vuotta sitten, mutta Xinhuan mukaan asiantuntijat ovat patistaneet paikallisia viranomaisia käytännön toimiin suojelun tehostamiseksi. Muuri kulkee yhteensä 15 maakunnan ja itsehallintoalueen läpi, ja SACH ilmoitti arvioivansa jatkossa paikallisviranomaisten suojelutoimia pistokokein.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmanperintökohteet
 • Kiina
 • Kulttuuriperintö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää