Ulkomaat

Turistimatka Itä-Ukrainaan voi tuoda ikäviä seurauksia – suomalaiset rikkoivat lakia lähdettyään katsomaan ”elämää etulinjoilla”

Venäjän kautta toteutettu turistimatka Itä-Ukrainan kapina-alueille voi tuoda matkalaisille syytteen rajarikoksesta Ukrainassa.

Itä-Ukrainassa kävi heinäkuussa suomalainen turistiryhmä, joka meni kapinallisten hallussa olevalle alueelle Venäjän kautta.

Mikään tavanomainen turistikohde alue ei ole. Sota Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten ja Ukrainan välillä on jatkunut yli kaksi vuotta. Keväällä 2014 Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Viime viikonloppuna taisteluissa kuoli Ukrainan mukaan kuusi sotilasta. Osapuolten solmiman Minskin sopimuksen määräämä tulitauko ei ole pitänyt, ja taistelut ovat jälleen kesällä kiihtyneet.

Matkalle lähti mukaan mielenkiinnosta myös Kokoomuksen Nuorten Liiton jäsen, liiketalouden opiskelija Ville Sipilä, 22.

”Olen luonteeltani todella utelias”, hän kertoo.

Matkan järjesti Donetskin ”kansainvälinen lehdistökeskus”, jota johtaa Itä-Ukrainan kapinallisten näkökulmien tiedonvälittäjäksi ryhtynyt suomalainen Janus Putkonen. Hän viettää paljon aikaa alueella. Tervehdyskirjeessä Putkonen lupaa ottaa henkilökohtaisen vastuun jokaisen matkailijan hyvinvoinnista.

Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Andrii Olefirov toteaa suomalaisen matkailijaryhmän rikkoneen Ukrainan lakia kulkemalla alueelle Venäjän kautta.

”Tämä on vastoin Ukrainan lakia. Enimmillään rajarikoksesta voi saada kolme vuotta vankeutta”, Olefirov sanoo puhelimitse.

Ukrainan lain mukaan Krimin niemimaalle ja Donetskiin ja Luhanskiin tulee matkustaa vain Ukrainan kautta ja ulkomaalaiset tarvitsevat siihen Ukrainan maahanmuuttoviraston luvan.

Käytännössä esimerkiksi järjestöt ja toimittajat käyttävät Venäjän kautta kulkevaa reittiä, jotta pystyvät tekemään töitä sota-alueella.

”Ymmärsin reissulaisten puheista, että Ukrainan puolelle ei tämän jälkeen enää ole asiaa. Vähän ärsyttää tietysti”, Ville Sipilä sanoo.

Matkalle oli saatu kokoon yhteensä 15 osallistujaa. Osaan matkaohjelmasta osallistui myös Johan Bäckman, joka esiintyy Ukrainasta eroon pyrkivän Donetskin virallisena edustajana.

Ryhmä lähti 11. heinäkuuta Suomesta junalla Moskovaan ja sieltä bussilla Donetskiin. Venäjän ja Itä-Ukrainan rajalla heidän passejaan ei leimattu. Viiden päivän Donetskissa ja osin Luhanskissa oleilun jälkeen he palasivat samaa reittiä Suomeen.

Etukäteen matkaohjelmassa mainostettiin mahdollisuutta nähdä ”elämää etulinjoilla”.

Mainoksessa ei mainittu, että reittivalinta rikkoo Ukrainan lakia ja mitä seurauksia rajarikoksesta voi tulla. Suomalaiset matkanjärjestäjät pitävät yleensä ohjenuoranaan Suomen ulkoministeriön matkustustiedotetta. Ukrainassa se kehottaa välttämään kaikkea matkustusta Donetskin, Luhanskin ja Krimin alueille.

Suomi ei voi edes antaa konsuliapua näille alueille, koska ne eivät ole Ukrainan hallinnassa, ulkoministeriön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikönpäällikkö Päivi Peltokoski huomauttaa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston arvion mukaan mainos ei kuitenkaan johda kohderyhmää harhaan.

”Sivustolle ei eksy kuka tahansa, vaan olettamana on, että matkaa harkitseva tietää tilanteesta sen, mitä pitää. Kuluttajansuojalaki ei anna eväitä tähän puuttumiseen”, apulaisjohtaja Katri Väänänen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

Matkailijan oma vastuu lähdöstä on siten riskialueilla suuri. Jos jotain sattuisi, myös matkanjärjestäjää saattaa silti koskea vahingonkorvausvastuu, arvioi Suomen matkatoimistoalan liiton apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson.

Sipilä kertoo, että halukkaat vietiin Donetskista Luhanskin kapinallisalueen puolelle tutustumaan ulkomaalaisiin, jotka vapaaehtoisesti sotivat kapinallisten puolella. Sipilä oli tavannut yhden heistä, suomalaisen Petri Viljakaisen. Tämä oli ehdottanut, että Sipiläkin voisi liittyä taistelijoiden joukkoon.

”Yritin päästä tilanteesta eroon”, Sipilä toteaa.

Lisäksi käytiin rintamalla.

Matkan järjestänyt Putkonen vakuuttaa sähköpostiviestissä, että aselepo on pitänyt niissä paikoissa, joilla suomalaiset vierailivat.

Sipilä sanoo miettineensä etukäteen sitä, että matkanjärjestäjät tunnetaan Suomessa Venäjän-mielisten kapinallisten näkemysten ahkerina ajajina.

”Tiesin, että se vaikuttaa siihen, missä käydään ja mitä nähdään”, hän kuvaa.

Sipilän mukaan hän oli kuitenkin kävellyt myös itsekseen kaupungilla ja puhunut paikallisten kanssa.

Venäjän tukemat Donetsk ja Luhansk ovat julistautuneet yksipuolisesti itsenäisiksi, mutta niitä ei tunnusta yksikään kansainvälisesti tunnustettu maa maailmassa, ei myöskään Venäjä.

Suurlähettiläs Olefirov kehottaa matkalla olleita suomalaisturisteja ottamaan yhteyttä Suomen ulkoministeriöön, mikäli he haluavat vielä matkustaa Ukrainaan.

”Jos he kertovat, etteivät tienneet mitä tekivät ja ovat pahoillaan, voin ulkoministeriön kautta välittää tiedon Ukrainaan. En usko, että matkustus Ukrainaan olisi tämän jälkeen ongelma”, hän toteaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  7. 7

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää