Ulkomaat

Diktaattori Ceaușescun ylellinen palatsi avautui Romaniassa – kaapit pursuilevat käyttämättömiä leninkejä ja turkiksia

Romanian kommunistijohtajan kiinnostus länteen näkyy palatsin sisustuksessa. Museon oppaan mukaan Ceaușescuilla ei käynyt kylässä ystäviä eikä tuttavia.

Bukarest

Romaniassa on paljastettu jälleen yksi kommunismiajan arkistoluukuista, kun maata yli 20 vuotta itsevaltaisesti johtaneen Nicolae Ceaușescun kotipalatsi avattiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa yleisölle.

Bukarestin vauraassa pohjoisosassa sijaitseva kotipalatsi muutettiin museoksi, sillä sen ylläpito valtion vierasmajana kävi liian kalliiksi eikä kukaan halunnut ostaa teloitetun johtajan vanhaa kotia.

Ceaușescu asui palatsissa vaimonsa Elenan ja kolmen lapsensa kanssa vuoden 1989 veriseen vallankumoukseen saakka. Vierailu museossa paljastaa itsevaltiaan elämän olleen yksinäistä.

Inhimillisin jälki on muilta valtionjohtajilta kopioitua.

Arkiruokapöytä on katettu viidelle.

Museon opas kertoo, että Ceaușescuilla ei käynyt kylässä ystäviä eikä tuttavia, minkä vuoksi perhe söi aina keskenään.

Pariskunnalla oli erilliset makuuhuoneet. Nicolae Ceaușescu piti lännenelokuvista, joita hän katsoi lähes päivittäin alakerran elokuvahuoneessa. Kylpyläosastolla on suomalainen sauna. Kiuas on tosin saksalaisen yrityksen valmistama.

Palatsissa näkee myös sen, miten herkästi itsevaltainen johtaja halusi kuulua joukkoon. Ei kansan, vaan muiden diktaattorien ja valtionjohtajien.

Vuonna 1975 Ceaușescu vieraili Japanissa, jossa hän ihastui intohimoisesti keisari Hirohiton riikinkukkoihin. Palatsin ruokasalissa on maljakko täynnä riikinkukonsulkia. Seinällä on riikinkukkomaalaus. Ja kuten Ceaușescun aikana, pihalla tepastelee yhä tänä päivänä lemmikkiriikinkukko.

Pihalla on myös muisto Kuuban-matkalta. Sisäpihan terassi on identtinen Kuuban johtajan Fidel Castron kotiterassin kanssa.

Palatsissa näkee myös läheiset suhteet länsijohtajiin.

Itäblokin maan johtajaksi Ceaușescu oli lähellä länttä. Suhde Moskovaan viileni vuonna 1968, kun Ceaușescu tuomitsi Prahan kevään väkivaltaisen taltuttamisen ja kieltäytyi lähettämästä joukkoja neuvostoarmeijan tueksi.

Tämä on myös yksi harvoista kommunistijohtajien yksityisasunnoista, joissa Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon on istunut. Nixon vieraili Prahan kevään jälkeen Romaniassa osoittamassa tukea Ceaușescun riippumattomuudelle Moskovan voimapolitiikasta.

Yläkerran makuusalissa on divaani kahta labratorinnoutajaa varten. Toisen niistä, mustankiiltävän Corbun eli suomeksi Korpin, Ceaușescu sai lahjaksi Englannin kuningattarelta Elisabetilta valtiovierailulla Britanniaan.

Myös vaatehuoneesta paljastuu länsimainen suuntaus. Kaapit pursuilevat käyttämättömiä paitoja, leninkejä ja turkiksia. Elena Ceaușescun vaatteet säästyivät vallankumouksessa, sillä vaatehuoneeseen johtavasta ovesta puuttui nuppi. Sotilaat luulivat ovea seinäksi.

Museon sisäänpääsymaksu, 7 euroa, on romanialaisittain suuri, mutta palatsi on kerännyt paljon uteliasta yleisöä. Eläkeläisrouva Gabriala Tartea saapui opastetulle kierrokselle ystävättärensä kanssa.

Mitä ajattelet palatsista?

”Vaatimattomampi kuin luulin”, hän vastaa kierreltyään loisteliaasti sisustetuista huoneissa. Vastaus on yllättävä.

Samaan aikaan kun hallitsijaperhe lämmitti saksalaista kiuastaan, Romaniassa oli pulaa ruoasta ja sähköstä Ceaușescun talouspolitiikan vuoksi. Ulkomaanvelat haluttiin maksaa pois kansan hyvinvoinnin kustannuksella. Tartealla on mielessä toinen syyllinen Romanian ongelmiin: johtajan vaimo.

”Nicolaella oli hyvä sydän. Kaikki paha johtui Elenasta.”

Oikaisu to 4.8. klo 17.40: Tekstissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Nicolae Ceaușescu hallitsi Romaniaa yli 30 vuotta. Ceaușescu oli vallassa vuosina 1965–89, eli noin 24 vuotta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ceaușescun maine on ristiriitainen

 Nicolae Ceaușescu nousi valtaan vuonna 1965. Hänet teloitettiin vaimonsa Elenan kanssa vallankumouksessa 1989 pikaisen näytösoikeudenkäynnin jälkeen.

 Ceaușescun valtakaudella Romaniassa oli usein pulaa ruoasta ja energiasta. Yhtenä syynä oli johtajan päätös maksaa ulkomaanvelat etuajassa. Hän rajoitti rajusti oikeutta aborttiin ja ehkäisyyn, mikä johti katastrofaaliseen perhepolitiikkaan. Kymmeniätuhansia lapsia hylättiin lastenkoteihin.

 Pari vuotta sitten tehdyn mielipidemittauksen mukaan noin puolet romanialaisista sanoo Ceaușescun olleen hyvä johtaja. Yhtä suuri osuus sanoo elämän olleen kommunismin aikana parempaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romania
 • Bukarest
 • Kommunismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  6. 6

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  9. 9

   Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

  10. 10

   Hallituksen hanskat tippuivat – tiukka talouskuri höltyy jo, ja vaalien lähestyessä se voi repsahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää