Ulkomaat

Turismi kasvaa holtitonta vauhtia Islannissa – ”Teemme vain parhaamme vastataksemme kysyntään”

Hotelleja ei ehditä rakentaa yhtä nopeasti kuin Islantiin virtaa uusia matkailijoita.

Húsavík

Turistien määrä on kaksinkertaistunut Islannissa tällä vuosikymmenellä, ja kasvu on kiihtynyt huimaavasti. Viime vuonna ulkomailta saapui ensi kertaa yli miljoona matkailijaa, ja jos nykyinen kasvuvauhti säilyy, ensi vuonna rikkoutuu kahden miljoonan raja.

Se todella tuntuu 330 000 asukkaan maassa, eikä vain pääkaupungissa Reykjavíkissä. Luontokohteiden vetovoima takaa turistivirran suuntautumisen myös pikkupaikkakunnille.

”Teemme vain parhaamme vastataksemme kysyntään”, Guðbjartur Jónsson sanoo. Hän johtaa North Sailing -valasretkiyritystä parintuhannen asukkaan Húsavíkissä Islannin pohjoisrannikolla, kuuden tunnin ajomatkan päässä Reykjavíkistä.

Guðbjartur tarjoaa aamukahvit sataman lämpimässä kuppilassa. Ulkona on alle kymmenen lämpöastetta ja sataa kaatamalla. Tuuli kohottaa aallot avomerellä monimetrisiksi. Toimitusjohtajan mukaan on kesäkauden ensimmäinen päivä, jolloin sää uhkaa estää valasretken.

Islannin pankkiromahdus vuonna 2008 sai matkailijoiden määrän notkahtamaan, joskin Islannin kruunun halpeneminen lisäsi houkuttelevuutta tekemällä maasta ulkomaalaisille halvemman. Mutta kun tulivuori Eyjafjallajökull purkautui keväällä 2010 ja sotki tuhkallaan pohjoisen pallonpuoliskon lentoliikenteen, pessimistit pelkäsivät, ettei kukaan enää halua Islantiin.

”Sen sijaan kaikille jäi mieleen, että Islannissa on tulivuoria, joiden nimiä kukaan ei osaa lausua, ja että täällä tapahtuu aina jotain kummallista ja kiinnostavaa”, Guðbjartur sanoo.

Islanti saa turismista jo enemmän tuloja kuin perinteisestä pääelinkeinostaan kalataloudesta.

Vuonna 1995 North Sailingin perustajat pähkäilivät, mitä tehdä hankkimallaan tammipuisella kalastusaluksella – tyytyäkö tuttuun elinkeinoon vai ottaa riski. Kukaan ei ollut aiemmin tarjonnut valasretkiä Húsavíkissä.

”Kaikki sanoivat heille, etteivät valaat kiinnosta ketään, mutta eivät he kuunnelleet. No, nyt meillä on kymmenen alusta ja samassa satamassa monta pienempää kilpailijaa”, kertoo Guðbjartur, joka tuli vetämään yritystä viime vuonna toimittuaan aiemmin Húsavíkin varapormestarina.

Kasvu selittyy paljolti määrätietoisella ponnistelulla turismin hyväksi. Talousromahduksen ja Eyjafjallajökullin purkauksen jälkimainingeissa Islannin hallitus ja matkailunedistämistoimi päättivät taistella epäonnea vastaan käynnistämällä suuren Inspired by Iceland -kampanjan. Presidentti Ólafur Ragnar Grímsson kannusti islantilaisia ja maassa käyneitä ulkomaalaisia jakamaan kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa.

Omakohtaiset tarinat Islannin ihmeistä – jäätiköistä, laavakentistä, kuumista lähteistä ja omalaatuisen kauniista vaellusreiteistä – ovat levinneet ilmeisen tehokkaasti. Vuodesta 2011 lähtien ulkomaisten turistien määrä on kasvanut 15–30 prosentilla vuodessa, kiihtyvällä vauhdilla.

Matkailubuumi on auttanut toipumista talousahdingosta. Työllisyys on kivunnut vanhalle tasolle, joskin islantilaisten tulot ovat tuntuvasti pienempiä kuin kriisiä edeltäneenä aikana ja velkaantuminen suurta.

Valasretkimies Guðbjartur taitaa itsekin markkinoinnin. Kesäkuun lopussa jalkapallon EM-kisojen aikaan hän kutsui Englannin maajoukkueen pelaajat rentouttavalle valasretkelle toipumaan tappiosta Islannille. Kutsun hän esitti humoristisen julkeasti jo ennen maiden välistä ottelua.

Englannin jalkapallomiljonäärit sivuuttivat tarjouksen, mutta Guðbjartur tavoittelikin tietysti yleistä näkyvyyttä.

”Yhteyttä otti hetkessä yli 140 tiedotusvälinettä, pääasiassa ulkomailta.”

Mainoskikka uhkui islantilaisille ominaisena pidettyä itsevarmuutta ja myös osui oikeaan, kun Islanti vastoin odotuksia todella kaatoi Englannin.

Jalkapallojoukkueen tuhkimotarina oli omiaan houkuttelemaan ihmisiä Islantiin, sillä hurjine viikinkihuutoineen islantilaiset keräsivät EM-kisoissa ihailijoita ympäri Eurooppaa.

Islanti houkuttelee kansainvälisiä elokuva- ja tv-tuotantoja hyvittämällä jälkikäteen neljäsosan kuvausryhmien kustannuksista maassa. Sekin poikii turisteja, sillä esimerkiksi huippusuositun Game of Thrones -sarjan faneja vaeltaa bongaamaan fantasiamaailman kuvauspaikkoja.

Eniten Islannissa käy yhdysvaltalaisia, joita lentoyhtiö Icelandair houkuttelee muistuttamalla, että Bostonista on lyhyempi matka Reykjavíkiin kuin San Franciscoon. Jatkolennoille Manner-Eurooppaan suuntaavat saavat jäädä jopa viikoksi Islantiin ilman korotusta lentomatkojen kokonaishintaan.

Matkailun nopea kasvu ei miellytä kaikkia.

Reykjavíkin kantakaupungissa on useita suuria työmaita, mutta uusia hotelleja ei millään saada rakennettua yhtä nopeasti kuin tulijoiden virta kiihtyy.

Reykjavíkissä on pulaa tavallisista vuokra-asunnoista, koska asunnonomistajien on houkuttelevampaa tarjota lyhytaikaisia vuokria turisteille. Osa paikallisista paheksuu pääkatu Laugavegurille pakkautuneita lähes identtisiä kauppoja, joissa myydään laavakiviä ja pehmolelulunneja.

Húsavíkissä Guðbjartur painottaa turismin merkitystä pienille paikkakunnille. Matkailualan työpaikkojen ansiosta entistä useampi nuori palaa opiskelujen jälkeen kotiseudulle.

Ala on kuitenkin vahvasti kausittaista. North Sailing työllistää kesäisin 170 ihmistä mutta talvisin vain 43. Suuri osa kausityöläisistä tulee ulkomailta.

Espanjalainen nainen toimii pääoppaana, kun parin tunnin vatvomisen jälkeen valasretkialus saa luvan lähteä uhmaamaan sadetta ja aaltoja. Kannelle astelee toistakymmentä turistia eri puolilta Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. He saavat ylleen paksut haalarit ja sadetakit.

Retki kestää kolme tuntia, joista pari kuluu silkkaan ajamiseen. Valaiden suosimat vedet ovat etäällä rannasta. Kun alus putoilee aallonharjoilta, suolavesi ryöpsähtelee kasvoille. Puolalainen mies oksentaa laidan yli.

Kenelläkään ei ole pelastusliivejä.

Keulassa tasapainoileva newyorkilainen Serena Suckow kiljahtaa innostuksesta, kun ryhävalas ilmaantuu pintaan aivan vieressä.

Se on retken säväyttävin hetki, vaikka valtavasta nisäkkäästä kertovat vain hengitysaukon aiheuttama vesitussahdus, pieni selkäevä ja ennen sukeltamista pinnalle kohoava pyrstö. Tällä kertaa ei nähdä ainuttakaan ryhävalasta luontodokumenttien tapaan esittelemässä siipimäisiä kylkieviään tai hyppimässä ilmaan.

”Halusimme jonnekin erilaiseen kohteeseen, ja luonto täällä on todella poikkeuksellinen”, Suckow kertoo päätymisestä Islantiin.

Hän on yhdessä kumppaninsa Danny Fieldin kanssa kiertämässä koko saaren, mikä tarkoittaa yli 1 300 kilometrin ajomatkaa Islannin suurta kehätietä pitkin.

”Emme kylläkään arvanneet, että kohtaisimme matkan varrella niin paljon muita turisteja.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Islanti
 • Turismi
 • Eurooppa
 • Valaat
 • ryhävalas
 • Kalastus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää