Ulkomaat

Litsihedelmää, sian verta, chiliä – Maailman juoduinta viinaa, kiinalaista baijiuta, löytyy montaa eri laatua

Pullo perusbaijiuta, 56-prosenttista ”Punatähteä”, maksaa runsaan euron, kun taas kalleimmista saa pulittaa tuhansia euroja. Nyt baijiun suosio orastaa myös länsimaissa.

Peking

Ensimmäiset ruokalajit on kannettu pöytään. Li Pengwei narauttaa auki pullon viinaa ja kaataa ystävälleen Gao Haifalle lasillisen.

Kiinalainen kirkas viina baijiu on maailman yleisin väkevä alkoholijuoma. Maailmalla juodusta viinasta yli kolmannes on baijiuta, arvioi juoma-alan markkinatutkimusyhtiö IWSR.

Li, 29, ja Gao, 27, syövät kaveriporukalla illallista pekingiläisessä ravintolassa. Osa miehistä tyytyy olueen, osa nauttii halpaa Niu lan shan -merkkistä baijiuta.

”Talvella otamme baijiuta melkein joka kerta, kun syömme tällä porukalla illallista. Näin kesällä harvemmin”, Gao sanoo.

Viinalla on asemansa kiinalaisessa kulttuurissa.

”Baijiu merkitsee hyvää ystävyyttä ja vilpitöntä suhdetta toiseen”, Gao kertoo.

Pekingin kaduilla näkee joskus juopuneita pukumiehiä keskellä päivää, sillä juopottelu on perinteinen osa liike-elämän neuvottelu- ja verkostoitumiskulttuuria. Etenkin vanha polvi ajattelee, että yhdessä ryyppääminen rakentaa luottamusta. Juopottelua on tosin hillinnyt korruption vastainen kampanja, jossa virkamiehiltä on kielletty näyttävät tarjoilut.

Tilastojen mukaan kiinalaiset eivät juo yhtä paljon kuin suomalaiset. YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 15-vuotiaat kiinalaiset kumosivat vuonna 2010 noin seitsemän litraa puhdasta alkoholia. Suomalaiset kiskoivat kymmenisen litraa.

Kiinassa juodusta alkoholista yli kaksi kolmasosaa oli viinaa, käytännössä baijiuta. Loppu oli lähinnä olutta. Kulutus on kasvussa, kun Kiina vaurastuu.

Monien länsimaalaisten mielestä baijiu on pahaa. Ulkomaalaisten kuulee usein moittivan sen hirveyttä.

”He ovat ehkä jossain grillijuhlissa kumonneet kymmenen shottia halpaa Punatähteä ja todenneet seuraavana aamuna, että baijiu on paskaa”, pohtii Pekingissä asuva kanadalainen juomabloggaaja Jim Boyce.

”Mutta entä jos he olisivat aloittaneet maistamalla näitä?”

Boyce latoo tiskille neljä pulloa pekingiläisessä baarissa. Hän on tuonut ne maisteltaviksi.

Eri baijiu-laadut eroavat toisistaan paljon. Tämän voi päätellä niiden hintahaitaristakin. Pekingiläisen työmiehen perusviinaa, 56-prosenttista Punatähteä saa puoli litraa noin kymmenellä yuanilla eli noin 1,40 eurolla. Arvostetun Maotai-merkin tietyt laadut maksavat sata kertaa enemmän, noin tuhat yuania. Vielä harvinaisemmat merkit maksavat jopa tuhansia euroja.

Boyce avaa pullon Yi mu quan -baijiuta. Se on valmistettu Baodingin kaupungissa säiliöissä, jotka on tehty vuoraamalla suuria risukoreja lukuisilla kerroksilla paperia, sian verta ja munanvalkuaista. Baijiuta valmistetaan myös esimerkiksi savialtaissa ja maakuopissa.

Yi mu quanin tuoksussa on tyypillinen, maanläheinen vivahde. Boycella on myös pullo Taizi-merkkistä baijiuta.

”Upea jälkimaku. Lakritsainen”, Boyce maiskuttelee.

Tämä baijiu on tehty Uudessa-Seelannissa. Maistamme myös Bye Joe -viinaa. Se on valmistettu Yhdysvalloissa kiinalaisesta baijiusta. Tähän versioon on uutettu litsihedelmää, lohikäärmehedelmää ja chiliä.

”Maailmalla on paljon ihmisiä, jotka haluavat tehdä baijiusta trendin. Chicagossa ja Bostonissa on baarimestareita, jotka pitävät sitä coolina. Liverpoolissa on baijiu-baari.”

Boycen mielestä orastavaa baijiu-trendiä tukee se, että alalla on meneillään käsityötrendi. Länsimaissa baijiusta voisi tulla trendituote, jolla edelläkävijät korostavat itseään.

”Juomalla baijiuta voi erottautua.”

Boyce on niin innoissaan Kiinan viinasta, että aloitti viime vuonna ”maailman baijiupäivä” -tapahtuman. Hän otti yhteyttä yrityksiin ja ehdotti niille baijiu-aiheisia tempauksia.

Esimerkiksi pekingiläinen pienpanimo on päivän kunniaksi tehnyt oluen baijiu-hiivalla. Guangzhoulainen hotelli on kehittänyt baijiu-suklaan. Milanolainen ravintola tarjoaa baijiuta osterien kanssa.

Baijiu-päivä on ensi tiistaina. Siihen osallistuu Boycen mukaan maailmalla noin 50 yritystä 26 kaupungista.

Boyce saa toisinaan kuulla paheksuntaa siitä, että uudenlainen baijiun käyttö on vastoin perinteitä.

”Eivät kaikki kiinalaisetkaan halua juoda baijiutaan raakana ja huoneenlämpöisenä”, hän sanoo. ”Eikä minuakaan häiritse se, että jotkut kiinalaiset sekoittavat kokista punaviiniin.”

Näin ryypiskelet kiinalaisten kanssa

Kiinalaisessa pöytäseurueessa ei ole hyvien tapojen mukaista hörppiä baijiu-lasista itsekseen. Olutta voi juoda omaan tahtiin, mutta viinalla nostetaan maljoja.

Kiinan kielen kippis-sana on gan bei. Se äännetään kuten kirjoitetaan. Suomeksi se tarkoittaa kuivaa kuppia.

Periaatteessa lasi pitäisi siis juoda tyhjäksi, jos sanotaan gan bei. Juominen on Kiinassa suhdetoimintaa, joten on kohteliasta yrittää pysyä juomatahdissa.

Etenkin nuoret ja kaupunkilaiset suhtautuvat perinteisiin joustavasti, eikä lasia ole välttämättä pakko joka kerta tyhjentää. Kiinassa yhä useampi ymmärtää, etteivät kaikki halua juoda, joten hitaampaa juomistahtia ei aina tulkita epäkohteliaaksi. Maljoja voi nostaa myös miedommilla juomilla.

Jos kutsut kiinalaisen illalliselle ja tarjoat viinaa, hyvätapainen kiinalainen osallistuu maljojen nosteluun, vaikkei haluaisi. Ennen viinan tarjoamista on hyvä selvittää, haluaako kiinalainen vieras juoda.

Naisten humalajuomista Kiinassa ei arvosteta. Kiinalaiset naiset juovat pääosin maltillisesti. Länsimaalaisiin naisiin suhtaudutaan sallivammin.

Kun maljoja nostellessa kilistetään laseja, kiinalaiseen tekee vaikutuksen, jos kilauttaa oman lasinsa hänen lasiinsa niin, että oma lasi on hieman alempana kuin juomakumppanin lasi. Tämä osoittaa kunnioitusta. Jos olet kiinalaisen esimies tai esinainen, tätä ei ole syytä tehdä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Viljaviinaa hiivaisista harkoista

 Sana baijiu tarkoittaa valkoista alkoholijuomaa. Se äännetään suunnilleen kuten paitsiou.

 Baijiu valmistetaan viljasta, useimmiten durrasta.

 Valmistaminen aloitetaan tekemällä jauhetusta viljasta möykkyjä tai harkkoja, joista käytetään nimitystä qi. Viljaa ei mallasteta idättämällä kuten esimerkiksi viskin valmistuksessa. Harkkoja pidetään kosteassa ja lämpimässä, kunnes niihin kehittyy luonnon hiivoja.

 Baijiu-laatuja on paljon. Ne eivät kuulu Suomen Alkon valikoimiin. Sitä voi kuitenkin tilata Alkon kautta erikoistilauksena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Kiina
 • alkoholijuomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  3. 3

   Latviassa Suomi on ikuisesti cool

  4. 4

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  5. 5

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  6. 6

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  7. 7

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  8. 8

   Suomen talous voimistuu rajusti, mutta suuria ongelmia on ainakin kaksi – ”Pitäisi olla malttia antaa tilaa luovalle tuholle”

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  10. 10

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää