Ulkomaat

Donald Trumpilla oli kampanjansa huonoin viikko – selvästi Clintonin takana mielipidemittauksissa

”Putin rekrytoi Trumpin Venäjän tahattomaksi asiamieheksi”, varoitti CIA:n entinen johtaja Michael J. Morell.

Washington

”Äänestän Hillary Clintonia. Donald Trump ei ole ainoastaan epäpätevä [presidentin] virkaan, vaan hän voi olla uhka kansalliselle turvallisuudelle.”

Lausunto ei ole enää poikkeuksellinen, mutta kirjoittaja on. Michael J. Morell on Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja (2010–2013), joka avusti presidentti George W. Bushia syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen ja presidentti Barack Obamaa terroristijohtaja Osama bin Ladenin jahdin aikana.

Perjantaina Morell kirjoitti The New York Times -lehdessä, ettei voi enää pysytellä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa puolueettomana.

”Venäjän presidentti Vladimir Putin oli tiedustelun ammattilainen, ja hänet on koulutettu tunnistamaan vastustajan heikkouksia. Juuri näin Putin esivaaleissa teki. Hän hyödynsi Trumpin heikkoutta kehumalla tätä, ja Trump vastasi täysin Putinin odotusten mukaisesti”, Morrell kirjoitti.

”Tiedustelukielellä sanoisimme, että Putin on rekrytoinut Trumpin Venäjän tahattomaksi asiamieheksi.”

Morrellin kirjoitus päätti viikon, joka oli republikaanien presidenttiehdokkaalle vaalikampanjan toistaiseksi huonoin. Trump liukui mielipidemittauksissa selvästi demokraattien Clintonin taakse sekä valtakunnallisesti että ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa.

Presidentti Obama kutsui Trumpia sopimattomaksi presidentin virkaan, mikä on istuvalta presidentiltä poikkeuksellinen lausunto. Myös republikaanien rivit rakoilivat ennennäkemättömällä tavalla: kongressiedustaja Richard Hanna asettui julkisesti Clintonin taakse, kuten jo aiemmin Bushin entiset ministerit ja avustajat Henry Paulson, Richard Armitage ja Brent Scow­croft.

Jopa edustajainhuoneen entinen puhemies Newt Gingrich, jota Trump harkitsi vielä kolme viikkoa sitten varapresidenttiehdokkaakseen, sanoi Trumpin auttavan Clintonia voittamaan olemalla ”mahdottomampi hyväksyä” kuin Clinton.

Syy Trumpin laskuun oli joukko loukkaavia ja sekavia lausuntoja. Niissä Trump arvosteli poikansa Irakin sodassa menettäneitä muslimivanhempia ja kyseli, miksei Yhdysvallat voisi käyttää ydinaseita, jos niitä kerran on. Trump kieltäytyi myös tukemasta puoluetoveriaan, edustajainhuoneen puhemiestä Paul ­Ryania tämän esivaalikisassa.

Trump on kuitenkin puhunut räävittömiä aiemminkin, ja hänen kannatuslukunsa ovat vain nousseet. Mikä siis on muuttunut?

Yksi vastaus on yleisö. Aiemmin Trump puhui republikaanien äänestäjille. Hänen strate­giansa ei ole voittaa vaaleja keskustassa, vaan innostaa mahdollisimman suuri osa republikaanien oikeaa laitaa uurnille.

Nyt esivaalit ovat ohi, ja Trumpin yleisö on koko kansa. Siitä Trumpin ydintukijat, työväenluokan valkoiset, eivät ole tarpeeksi iso osuus, jotta se riittäisi voittoon.

Clinton on jo aiemmin johtanut Trumpia selvästi naisten ja vähemmistöjen parissa. Perjantaina julkaistussa The Wall Street Journal -lehden ja uutiskanava NBC:n mittauksessa Clinton oli kuitenkin ohittanut Trumpin myös miesäänestäjien ja koulutettujen valkoisten keskuudessa.

The New York Times -lehden mukaan entistä suurempi osuus senaattori Bernie Sandersin kannattajista onkin siirtynyt Clintonin taakse.

Toinen vastaus on kansallinen turvallisuus. Trump on profiloitunut lain ja järjestyksen ehdokkaaksi, joka panisi äärijärjestö Isisin kuriin. Puhumalla huolettomasti ydinaseista ja tukemalla Venäjää Trump on kuitenkin vaikuttanut enemmän vastuuttomalta ja tietämättömältä kuin vahvalta johtajalta.

”Hän [Putin] ei ole menossa Ukrainaan. Ihan vain, että ymmärtäisitte. Pankaa se ylös”, Trump sanoi tv-haastattelussa sunnuntaina. Haastattelija huomautti hämmentyneenä, että Venäjä on jo Ukrainassa. Venäjä valtasi Krimin niemimaan vuonna 2014.

”Okei, tavallaan”, Trump vastasi.

Yksi huono viikko ei vielä kaada Trumpin kampanjaa. Täytyy muistaa, että hän sai esivaaleissa enemmän ääniä kuin yksikään republikaani aiemmin. Ulkopuoliselle on tilausta.

Lisäksi Trump ja republikaanit keräsivät vaalikirstuihin viime kuussa 82 miljoonaa dollaria, mikä ei jää kauas jälkeen Clintonin 90 miljoonasta.

Trumpilla on siis yhä rahaa kunnon kampanjaan.

Aika on kuitenkin kortilla. Vaaleihin on alle sata päivää. Ehdokkaan, joka on selvästi jäljessä elokuun puolivälissä, on ollut aiemmin vaikea kuroa etumatkaa vaalipäivään mennessä kiinni.

Amerikkalaismedian mukaan republikaanipuolue varautuukin siihen, että se keskittyy voittamaan kongressivaalit. Näin kävi vuonna 1996, kun republikaani Bob Dolen häviö Bill Clintonille alkoi käydä selväksi.

Trump jäi selvästi Clintonin taakse

Kulunut viikko oli varsinaisen presidenttikampanjan ensimmäinen puoluekokousten jälkeen. Puoluekokouksissa demokraatit nimittivät Hillary Clintonin ja republikaanit Donald Trumpin virallisesti presidenttiehdokkaikseen. Ensimmäisen vaaliviikon mielipidemittauksissa Trump jäi kautta linjan Clintonin taakse.

Real Clear Politics -uutissivusto kerää mielipidemittausten keskiarvoja pitkältä ajalta. Siksi se on luotettavampi kuin yksittäiset gallupit.

Kuluneen viikon mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clinton johtaa Trumpia nyt koko maassa 6,7 prosenttiyksiköllä.

Clinton on mielipidemittausten keskiarvon mukaan edellä myös kaikissa ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa: Floridassa Clintonin etumatka on 2,7 prosenttiyksikköä, Ohiossa 0,8, Pennsylvaniassa 8,0, Michiganissa 6,0, New Hampshiressa 7,0, Virginiassa 5,3 ja Pohjois-Carolinassa 0,5.

Media seuraa tarkkaan myös toimittaja Nate Silverin FiveThirtyEight-uutissivuston ennustetta, joka perustuu vaalituloksen matemaattiseen simulointiin. Sen mukaan Clinton voittaisi 92,9 prosentin todennäköisyydellä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Vielä heinäkuun lopussa Trumpin voittomahdollisuus oli suurempi.

Vaalipäivä on 8. marraskuuta.

Trump jäi ensimmäisellä vaaliviikolla Clintonin taakse

 Kulunut viikko oli varsinaisen presidenttikampanjan ensimmäinen puoluekokousten jälkeen.

 Viikon mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clinton johtaa Trumpia nyt koko maassa 6,7 prosenttiyksiköllä.

 Clinton on edellä myös ratkaisevissa vaa’ankieliosavaltioissa: Floridassa Clintonin etumatka on 2,7 prosenttiyksikköä, Ohiossa 0,8, Pennsylvaniassa 8,0, Michiganissa 6,0, New Hampshiressa 7,0, Virginiassa 5,3 ja Pohjois-Carolinassa 0,5.

 Real Clear Politics -uutissivusto kerää mielipidemittausten keskiarvoja pitkältä ajalta. Siksi se on luotettavampi kuin yksittäiset gallupit.

 Media seuraa tarkkaan myös toimittaja Nate Silverin FiveThirtyEight-uutissivuston ennustetta, joka perustuu vaalituloksen matemaattiseen simulointiin. Sen mukaan Clinton voittaisi 92,9 prosentin todennäköisyydellä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Vielä heinäkuun lopussa Trumpin voittomahdollisuus oli suurempi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää