Ulkomaat

Kuumuus voi tappaa tulevaisuudessa terveenkin – ilmastonmuutos tuo mukanaan tuskallisia lämpöaaltoja

Kuwait saattoi rikkoa maapallon lämpöennätyksen heinäkuussa, mutta pahempaa on luvassa. Tutkimus lupaa Persianlahdelle helteitä, jotka eivät säästä ketään.

Kuluva kesä on tuonut Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maihin poikkeuksellisen kuumia jaksoja. Kuwaitin Mitrabahissa mitattiin heinäkuun lopulla 54 astetta, mikä olisi Maailman ilmatieteen järjestön mukaan korkein koskaan mitattu lämpötila itäisellä pallonpuoliskolla.

Mahdollisesti se olisi myös korkein koko maapallolla mitattu lämpötila, sillä edellinen ennätys on vuodelta 1913 eikä sen tarkkuudesta ole takeita. Yhdysvaltain Kalifornian osavaltion Kuolemanlaaksossa mitattiin tällöin 56,7 astetta.

Kuwaitin mittaustulosta tarkistetaan vielä.

Suomen Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan Juhani Damskin mukaan satunnaiset äärilämpötilat eivät sinänsä ole yllättäviä. Aavikolla oleva Kuwait on otollinen paikka kuumuudelle muun muassa matalan sijaintinsa vuoksi.

”Ilmastonmuutoksen myötä on todennäköistä, että yhä useammin tapahtuu tällaisia lämpöaaltoja”, Damski sanoo.

Nykyään esiintyvät helleaallot tappavat kymmeniätuhansia ihmisiä. Ne iskevät erityisesti lapsiin, vanhuksiin ja sairaisiin.

Persianlahden maissa tulevaisuus saattaa kuitenkin olla vielä synkempi: yhden ennusteen mukaan Abu Dhabin ja Dohan kaltaisissa kaupungeissa voi kuluvan vuosisadan loppuun mennessä esiintyä sellaisia lämpöaaltoja, että hyväkuntoisenkin ihmisen sisäelimet pettävät tuntien sisällä.

Tutkijat Jeremy Paul ja Elfatih Eltahir esittävät kohtalokkaan ennustuksen tietokonesimulaatiotutkimuksessaan. Se julkaistiin viime syksynä arvostetussa Nature Climate Change -lehdessä. Ennusteen mukaan tappavia helleaaltoja alkaa esiintyä, jos ihmiset jatkavat kasvihuonekaasujen tuottamista nykyennusteiden mukaisesti.

Paulin ja Eltahirin tutkimus arvioi, että Arabian niemimaalla mitataan vuosisadan loppupuolella yli 60 asteen helteitä. Pelkät lämpöasteet eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, vaan ihmisen selviämiselle olennaista on usein niin kutsuttu märkälämpötila. Tätä määritettäessä huomioidaan lämpötilan lisäksi ilmankosteus.

”Pelkkä lämpötila itsessään ei selitä, miksi ihmisillä alkaa esiintyä jotain tietyntyyppisiä ilmiöitä. Kosteus on siinä keskeisenä vaikuttimena”, Damski sanoo.

Hyväkuntoinen ihminen menehtyy kuumuuteen silloin, kun hän oleskelee useita tunteja yli 35 asteen märkälämpötilassa. Tällöin ilmankosteus on niin merkittävä, että se estää ihoa jäähdyttämästä kehoa hikoilemalla. Paulin ja Eltahirin tutkimuksessa kuitenkin huomautetaan, että useimmille ihmisille raja on matalampi.

Nykyään märkälämpötila nousee Paulin ja Eltahirin tutkimuksen mukaan maapallolla harvoin yli 31 asteen. Tämä johtuu siitä, että kuumat alueet ovat yleensä myös kuivia.

Tästä syystä tappavat helteet uhkaavat erityisesti Persianlahden rannikkokaupunkeja, eivät niinkään esimerkiksi sisämaan aavikoita. Niiden alueella kuivuus pitää märkälämpötilan alhaisempana.

Ennusteen mukaan varmasti tappavia kosteita lämpöaaltoja voisi tulla Persianlahden rannikolle noin kerran kymmenessä vuodessa.

Kovin kaukana ennusteen lupaamista lämpötiloista ei olla nytkään. Die Zeit -lehden mukaan jo viime vuoden heinäkuussa lämpötila nousi Iranin Bandar-e Mahšahrissa 46 celsiusasteeseen. Yhdessä 49 prosentin ilmankosteuden kanssa märkälämpötila jäi vain hieman alle kriittisen rajan, jonka ylittämisestä tulevaisuudessa tutkimus varoittaa.

Erityisesti kuumuudelle altistuisivat Persianlahdella ulkona työskentelevät ja ulkona asuvat ihmiset. Riskit kasautuisivat alueen lukuisille köyhille, joilla ei ole varaa koneelliseen ilmastointiin.

Lisäksi Arabian niemimaalle saapuvien pyhiinvaeltajien terveysriskit kasvaisivat. Vaikka tutkimus ei lupaa Punaisenmeren rannalle aivan yhtä tappavia lämpötiloja kuin Persianlahdelle, sielläkin kuumuus olisi etenkin huonokuntoisille jatkuvasti merkittävämpi uhka.

 

Lämpö tappaa monella tapaa

Kun kuumuus ja kosteus nousevat liian suuriksi, ihminen menettää kykynsä laskea kehonsa lämpöä hikoilemalla. Tällöin häntä uhkaavat lämpöuupumus ja lopulta lämpöhalvaus. Ylilääkäri Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vertaa tilaa vakavan infektiotaudin aiheuttamaan kuumeeseen, joka jatkaa nousemistaan. Lopulta kehon sisäinen lämpötila kohoaa liian korkeaksi aivoille ja sydämelle, joiden toimintakyky pettää.

Salosen mukaan alle kaksivuotiailla lapsilla sekä yli 75-vuotiailla sietämättömän kuumuuden raja on alempana kuin muilla terveillä ihmisillä. Lapsien ja vanhusten oma lämmönsäätely ei toimi kunnolla.

Helleaallot voivat olla tappavia, vaikka ne eivät hätyyttelisi ihmisen absoluuttisen sietokyvyn rajoja. Esimerkiksi sydänsairailla infarktin ja sydämen vajaatoiminnan riski kasvaa kuumassa. Myös ihmisen oma toiminta voi aiheuttaa kunnon romahduksen: esimerkiksi liiallinen ruumiillinen rasitus ja liian vähäinen juominen paahtavalla helteellä saattavat johtaa lämpöhalvaukseen.

Salosen mukaan kuumuudesta seuraavien kuolemien syynä ovat usein muun muassa lämpöhalvaus, sydäninfarkti ja aivoveritulppa.

Ihmisten kuumansietokyky vaihtelee maittain. Salosen mukaan väestön kuolleisuus alkaa kohota Suomessa jo silloin, kun vuorokauden keskilämpötila nousee selvästi alle 20 asteeseen. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa kriittinen piste on useita asteita korkeampi.

”On siis tapahtunut sopeutumista todennäköisesti pitkällä aikavälillä. Osittain se voi olla geneettistä, eli heikon perityn lämmönsietokyvyn omaavat ovat vuosisatojen saatossa kuolleet pois. Sitten on myös käytännöllistä sopeutumista, eli kun ihmiset asuvat jatkuvasti kuumassa, heidän päivittäisiin rutiineihinsa kuuluvat lähes automaattisesti esimerkiksi asunnon kuumentumista vähentävät toimet, riittävä juominen ja lepääminen päivän kuumimpaan aikaan”, Salonen selittää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Lämpöaallot tappavat tuhansia Euroopassakin

 Vuoden 2003 helleaallon arvellaan johtaneen kymmenientuhansien kuolemaan Euroopassa. Esimerkiksi Ranskassa menehtyi arviolta jopa 19 000, Italiassa noin 20 000 ja Saksassakin yli 9 000 ihmistä.

 Vuoden 2010 lämpöaallossa arvellaan kuolleen Venäjällä yli 55 000 ihmistä.

 Viime vuonna kuumuus oli Euroopassa erityisen kohtalokasta Ranskassa, jossa epäillään kuolleen helteen seurauksena yli 3 000 ihmistä.

Lähde: Statista

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Kuumuus
 • Lähi-itä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Ville Heikkinen otti vuoden luontokuvan kärpästä, jota hän seurasi kahdeksan talvea – Katso kilpailun voittajakuvat

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  10. 10

   Koululaisten lomat saattavat lyhentyä Espoossa ja Helsingissä – Espoo aikoo pätkäistä syysloman kolmeen päivään, Helsinki harkitsee joululoman typistämistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää