Ulkomaat

Donald Trump esitteli talouslinjansa: ”Kilpailemme maailman kanssa, ja haluan Yhdysvaltojen voittavan”

Donald Trump esitteli talouslinjansa: ”Kilpailemme maailman kanssa, ja haluan Yhdysvaltojen voittavan”

Jos republikaanien Donald Trump voittaa Yhdysvaltojen presidentinvaalit, on tiedossa roimia veronkevennyksiä ja loppu vapaakaupalle.

Maanantaina Detroitissa esiintynyt Trump lupasi talouspoliittisessa linjapuheessaan ”yksinkertaistaa verotusta” ja hankkiutua eroon ”työpaikkojen luomista haittaavista” byrokraateista ja sääntelystä. Hän suojelisi yhdysvaltalaisten yritysten oikeuksia ulkomailla ja neuvottelisi uudelleen kansainvälisiä kauppasopimuksia.

”Kilpailemme maailman kanssa, ja haluan Yhdysvaltojen voittavan”, Trump julisti.

Luvattuihin veronhuojennuksiin kuuluu muun muassa yritysveron leikkaus nykyisestä 35 prosentista 15 prosenttiin ja suuripalkkaisimpien tuloveroasteen laskeminen noin 40 prosentista 33 prosenttiin. Perintöverosta Trump luopuisi kokonaan ja energia-alan sääntelyn hän purkaisi täysin.

”Haluan hiilikaivostemme ja hiilivoimaloidemme työntekijät takaisin töihin”, Trump ilmoitti.

Demokraattien Hillary Clintonin on määrä kertoa tarkemmin omasta talousohjelmastaan torstaina Michiganissa. Autoteollisuudestaan kuulu Detroit on perinteinen paikka ehdokkaiden talouspoliittisille linjapuheille, ja kaupunkia ympäröivät teollisuusalueet Suurten järvien seudulla ovat vaaleissa ratkaisevassa asemassa.

Detroitin kohtalo kuvaa laajemmin Yhdysvaltojen talouden ongelmia. Teollisuuden hiipuminen on johtanut väestökatoon ja lopulta kaupungin konkurssiin. Saman kohtalon on kokenut moni paikkakunta niin kutsutulla ”ruostevyöhykkeellä”, joka ulottuu New Yorkin osavaltiosta Pennsylvanian, Ohion ja Michiganin kautta Wisconsiniin.

Teollisuustyöpaikkojen kaikkoaminen halpatuotantomaihin on kurittanut etenkin valkoista työväenluokkaa, demokraattien perinteistä ydinäänestäjäkuntaa. Tähän väestönosaan sekä Trump että Clinton pyrkivät vetoamaan talouspuheillaan.

Trump uhrasi maanantaina enemmän aikaa moittiakseen Clintonin suunnitelmaa ja presidentti Barack Obaman saavutuksia kuin esittelemään omia uudistuksiaan. Hän luetteli synkkiä lukuja Yhdysvaltojen talouden tilasta ja hyökkäsi Obaman ylpeydenaihetta, noin viiteen prosenttiin painunutta työttömyysastetta kohtaan.

Lukema peittääkin alleen paljon piilotyöttömyyttä. Yhdysvaltojen työllisyysaste eli työllisten osuus väestöstä on vain noin 60 prosenttia, alhaisempi kuin Suomessa. Teollisuudesta kadonneiden työpaikkojen tilalle on syntynyt palvelualojen töitä, joiden palkoilla ei tule toimeen.

Omissa linjauksissaan Trumpilta uupui konkretiaa. Asiantuntijat ihmettelivät jo ennalta, miten Trump aikoo toteuttaa lupaukset miljardien arvoisista veronkevennyksistä ja valtion velan leikkaamisesta ilman minkäänlaista menokuria.

Maanantaina julkistettu talousohjelma on aavistuksen verran maltillisempi kuin vuoden takainen luonnos, jonka veronhuojennusten hinnaksi arvioitiin jopa 10 000 miljardia dollaria. Trumpin visiossa sääntelyn purkaminen ja protektionistinen kauppapolitiikka tuovat tullessaan ennenäkemättömän talouskasvun sykäyksen.

Lisäksi Trump sanoi kotiuttavansa 2 000 miljardin dollarin edestä suuryritysten voittoja, jotka tällä hetkellä makaavat ulkomaisilla pankkitileillä. Niistä maksettaisiin vain kymmenen prosentin vero, Trump sanoi.

Trumpin talouspolitiikka on pääasiassa superrikkaiden pankkiirien ja liikemiesten käsissä. Hänen kolmentoista talousneuvonantajansa joukossa on vain yksi akateeminen taloustieteen asiantuntija. Suunnitelmaa lapsiperheiden avittamiseksi Trump kertoi laatineensa tyttärensä Ivankan kanssa.

Maanantaina Trumpilla oli takanaan huono viikko, jonka aikana hän oli päivittäin otsikoissa riideltyään räikeästi muun muassa palkitun sankarivainajan vanhempien ja oman puolueensa johtavien poliitikoiden kanssa. Detroitissa puheen keskeyttivät tämän tästä huutelevat protestoijat, jotka Trump kuitenkin tällä kertaa ohitti hymyillen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Vaalien talousteemat

 Työpaikat: Yhdysvaltojen työttömyysaste on alhainen, noin 5%, mutta työllisyysaste eli työllisten osuus työikäisestä väestöstä on noin 60%, huonompi kuin jopa Suomessa (noin 70%). Lisäksi teollisuudesta kadonneita hyväpalkkaisia töitä korvaamaan on syntynyt lähinnä palvelualojen töitä, joiden palkoilla ei tule toimeen.

 Vapaakauppa: Kumpikin ehdokas vastustaa vapaakauppaa ainakin vaalipuheissaan. Barack Obaman tavoitteena on saada Aasian ja Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimus läpi ennen vallanvaihtoa.

 Valtionvelka: Valtion velkaantuminen ei tavallista äänestäjää juuri hetkauta, mutta Donald Trump on saanut Yhdysvaltojen paisuneesta velkataakasta lyömäaseen demokraatteja vastaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • USA:n presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  5. 5

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki palkkaa ammattilaisia houkuttelemaan ihmisiä hammaslääkäriin – Sini Tienhaara tietää, mikä estää aikuista hoidattamasta hampaitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kerran vuodessa pohjoisenglantilainen pikkukaupunki muuttuu sarjakuvaparatiisiksi, jossa voi bongata muumeja pääkadulla
  3. Sinisten Sampo Terho Ylellä: Jätämme presidentinvaalit väliin
  4. Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielen­osoituksiin voi saapua satoja ihmisiä Tampereelle – poliiseja tulossa ympäri maata ”isolla orkesterilla”
  5. Anna Tuori hyppää uusissa maalauksissaan keskelle nykyajan nopeatempoista arkea
  6. Tänään televisiossa: Natsien hallitsema Saksa pohjusti elokuvillaan mielisairaiden ja vammaisten tappamista
  7. Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi
  8. Sähköratavaurio Tikkurilassa sekoittaa pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä – kaukojunat Helsingin ja Tampereen välillä voivat myöhästyä jopa tunnin
  9. Maailman terveysjärjestö WHO nimesi Robert Mugaben hyvän tahdon lähettilääkseen, vaikka Zimbabwen terveydenhuolto on romahtanut hänen johdossaan
  10. Tunti sitten
  11. Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja
  12. 8 tuntia sitten
  13. Taitava ja runollinen esikoisromaani kertoo lapsesta, jolla on yksi jalka Suomessa, toinen sosialismin krapulaa potevassa Romaniassa
  14. Näytä lisää