Ulkomaat

”Vihan ja katkeruuden määrää on vaikea käsittää” – asiantuntijat vastasivat lukijoiden kysymyksiin Syyrian sodasta

Lähi-idän-asiantuntija Ilkka Uusitalo ja strategian opettaja Juha Kukkola puntaroivat Syyrian tapahtumia.

Miten ratkaisevaa sodan kululle on ollut Venäjän ilmavoimien viime syksystä jatkunut tuki Syyrian hallitukselle?

”Sota olisi erilainen ilman sitä. Viime vuonna kapinalliset olivat saavuttaneet merkittäviä voittoja ja mahdollisesti olisivat pystyneet jatkamaan hyökkäyksiään heikentäen hallituksen asemaa. Venäjän ilmapommitukset ovat vaikuttaneet hallituksen kykyyn pysäyttää kapinallisten eteneminen ja vallata alueita takaisin”, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja, kapteeni Juha Kukkola.

Miten on mahdollista, että Aleppossa kapinalliset ovat pitäneet pintansa armeijan saarron ja Venäjän ilmaiskujen keskellä?

”Venäläiset ovat hyvin selvästi ilmoittaneet, että heidän tavoitteensa Syyriassa ovat rajatut. He eivät aio osallistua maaoperaatioon vaan ovat ilmoittaneet pyrkivänsä terrorisminvastaiseen taisteluun ja diplomaattiseen ratkaisuun. Jos katsoo naapurimaahan Irakiin, niin siellä Yhdysvallat tukee Irakin asevoimia hyvinkin voimakkaasti, mutta vasta tänä vuonna Irakissa on saavutettu merkittäviä voittoja Isisiä vastaan. Tällaisissa operaatioissa vaaditaan aikaa”, Kukkola sanoo.

Eivätkö kapinalliset välitä inhimillisestä kärsimyksestä? Mikä ajaa heitä fatalistiseen vastarintaan? Voiko al-Assadin hallinto olla pahempi asia kuin miljoonien kärsimykset?

”Sotaa on käyty tässä vaiheessa jo niin pitkään, että vihan ja katkeruuden määrää on vaikea käsittää suomalaisesta näkökulmasta. Lisäksi eri ryhmittymien välillä on alemman tason ristiriitoja, joita ei kunnolla tunneta Syyrian ulkopuolella”, Kukkola sanoo.

Syyria ja Venäjä ilmoittivat avanneensa niin sanottuja humanitaarisia käytäviä eli pakoreittejä, joita pitkin siviilit ja antautuvat kapinallistaistelijat voisivat poistua Alepposta turvallisesti. Ovatko näitä käytäviä käyttäneet saaneet asiallisen kohtelun?

”Näitä käytäviä on tiettävästi käyttänyt äärimmäisen harva. Se ei siis toiminut niin kuin Venäjä ja Syyrian hallitus ajattelivat. Luultavasti hallitus halusi kuitenkin osoittaa, että käytäviä käyttäville ei tapahdu mitään kamalaa, koska ne toimivat myös propagandana”, sanoo pitkän linjan diplomaatti, konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Lähi-idän-asiantuntija Ilkka Uusitalo.

Onko Alepposta pakenevilla koskaan mitään mahdollisuuksia palata sinne ja viettää normaalia elämää?

”Vaikka sota loppuisi tänään, kaupunki on suurelta osin tuhottu ja sen jälleenrakentaminen on valtava urakka. Mutta kuten muissakin kriiseissä on nähty, ihmiset pyrkivät hyvin nopeasti palaamaan kotiseuduilleen aloittamaan uuden elämän, vaikka kaupungit olisi tuhottu. Mutta toki normaalin elämän palaamiseen menee vuosia tai vuosikymmeniä”, Uusitalo sanoo.

Kuinka tärkeä rooli on Iranilla ja sen tukemalla libanonilaisella shiiajärjestöllä Hizbollahilla, jotka taistelevat Syyrian hallituksen rinnalla maasodassa?

”Tästä on erilaisia mielipiteitä. Ainakin Iran ja Hizbollah ovat osallistuneet merkittäviin ratkaisutaisteluihin ja kärsineet niissä tappioita. Jos niiden tuella ei ole ratkaisevaa sotilaallista merkitystä niin ainakin henkinen merkitys. Niiden ansiosta Syyrian asevoimat sekä hallituksen alueella asuvat ja al-Assadia kannattavat syyrialaiset kokevat, että heillä on liittolaisia eikä koko maailma ole heitä vastaan”, Kukkola sanoo.

Miksi Iranin roolista Syyriassa on puhuttu paljon vähemmän kuin Venäjän roolista?

”Ainakin siksi, että maat toimivat Syyriassa eri tavalla. Lentokoneiden lähettäminen on Venäjältä selvästi näkyvämpää toimintaa. Iran ei ole kertonut, mitä kaikkea se tekee Syyriassa, kuinka paljon siellä esimerkiksi on Iranin vallankumouskaartilaisia ja kuinka paljon Iran toimittaa sinne aseita”, Uusitalo sanoo.

Miksi jihadistijärjestö Isis vaikuttaa kääntäneen huomionsa Syyrian taistelukentiltä terrori-iskuihin?

”Isisin taistelukyvystä on vaikea saada tietoja, mutta he ovat kärsineet tappioita Irakissa ja Syyrian pohjoisosissa kurdijoukoille. Sillä on varmasti ollut merkitystä. Vielä viime keväänä Isis vielä pystyi jonkinlaisiin hyökkäyksiin Syyrian hallintoa ja muita kapinallisia vastaan, mutta viime kuukausina on todella ollut hiljaisempaa”, Kukkola sanoo.

Voidaanko Syyrian sotaa mitenkään lopettaa neuvotteluilla?

”Aika paljon riippuu siitä, mitä tapahtuu Aleppossa. Kaatuvatko kapinalliset vai onko palattu tilanteeseen, jossa sota vain jatkuu ja molemmat pitävät asemansa? Tällä hetkellä kummankaan puolella ei näy halukkuutta neuvotteluihin. Venäjän pitäisi painostaa al-Assadia ja Yhdysvaltojen omia liittolaisiaan neuvottelemaan. Tähän asti neuvottelut ovat olleet muodollisia eivätkä käytännössä johtaneet mihinkään”, Uusitalo sanoo.

Miten kauan taistelut voivat jatkua? Eivätkö osapuolilta lopu rahat, aseet ja ihmisetkin?

”Niitä kaikkia saadaan aina lisää. Maailmalla on käynnissä todella pitkään kestäneitä rauhanturvaoperaatioita, esimerkiksi Libanonissa jo 38 vuotta. Jos Syyriassa saataisiinkin aikaan poliittinen ratkaisu, siihen eivät kuitenkaan sitoutuisi kaikki ryhmittymät. Siksi väkivalta tulee jatkumaan joka tapauksessa vielä jonkin aikaa.”

Mitä Syyrian presidentti Bashar al-Assad tekee sodan aikana? Työskenteleekö hän entiseen malliin hyväksyen lakeja ja tavaten kansalaisia ja ulkovaltojen edustajia?

”Hänen matkustelunsa ovat ainakin olleet hyvin rajoitettuja ja kontrolloituja mediatapahtumia. Hän elää hienossa palatsissa kukkulan laella Damaskoksen liepeillä. Hän on ollut eräänlainen mysteeri. Kun hän on harvoin esiintynyt julkisuudessa, hän on kieltänyt kaikki hallituksensa tekemät raakuudet”, Uusitalo sanoo.

Kuinka tasapuolisena voidaan pitää länsimaisen median antamaa kuvaa Syyrian tilanteesta?

”Länsimainen media pyrkii varmasti antamaan mahdollisimman neutraalin kuvan. Toki on selvää, että al-Assadin hallinnon teot ovat olleet tuomittavia, mikä varmasti näkyy jossain määrin länsimaisen median asennoitumisessa. Mutta jos vertaa vaikka venäläiseen mediaan, ero on selvä. Länsimaissa pyritään tyypillisesti tuomaan esiin useita ääniä ja sävyjä. Venäjällä sanoma on yksinkertainen: al-Assad on hallitsija ja muut osapuolet terroristeja”, Kukkola kertoo.

Miten Suomesta käsin voi auttaa syyrialaisia muuten kuin lahjoittamalla rahaa avustusjärjestöille?

”Varsinkin tunnetuilla avustusjärjestöillä kuten Punaisella Ristillä ja Punaisella Puolikuulla on käytössään kanavat, joita pitkin ne saavat avun eteenpäin luotettavasti. Lahjoittajan on tärkeä selvittää, mihin raha päätyy, koska on olemassa peitejärjestöjä, jotka käyttävät tilannetta hyväkseen. Suomessa voi tietysti auttaa myös täällä olevia syyrialaisia pakolaisia kotoutumaan ja asettumaan. He ovat mahdollisia voimavaroja, kun Syyrian tilanne aikanaan selviää”, Uusitalo sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  2. 2

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  6. 6

   Latviassa Suomi on ikuisesti cool

  7. 7

   Suomen talous voimistuu rajusti, mutta suuria ongelmia on ainakin kaksi – ”Pitäisi olla malttia antaa tilaa luovalle tuholle”

   Tilaajille
  8. 8

   Työttömän kipu sattuu kuten kenen tahansa hylätyn – miltä tuntuisi yhteiskunta, jossa työttömyysturva ei leimaa ketään?

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää