Ulkomaat

Tasan 25 vuotta sitten humalaiset kenraalit vauhdittivat Neuvostoliiton hajoamista – Tällainen oli Janajevin juntta

Neuvostoliiton hajoamiseen johtaneesta vallankaappaus­yrityksestä tulee kuluneeksi 25 vuotta.


Moskova. Ylen radiouutiset säikäyttivät suomalaisyleisönsä maanantaiaamuna 19.8.1991 kunnolla: ”valtiollinen poikkeustilakomitea” oli ottanut Moskovassa vallan. Komitean edellisenä yönä kirjoittaman julkilausuman mukaan Krimillä lomaillut Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov oli sairas.

Itänaapurin televisiossa soi Joutsenlampi, Moskovan kaduilla jyrisivät tankit. Gorbatšovin neljä vuotta jatkunut uudistuspolitiikka oli tullut tiensä päähän, vanhoilliset olivat kaapanneet vallan.

Perjantaina näistä Neuvostoliiton hajoamista vauhdittaneista tapahtumista tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta.

Gorbatšovin alkuperäisen suunnitelman mukaan Neuvostoliiton tasavaltojen piti seuraavana päivänä allekirjoittaa uusi liittosopimus, joka olisi tehnyt liitosta eroamisen mahdolliseksi. Nyt siitä ei tulisi mitään.

Vanhoillisten voimien vastaiskua oli pelätty jo edellisestä syksystä lähtien, mutta silti elokuun vallankaappaus löi maailman ällikällä. Pian alkoi kuitenkin näyttää siltä, etteivät kaappareiden touhut sujuneet aivan suunnitelmien mukaan.

”Ensimmäinen sokki kesti viisi kuusi tuntia”, muisteli ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkadi Mošes tapahtumia 20 vuotta myöhemmin Helsingissä.

Elokuun kaappauksen aikaan hän oli moskovalainen nuori mies. ”Iltapäivällä, kun näin sadattuhannet ihmiset todella vihaisina kadulla, tiesin, että kaappareiden olisi hyvin vaikea pysyä vallassa.”

Toden totta. Venäjän presidentti Boris Jeltsin majaili Moskovan laidalla Arhangelskojen sanatoriossa. Hänen esikuntansa ryhtyi jo nopeasti veivaamaan fakseja ympäri maailmaa.

Niinpä esimerkiksi Neuvostoliiton Suomen-lähetystö Tehtaankadulla sai ensin kaappareiden julkilausuman käsiinsä uutistoimisto Tassin kautta. Iltapäivällä telekopiokone rouskutti lähetystöön Jeltsinin ja tämän kirjurina toimineen Ruslan Hasbulatovin laatiman Venäjän neuvostotasavallan julkilausuman, jossa kaappaus julistettiin laittomaksi.

Suomen hallitus piti hätäkokouksen presidentti Mauno Koiviston johdolla. Sen jälkeen pääministeri Esko Aho ilmestyi ministerikunta perässään Valtioneuvoston linnan portaille kertomaan Suomen virallisen kannan: ”Suomen hallitus pahoittelee, että poikkeustilan julistaminen on keskeyttänyt demokratiakehityksen Neuvostoliitossa.”

Taisi olla ensimmäinen kerta sitten sodan, kun Suomen hallitus pahoitteli yhtään mitään, mitä Moskovasta kuului.

Ahon ja myös tuolloisen ulkoministerin Paavo Väyrysen lausunnot ovat katsottavissa Ylen Elävästä arkistosta tämän linkin takaa.

Jeltsin hyppäsi jo aamulla autoon Arhangelskojessa yhdessä henkivartija Aleksandr Koržakovin kanssa. Kaappareiden paikalle komentamat Alfa-erikoisjoukot seurasivat parivaljakon lähtöä pusikoista tekemättä mitään.

Perillä Moskovan keskustassa Jeltsin nousi tankin päälle julistamaan kaappauksen laittomaksi. Tv-kamerat surisivat, asetelman viittaus Leniniin Pietarin Suomen-asemalla 1917 oli ilmeinen. Neuvostoliiton korkeimman neuvoston päämajasta Valkoisesta talosta tuli Jeltsinin demokraattien päämaja.

Jokin oli kaappareiden kannalta siis pahasti vialla. Komentoketju ei toiminut.

”Vallan kakkosketju pysytteli syrjässä”, kirjoittaa päätoimittaja Jevgenija Albats vuonna 1994 ilmestyneessä kirjassaan The State Within a State. ”He saattoivat nähdä, että aurinko oli laskemassa heidän pomoilleen, että historia oli ohittamassa nämä.”

Kello viisi iltapäivällä Moskovan aikaa kaapparikomitea aloitti televisioidun tiedotustilaisuuden Neuvostoliiton ulkoministeriön lehdistöosaston salissa Puistokehän laidalla. Paikalla oli viisi komitean jäsentä keulassaan vallan ottanut varapresidentti Gennadi Janajev. Kopla sai nimen Janajevin juntta. Tiedotustilaisuus näkyy alla olevalla videolla.

Pöydän takana istuivat vasemmalta lukien teollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Aleksandr Tizjakov, maataloustuottajien puheenjohtaja Vasili Starodubtsev, sisäministeri Boris Pugo, varapresidentti Gennadi Janajev ja puolustusneuvoston varapuheenjohtaja Oleg Baklanov. Laidalla oikealla puheenvuoroja jakoi Neuvostoliiton ulkoministeriön edustaja.

Tärkein poissaolleista oli turvallisuuspalvelu KGB:n johtaja Vladimir Krjutškov, vallankaappauksen varsinainen aivo.

Helsingin Sanomien toimituksessa Ludviginkadulla oli kuolemanhiljaista, kun Ylen tv-uutiset näyttivät illalla taltiointia tiedotustilaisuudesta. Kopla näytti krapulaiselta, Janajevin kädet tärisivät. Joku tirskahti.

”No se oli siinä”, kuului ensimmäinen kommentti.

Moskova kielsi elokuun kaappauksen muistelun

Moskovan kaupunginhallinto on kieltänyt lauantaiksi suunnitellun elokuun vallankaappausyrityksen uhrien muistotilaisuuden. Samoin jäävät järjestämättä viikonvaihteen Valkoisen talon puolustajien kokoontuminen ja Venäjän lippujuhla.

Kaupunginhallinto perustelee päätöstä ”katuverkoston uudistus- ja korjaustöillä", kertoivat tilaisuuden järjestäjät.

Elokuun 1991 kaappauksen aikana kuoli kolme ihmistä, jotka jäivät panssarivaunujen alle Moskovassa. Heidän muistotilaisuuttaan on vietetty elokuun 20. päivänä. Tilaisuuden järjestäjiin kuuluvan Mihail Šneiderin mukaan tapahtuma kielletään ensimmäisen kerran 24 vuoteen.

Kommunistit sen sijaan järjestävät oman muistotilaisuutensa Moskovassa maanantaina. Uutistoimisto Ria Novostin siteeraaman julkilausuman mukaan tilaisuudessa ”vastustetaan kapitalistista umpikujaa ja puolustetaan Venäjän kehityksen sosialistista tietä ja liittovaltiota Neuvostoliiton rajojen sisällä”.

Korjaus 19.8. kello 11: Koko vallankaappauskomiteaa ei tuomittu, sillä sisäministeri Boris Pugo teki itsemurhan 22.8.1991.

Janajevin juntta

 Varapresidentti Gennadi Janajevin johtama poikkeustilakomitea kaappasi vallan Neuvostoliitossa 19.8.1991. Todellinen johtaja oli KGB:n päällikkö Vladimir Krjutškov.

 Kaappausyritys oli ohi kolmessa päivässä. Neuvostoliitto lakkasi virallisesti olemasta 31.12.1991. Venäjästä tuli sen seuraajavaltio.

 Kaapparit tuomittiin pidätettiin ja tuomittiin maanpetoksesta 1993. Sisäministeri Boris Pugo ei ollut tuomiolla: hän teki itsemurhan 22.8.1991. Tuomitut armahdettiin Venäjän parlamenttivaalien jälkeen 1994.

Oikaisu (HS 20.8.2016): Toisin kuin perjantaina 19. elokuuta kirjoitettiin, koko Neuvostoliiton vallankaappausta yrittänyttä poikkeustilakomiteaa ei vangittu: sisäministeri Boris Pugo teki itsemurhan 22. elokuuta 1991.

Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

  Tilaajille
 2. 2

  Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

 3. 3

  Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

  Tilaajille
 5. 5

  Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

 6. 6

  IS: Presidentti Niinistö ojensi henkilökohtaisesti Huuhkajien huoltajalegendalle Gunnar Yliharjulle kutsun Linnan juhliin

 7. 7

  Poliisi: Useita pullopommeja räjäytettiin Kilon koulun läheisyydessä Espoossa, pommeja löytynyt maastosta

 8. 8

  Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

 9. 9

  80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

 10. 10

  Suvi Uski sai Ruotsin kuninkaallisilta kutsun, koska hänellä on erilainen ratkaisu lapsia uhkaaviin netti­vaaroihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

  Tilaajille
 2. 2

  ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

 3. 3

  Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

  Tilaajille
 4. 4

  Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

 5. 5

  Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

 6. 6

  Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

 7. 7

  Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

 8. 8

  Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

  Tilaajille
 9. 9

  Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

 10. 10

  Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

 2. 2

  Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

 3. 3

  Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

 4. 4

  Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

  Tilaajille
 5. 5

  HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

  Tilaajille
 6. 6

  Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

 7. 7

  Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

 8. 8

  Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

  Tilaajille
 9. 9

  KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

 10. 10

  Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

  Tilaajille
 11. Näytä lisää