Ulkomaat

Salainen operaatio pelasti 95 prosenttia Isisin valloittaman Palmyran aarteista – HS vieraili paikalla

Kun Syyrian sota muutti muinaismuistokohteet taistelutantereiksi, arkeologian professori Maamoun Abdulkarim sai tehtävän.

Damaskos ja Palmyra

Syyrian Museoviraston johtaja Maamoun Abdulkarim istuu ilmastoidussa toimistossaan Damaskoksessa ja tekee heti alkuun yhden asian selväksi.

”En ole kiinnostunut politiikasta. Olen arkeologian professori. Olen kiinnostunut muinaismuistoista.”

Vielä kesällä 2012 Abdulkarimin päätyönä oli professuuri Damaskoksen yliopistossa. Yllättäen hänelle tarjottiin tehtävää, jota hän kuvailee sanoilla ”maailman onnettomimman Museoviraston johtajan pesti”.

Syyrian sota oli puhjennut vuotta aiemmin. Jo sodan alkumetreillä osa Syyrian arvokkaista muinaismuistokohteista oli muuttunut taistelutantereiksi.

Abdulkarimin tehtävänä oli pelastaa mitä pelastettavissa on. Hän asetti pestin hyväksymiselle yhden ehdon: hänelle annettaisiin täysin vapaat kädet.

”Ensimmäisenä tekonani määräsin kaikki Syyrian 34 museota välittömästi suljettavaksi.”

Tästä käynnistyi operaatio, joka jatkuu vielä tänä päivänä.

On todennäköistä, että tätä operaatiota Syyrian tulevat sukupolvet kiittävät riippumatta siitä, mitä mieltä he ovat Syyrian sodan osapuolista.

Syyrian sotaa soditaan ihmiskunnan suurten sivilisaatioiden kehdossa.

Tämä tarkoittaa sitä, että alueella on tuhansia mittaamattoman arvokkaita ja hyvin säilyneitä muinaismuistokohteita, joista vanhimmat ajoittuvat tuhansien vuosien päähän.

Esimerkiksi Damaskos ja Aleppo ovat maailman pisimpään yhtäjaksoisesti asuttuja kaupunkeja. Palmyran muinainen rauniokaupunki keskellä Syyriaa oli antiikin aikaan tärkeä kauppakaravaanien keidas, joka yhdisti itäiset ja läntiset kulttuurit.

Syyrian alueella oleva ihmiskunnan arvokas kulttuuriperintö on jäänyt sodan jalkoihin ainakin kolmella tavalla, Abdulkarim listaa.

Ensinnäkin, monet muinaiskohteista ovat muuttuneet taistelukentiksi ja tuhoutuneet viisi vuotta jatkuneissa yhteenotoissa ja pommituksissa.

Toiseksi, syyrialaiset ja ulkomaalaiset rikollisjengit ovat käyttäneet sekasortoa savuverhonaan ja alkaneet ryöstellä arkeologisia kohteita. Varastettua tavaraa myydään ulkomaille pimeillä taidemarkkinoilla.

Kolmas tuhon kylväjä on kieroutunut ajatusmaailma.

”Isis on barbaariryhmä. Se tuhoaa tietoisesti muinaismuistoja ja perustelee tekojaan ideologialla”, Abdulkarim sanoo.

Kun Isis valtasi kesän 2014 salamasodassa Mosulin kaupungin Pohjois-Irakissa, sen jäsenet alkoivat ensitöikseen mellastaa museoissa ja alueen arkeologissa kohteissa.

Jihadistit haluavat tuhota kaiken, mikä muistuttaa sivistyksestä ja kulttuurista, joka kukoisti ennen islamin syntyä.

Isisin riehuessa Mosulissa Abdulkarim ja hänen kollegansa Syyrian puolella olivat jo ehtineet varautua pahimpaan.

Kun Isis alkoi samana kesänä piirittää Deir ez-Zourin kaupunkia, kaupunginmuseon kokoelmat oli jo pakattu valmiiksi ammuslaatikoihin, Abdulkarim kertoo. Laatikot, joissa oli yli 30 000 arvokasta museoesinettä, lennätettiin armeijan koneilla turvaan Damaskokseen.

Sama toistettiin Syyrian muiden kaupunkien museoissa.

Abdulkarimin apureina toimi poliiseja ja Syyrian armeijan erikoisjoukkojen sotilaita. Mutta kaikkein tärkeimpiä liittolaisia olivat paikallisten yhteisöjen johtajat.

Heti alusta alkaen Abdulkarim ja hänen kollegansa pyrkivät muodostamaan luottamuksellisen keskusteluyhteyden paikallisiin uskonnollisiin- ja heimojohtajiin – täysin riippumatta siitä, kenen puolella he taistelivat sodassa.

”Tärkeintä on pitää hyvät välit paikallisyhteisöihin. On tärkeää saada heidät ymmärtämään, että emme ole kiinnostuneet politiikasta”, Abdulkarim sanoo.

”Niin he ymmärsivätkin, ettei Syyrian kulttuuriperintö ole hallituksen eikä opposition omaisuutta. Se on meidän kaikkien yhteistä omaisuutta ja muistia. On kunnia-asia osallistua sen suojelemiseen.”

Kun hallitus menetti Idlibin maakunnan kapinallisille keväällä 2015, yli 15 000 muinaisesinettä oli ehditty kätkeä paikallis­yhteisöjen avulla salaisiin paikkoihin eri puolille maakuntaa, Abdulkarim kertoo.

Ainoastaan ääri-islamilaiset salafistiryhmät kuten jihadistijärjestöt Isis ja Nusran rintama ovat kieltäytyneet yhteistyöstä.

Eniten medianäkyvyyttä saanut tapaus Syyrian muinaismuistojen tuhoista käynnistyi toukokuun 20. päivänä 2015, kun Isis täysin yllättäen valtasi Palmyran muinaisen kaupungin.

Aavikon halki johtavalla Palmyran tiellä on aavemaisen autiota. Tie on kuopilla pommitusten jäljiltä. Armeijan tarkastuspisteitä on muutaman kilometrin välein.

Tunnelma muuttuu vieläkin kaameammaksi, kun vuorijonojen keskeltä alkaa pilkottaa Palmyran kaupunki.

Siinähän on vierekkäin kaksi rauniokaupunkia: vanha ja uusi.

Kun Isis valtasi äkkirynnäkössä Palmyran, se räjäytti ensi töikseen ilmaan muinaiset Baalin ja Baalshaminin temppelit. Samoin tehtiin roomalaiskauden riemukaarelle. Museon pihalla seisonut Al-lātin leijonapatsas, jonka museon työntekijät olivat kätkneet metallilaatikkoon, kaadettiin kumoon.

Kaupunkiin omasta tahdostaan jäänyt museonjohtaja, 81-vuotias Khaled al-Asaad, kieltäytyi paljastamasta Isisille muinaisten kultakolikoiden sijaintia. Vanhus mestattiin.

Roomalaisaikaisen amfiteatterin näyttämöllä nähtiin irvokas näytelmä, kun Isis näytösluonteisesti teloitti kaksikymmentä vangiksi otettua Syyrian armeijan sotilasta.

Isisin valtakausi Palmyrassa kesti kuitenkin vain alle vuoden.

Maaliskuussa 2016 Isis ajettiin Venäjän ilmavoimien tuella 20–30 kilometrin päähän Palmyrasta.

Palmyran modernin puolen kaduilla voi nähdä sen, mikä hinta Isisin savustamisesta maksettiin. Aiemmin noin 50 000 asukkaan kaupunki on tulitettu seulaksi. Vasta muutama sata asukasta on uskaltanut tehdä paluumuuton keskelle raunioita. Kaikki kunnallispalvelut sähköjä ja vesijohtoja myöten pitää rakentaa uudestaan.

Venäläiset sotilaat ovat raivanneet Isisin kylvämät miinat, ja Palmyran uskotaan olevan jo turvallinen paikka. Niinpä asukkaita on alettu houkuttelemaan takaisin koteihinsa.

Monelle syyrialaiselle evakolle rauniotkin käyvät asumuksesta.

”Jumalan kiitos meidän talossamme on katto ja seinät tallella”, sanoo juuri Palmyran kotiinsa perheineen palannut Asman Faris. ”Monilla muilla asiat ovat paljon huonommin.”

Lapset pyörivät jaloissa ja ihmettelevät, mitä heidän kodilleen on tapahtunut. Isisin tukikohtana toiminut asunto on myllätty surkeaan kuntoon. Lattialla on kranaatin sirpaleiden tekemiä kuoppia. Kaikki arvokas ikkunalaseja ja jääkaapin moottoria myöten on varastettu.

Silti, talo talolta, elämä on hiljalleen palaamassa takaisin Palmyraan.

Palmyran muinaismuistojen pelastamisoperaatio oli professori Abdulkarimin tähän mennessä haastavin tehtävä.

Vielä saman päivän aamuna kun Isis hyökkäsi Palmyraan, kaupungissa työskenteli kymmenen Museoviraston työntekijää yhdessä erikoisjoukkojen sotilaiden kanssa.

Neljäkymmentä tonnia Palmyran museon patsaita ja muuta esineistöä pakattiin vaahtomuovilla pehmustettuihin armeijan ammuslaatikoihin. Laatikot nosteltiin rekka-autojen lavalle. Kuljetusreitit ja reittien turvallisuus oli varmistettu etukäteen. Operaatio pidettiin täydellisesti salassa yleisöltä.

”Tehtävänantona oli pelastaa esineistö hinnalla millä hyvänsä. Meillä ei ollut harmainta aavistusta siitä, että Isis oli päättänyt samana päivänä vallata Palmyran”, sanoo operaatiota johtanut Syyrian armeijan kenraali Malek Palmyran toimistossaan.

Kolmen tunnin kuluttua siitä, kun viimeinen muinaismuistoja kuljettava rekka oli lähtenyt ajamaan kohti Damaskosta, Isis valtasi Palmyran.

Kolme operaatiossa mukana ollut Museoviraston työntekijää ehti haavoittua jihadistien luodeista.

Damaskoksen työhuoneessa professori Abdulkarimin kasvoilla vilahtaa sekunnin ajan häivähdys ylpeyttä, kun hän päästää huuliltaan prosenttiluvun.

”Voin ilokseni todeta, että 95 prosenttia Palmyran museon esineistöstä saatiin pelastettua.”

Eikä siinä vielä kaikki.

Vaikka Isis ehti räjäyttää kaksi Palmyran temppeliä ja riemukaaren sekä kaataa leijonajumalaa esittävän Al-lātin patsaan, tuhot eivät ole niin pahoja, kuin mitä aluksi pelättiin.

Abdulkarim on käynyt arvioimassa tuhojen laadun paikan päällä. Hän uskoo, että valtaosa muinaisista temppelikivistä on säilynyt räjähdyksissä ehjänä. Tämä tarkoittaa, että temppelirakennelmat voidaan tieteellisin menetelmin rakentaa uudelleen.

Myös Al-lātin patsas, jonka aluksi uutisoitiin tuhoutuneen täysin Isisin käsittelyssä, on haljennut vain muutamasta kohtaa. Patsas lojuu nyt peitteen alla Museoviraston sisäpihalla Damaskoksessa ja on Abdulkarimin mukaan helposti entisöitävissä.

”Tein vuosia työtä ilman varmuutta siitä, onko tästä mitään hyötyä”, hän sanoo.

”Palmyran vapauttamisen jälkeen ymmärsin, ettei kaikki ollut turhaa. Palmyra tulee säilymään tuleville sukupolville.”

Abdulkarim uskoo, että YK:n kulttuurijärjestön Unescon tuella Palmyran rauniot voitaisiin entisöidä muutaman miljoonan euron budjetilla ehkä viidessä vuodessa.

Enää Abdulkarim ei olekaan huolissaan Palmyrasta vaan sodan päänäyttämöksi muodostuneesta Alepposta. Ihmiskunnan ehkä vanhinta kaupunkia uhkaa sodan vuoksi täystuho, eikä sotimiselle ole näköpiirissä loppua.

Voi olla, että Abdulkarim joutuu jatkamaan maailman onnettomimman Museoviraston johtajan virassa vielä jonkin aikaa.

”Ennen hiukseni olivat pikimustat. Ne ovat muuttuneet parissa vuodessa harmaiksi”, hän sanoo.

 

Uudet sairaalat herättävät pelkoa Syyriassa

Virve Kähkönen HS

Kapinallisten hallitsemilla alueilla asuvat syyrialaiset eivät halua asuinalueilleen uusia sairaaloita, koska pelkäävät niiden houkuttelevan pommituksia, Thomson Reuters Foundation kertoi perjantaina.

Syyrian hallituksen ja Venäjän tekemät ilmaiskut ovat tuhonneet ja vaurioittaneet useita kapinallisalueilla sijaitsevia sairaaloita, minkä takia paikallisyhteisöt ovat kieltäytyneet avustusjärjestöjen tarjoamista uusista sairaaloista.

”Yhteisöt torjuvat palvelumme kaupungeissaan ja kylissään, koska alueet uhkaavat joutua kohteiksi laitostemme takia”, Mazen Kewara avustusjärjestöstä SAMS:ista kertoo Thomson Reutersille.

Kewaran mukaan järjestö on parin viime vuoden aikana vetäytynyt ainakin viiden kenttäsairaalan rakentamisesta paikallisten painostuksen takia.

Syyriassa tapettiin maaliskuun 2011 ja toukokuun 2016 välisenä aikana 750 lääkäriä ja muuta terveydenhoitoalan henkilöä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Physicians for Human Rights (PHR). Suurin osa heistä kuoli Syyrian hallituksen iskuissa.

Samalla aikavälillä tehtiin 373 iskua yhteensä 265 terveydenhoitolaitokseen, ja näistäkin olivat vastuussa pääosin Syyrian hallituksen joukot.

Luvuissa ei ole mukana heinäkuu, joka oli iskujen ja uhrien määrällä mitattuna Syyrian viisi vuotta kestäneen sodan pahin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  2. 2

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  3. 3

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  9. 9

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  10. 10

   Neuvostoliittolaisista sotahirvistä uutisointi ja haluttomuus myöntää aprillipilaan haksahtamista toivat Ylelle ja Iltalehdelle langettavat tuomiot JSN:ltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  3. 3

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  6. 6

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  7. 7

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  8. 8

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  9. 9

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää