Ulkomaat

Ruotsi hävisi käännyttämälleen irakilaisperheelle ihmisoikeustuomioistuimessa – voi vaikuttaa Suomeenkin

Tuomioistuin katsoi, että terroristijärjestö al-Qaidan vainoaman perheen käännytys rikkoisi Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Tukholma

Irakilaisperhe on voittanut Ruotsin valtion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen päätyneessä tapauksessa, jossa perhe valitti Ruotsin maahanmuuttoviraston tekemästä käännytyspäätöksestä.

Ihmisoikeustuomioistuimen suuri jaosto katsoi, että terroristijärjestö al-Qaidan vainoaman perheen käännytys rikkoisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen kolmatta artiklaa. Siinä kielletään kidutus ja epäinhimillinen sekä alentava kohtelu.

Päätös on kiinnostava, koska se voi vaikuttaa vastaavien tapauksien tulkintaan Ruotsin lisäksi myös muissa Euroopan ihmisoikeussopimuksen sopijamaissa, kuten Suomessa.

Irakin Bagdadista kotoisin oleva kolmihenkinen perhe haki turvapaikkaa Ruotsista vuosina 2010–2011.

Turvapaikkahakemuksen syy oli, että perhe oli joutunut kotimaassaan terroristijärjestö al-Qaidan vainoamaksi.

Vainojen taustalla oli se, että perheen isä pyöritti rakennus- ja kuljetusyritystä, jonka asiakkaat olivat yhdysvaltalaisia ja jonka konttori sijaitsi Yhdysvaltojen sotilastukikohdassa.

Isän veli muun muassa siepattiin, ja perheen taloon yritettiin tehdä pommi-isku. Talo tuhottiin myöhemmin, kun perhe oli paennut Syyriaan. Perheen tytär puolestaan kuoli autoon ammuttujen laukausten seurauksena, kun perhe myöhemmin oli palannut Irakiin.

Ruotsin maahanmuuttoviranomainen uskoi perheen kertomuksen tapahtumista ja vainosta. Se linjasi silti, ettei turvallisuustilanne Irakissa estänyt perheen palaamista maahan. Perusteluna oli muun muassa, että miehen yritystoiminta oli loppunut, minkä jälkeen hänen perheensä ei ollut ollut suorien iskujen kohteena.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjaus oli nyt toinen. Tuomioistuin hyväksyi, että turvallisuustilanne Irakissa on valtaväestön osalta sellainen, että käännytys on mahdollista. Se katsoi silti, että koska turvallisuustilanne on heikentynyt sitten Ruotsin turvapaikkapäätöksen, eivät Irakin viranomaiset pystyisi suojelemaan erityisesti vainon kohteena ollutta perhettä riittävällä tavalla.

Oikeuden suuri jaosto kumosi ihmisoikeustuomioistuimen aiemman ratkaisun, josta perhe oli valittanut.

Perus- ja ihmisoikeuksiin erikoistunut Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro toteaa, että linjaus on merkittävä siinä mielessä, että sen on tehnyt tuomioistuimen korkein aste eli suuri jaosto.

Ratkaisu sitoo vain Ruotsia, mutta sillä on ennakkotapauksen luonne myös muun muassa Suomessa, missä irakilaisten käännytykset ovat puhuttaneet viime aikoina.

”Se, mitä tästä voidaan johtaa on, että myös Suomessa on vastaisuudessa arvioitava irakilaisten turvapaikanhakijoiden tapauksia tarkemmin”, Lavapuro sanoo.

Samaa sanoo valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta. Hän pitää huomionarvoisena ihmisoikeustuomioistuimen näkemystä siitä, että turvallisuustilanne Irakissa on heikentynyt. Suomessa maahanmuuttovirasto on katsonut sen pikemminkin parantuneen viime aikoina.

"Tämä horjuttaa sitä tausta-ajatusta, että Irak ylipäätään tai jotkin sen tietyt osat olisivat sellaisia, joita voidaan automaattisesti pitää turvallisina", Ojanen sanoo.

Ojanen toteaa, että käännytyksissä Irakiin olisi laitettava "sordiino päälle", ja että maahanmuuttoviraston olisi vastaisuudessa tarkasteltava turvallisuustilanteen ohella hakijoiden henkilökohtaista tilannetta nykyistäkin tarkemmin.

Suomessa huomiota herätti hiljattain tapaus, jossa terroristijärjestö Isis oli räjäyttänyt Mosulista kotoisin olevan miehen talon ja työpaikan. Mies sai kielteisen päätöksen. Maahanmuuttoviraston mukaan mies voi mennä maan sisäiseksi pakolaiseksi Bagdadiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  6. 6

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  7. 7

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää