Ulkomaat

Tuhoutunut italialaiskaupunki tunnetaan pastakastikkeestaan, jonka reseptiä se puolustaa kärkkäästi – annoksista rahaa hätäapuun

Amatriceen odotettiin viikonlopuksi paljon sukulaisia ja turisteja, koska paikkakunnan mukaan nimetylle maailmankuululle amatriciana-pastakastikkeelle omistettua juhlaa oli määrä viettää 50. kertaa.

Tulevan viikonlopun piti olla juhlan aihe Amatricen pikkukaupungissa keskellä Apenniinien vuorijonoa, kahden tunnin ajomatkan päässä Roomasta. Kyläilemään odotettiin paljon sukulaisia ja turisteja, koska paikkakunnan mukaan nimetylle maailmankuululle amatriciana-pastakastikkeelle omistettua juhlaa oli määrä viettää lauantaina ja sunnuntaina jo 50. kertaa.

Porsaanposkeen perustuvan kastikkeensa sijaan Amatrice nousi keskiviikkona uutisiin tuhojensa takia. Aamuöisessä maanjäristyksessä kuoli kymmeniä kaupunkilaisia. Amatricen keskusaukio, viikonlopun juhlapaikka, on täyttynyt kivimurskasta. Keskiaikainen kellotorni on pysähtynyt aikaan 3.36, jolloin järistys iski.

”Kaupunkia ei enää ole”, Amatricen pormestari Sergio Pirozzi sanoi La Repubblica -lehden mukaan.

Romahtaneessa Roma-hotellissa Amatricessa arvioitiin yöpyneen 70 ihmistä, joista vain seitsemän oli tavoitettu keskiviikkoiltaan mennessä. Amatricessa sortui myös koulu, joka oli varta vasten suunniteltu kestämään maanjäristyksiä.

Italialaiset tuntevat Amatricen juuri pasta all’amatricianasta, joka on vakioannos Rooman ravintoloissa. Sen kunniaksi on painettu jopa postimerkki, johon on sattumalta kuvattu myös maanjäristyksestä selvinnyt kellotorni.

Maanjäristyksen jälkeen alkoi levitä ajatus lahjoittaa jokaisesta syödystä amatriciana-annoksesta kaksi euroa Punaiselle Ristille auttamaan pelastus- ja jälleenrakennustöissä, kertoo sanomalehti Il Giornale.

Idean takana on ruokabloggaaja Paolo Campana, jonka Facebook-viestiä aiheesta on jaettu tuhansia kertoja.

Amatricen asukkaat ovat ylpeitä pastakastikkeestaan. Niin ylpeitä, että he puuttuvat hanakasti vääräoppisiin resepteihin. Kun italialainen julkkiskokki Carlo Cracco viime vuonna paljasti tv-ohjelmassa, että hänen valmistamansa amatricianan salaisuus ovat kuorimattomana kuullotetut valkosipulinkynnet, kaupunki oikaisi asian laidan rivakasti virallisella Facebook-sivullaan.

Amatricen viranomaisten mukaan oikea amatriciana koostuu kuudesta ainesosasta: porsaanposkesta valmistettavasta kuivatusta guanciale-lihasta, San Marzano -luumutomaateista, pecorinojuustosta, valkoviinistä, pippurista ja chilistä.

”Uskomme, että nimekäs kokki on toiminut hyvässä uskossa. Hänellä on toki täysi oikeus laittaa omaan kastikkeeseensa valkosipulia, ja se voi olla hyvääkin. Mutta ei sitä voi kutsua amatricianaksi”, Amatricen viranomaiset kirjoittivat Craccolle, joka tunnetaan perunalastujen mainoskasvona.

Varapormestari Pergiuseppe Monteforte puolusti tiukkaa suhtautumista brittilehti The Guardianin haastattelussa.

”Ainesosien vaihtaminen muuttaa annoksen maun lisäksi sen historiaa”, hän perusteli.

”Jos amatricianaan lisää vaikkapa valkosipulia tai sipulia, tulee sivuuttaneeksi lähes tuhatvuotiset paimentolaisperinteet, jotka on siirretty sukupolvelta toiselle.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • Eurooppa
 • Maanjäristykset
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää