Ulkomaat

Onko Euroopan pakolaiskriisi historiallinen? Eurooppalaisittain kyllä, globaalisti ei

Jos pakolaisten määrän suhteuttaa valtion väestöön, eniten heitä on Libanonissa ja Jordaniassa.

Ennennäkemätön määrä Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulevia turvapaikanhakijoita ravisuttaa Eurooppaa. Maanosan maine vauraana ja turvallisena alueena on kiirinyt kriisialueille ja tämä on tehnyt Euroopasta hädänalaisten ykköskohteen. Talouskriisissä rypevä Eurooppa on lähellä kantokykynsä rajoja.


”Pakolaiskriisi” on vakiintunut median teemasanaksi ja käsitys sen ainutlaatuisuudesta on juurtunut julkiseen keskusteluun. Onko tämä kuitenkaan osuva kuvaus tilanteesta?


On ja ei.


On totta, että turvapaikanhakijoita on ollut viime vuonna ennätyksellisen paljon. Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuskeskuksen mukaan Euroopan unionista, Sveitsistä ja Norjasta haki vuonna 2015 turvapaikkaa 1,3 miljoonaa ihmistä. Edellinen ennätys oli vuodelta 1992, jolloin alueelta haki turvapaikkaa noin 700 000 ihmistä.


Eniten hakijoita tuli viime vuoden kesällä ja syksyllä. Joulua kohti määrät lähtivät selvään laskuun.


Alla oleva grafiikka näyttää turvapaikanhakijoiden määrän vaihtelun:Pakolaiskriisin ainutlaatuisuus riippuu kuitenkin siitä, mitä lukuja katsomme. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedottaja William Spindler kehottaa huomioimaan, että pelkästään Ukrainan kriisi on pakottanut viime vuosina yli kaksi miljoonaa ihmistä jättämään kotinsa. 1,4 miljoonaa näistä on päätynyt Venäjälle ja muihin Itä-Euroopan maihin, loput ovat muuttaneet Ukrainan sisällä.


”On väärin pitää tätä pahimpana pakolaiskriisinä historiassa”, Spindler kommentoi Lähi-idästä ja Syyriasta tulleita pakolaisvirtoja.


Toisin kuin Syyrian sotaa paenneet, Ukrainalta lähteneistä suuri osa on kuitenkin saapunut EU:hun laillisia reittejä. Moni on alueella vierastyöläisenä tai opiskelijana.


Jos vertailu viedään globaalille tasolle, Euroopan pakolaistilanne näyttää kohtuulliselta. Maailman kaikista kotoaan pakotetuista ihmisistä kaikkiaan vain kuusi prosenttia majailee Euroopassa, UNHCR kertoo. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa heistä on jopa 39 prosenttia.


Kehitysapujärjestö Oxfam julkaisi heinäkuussa raportin, joka kertoo Jordanian, Turkin, Pakistanin, Libanonin, Etelä-Afrikan ja Palestiinan alueen majoittavan yhteensä yli puolet kaikista maailman pakolaisista. UNHCR:n mukaan kaikkein eniten pakolaisia on Turkissa, noin 2,5 miljoonaa. Jos suhteutetaan tulijoiden määrä valtion väestöön, kärkisijoja pitävät Libanon ja Jordania.


Eurooppaan kohdistuva paine pakolaiskriisissä näyttää myös verrattain kohtuulliselta, kun tarkastellaan pakolaisia majoittavien valtioiden taloudellista tilannetta.


Oxfamin raportissa mainitut kuusi aluetta, jotka majoittavat eniten pakolaisia, muodostavat yhteensä alle kaksi prosenttia koko maailman yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Saman raportin mukaan Yhdysvallat, Kiina, Japani, Saksa, Ranska ja Britannia – kuusi rikkainta valtiota maailmassa – majoittavat alle kymmenesosan maailman pakolaisista. Niiden yhteenlaskettu bruttokansantuote on yli puolet koko maailman bruttokansantuotteesta.


Kun pakolaisten määrä suhteutetaan väestöön, kymmenen johtavan valtion listalle mahtuu vain kaksi varakkaiksi laskettua valtiota. Ne ovat Ruotsi ja Malta.


Kriisin määritelmä ei kuitenkaan pelkisty lukuihin. Edes Spindler ei kiellä Euroopan joutuneen kriisiin; syy vain on hänen mukaansa toinen kuin yleensä ajattelemme.


”Euroopalla on kapasiteettia vastata tilanteeseen. Se, mikä puuttui, oli poliittinen tahto ja yhdessä suunniteltu vastaus”, Spindler sanoo.


Spindlerin mukaan on väärin sanoa, että ”Eurooppaan” olisi tullut viime vuonna 1,3 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Oikeasti tulijat jäivät muutaman maan majoitettaviksi, etupäässä Saksan. Sieltä turvapaikkaa haki viime vuonna 1,1 miljoonaa ihmistä.


Kohtuuton paine kohdistui myös muutamaan talouskriisin kanssa kamppailevaan valtioon Välimerellä, erityisesti Kreikkaan ja Italiaan. Niidenkin sisällä tilanteen hoito kaatui pitkälti yksittäisille saarille ja yhteisöille. Spindler moittii Euroopan valtioita vastuun välttelystä.


”Tämä asenne teki kriisistä paljon pahemman”, hän sanoo.


Spindler huomauttaa myös, että Eurooppa olisi voinut tehdä omankin tilanteensa helpommaksi tarjoamalla lisäapua Jordanian ja Libanonin kaltaisille valtioille, joissa suurin osa pakolaisista edelleen majoittuu.


”Jos olisimme tehneet enemmän pakolaisia majoittavien maiden hyväksi, näin suuret ihmisjoukot eivät ehkä olisi edes lähteneet liikkeelle”, hän sanoo.


Oikaistu keskiviikkona 31.8. kello 9.40: Pew Research Centerin luvut koskevat EU-maita, Sveitsiä ja Norjaa. Norjan tilalla luki aluksi virheellisesti Ruotsi, joka on osa EU:ta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää