Ulkomaat

”Meksikolaiset ovat hienoja ihmisiä”, kehui Donald Trump Meksikossa

Republikaanien presidenttiehdokkaan vierailu herätti kovaa arvostelua Meksikossa.

Washington

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin toivoma julkisuuden määrä oli taattu, kun hän ilmoitti tapaavansa keskiviikkona Meksikossa maan presidentin Enrique Peña Nieton.

Poliittinen vastakkainasettelu oli räikeä, sillä Trump on kampanjansa aikana kerännyt pisteitä syyttämällä Meksikoa siitä, että se lähettää Yhdysvaltoihin ”rikollisia ja raiskaajia”. Meksikon presidentti Peña Nieto oli verrannut Trumpin retoriikkaa Hitleriin ja Mussoliniin.

Kahdenkeskisen tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Peña Nieto ja Trump esiintyvät sovittelevasti rinnakkain. Meksikon presidentti korosti, että Yhdysvaltoihin pyrkivien luvattomien siirtolaisten määrä on romahtanut kymmenessä vuodessa ja että laittomia aseita virtaa rajan yli myös toiseen suuntaan.

”Yhdysvalloissa asuvat meksikolaiset ovat rehellisiä, ahkeria ihmisiä, jotka kunnioittavat perhettä ja lakia”, Peña Nieto sanoi. ”Meksikolaiset ansaitsevat kaikkien kunnioituksen.”

Trumpille tapaaminen antoi mahdollisuuden esiintyä Meksikon presidentin rinnalla kuin tasa-arvoinen valtionpäämies. Tällä hän yrittää vedota koulutettuihin äänestäjiin, jotka ovat kavahtaneet hänen karkeita puheitaan. Keskiviikkona Trump kehuikin meksikolaisia vuolaasti ja korosti, että hänen työntekijöissään on paljon meksikolaisia.

”Minulla on uskomattomia tunteita meksikolaisia kohtaan. Meksikolaiset ovat hienoja ihmisiä”, Trump sanoi. Hän myös kutsui meksikolaistaustaisia amerikkalaisia ”mahtaviksi ja ahkeriksi”.

Samalla Trump pääsi kuitenkin toistelemaan tärkeimpiä kampanjateemojaan: luvaton siirtolaisuus Väli-Amerikasta Meksikoon ja Meksikosta Yhdysvaltoihin pitää lopettaa, rikollisuuteen ja huumekartellien toimintaan pitää puuttua ja vapaakaupan pitää hyödyttää enemmän molempien maiden työläisiä.

Se, miten nämä asiat saavutetaan, Trump jätti yhä auki. Hän kertoi myös, etteivät miehet puhuneet keskiviikkona lainkaan Trumpin vaatimuksesta, jonka mukaan Meksikon pitää maksaa rajamuuri Yhdysvaltain rajalle. Peña Nieto on aiemmin torpannut ehdotuksen jyrkästi.

”Vahva, vauras Meksiko on Yhdysvaltain etujen mukainen”, Trump sanoi ja kutsui Meksikon presidenttiä ”ystäväkseen”.

Trump vieraili Meksikossa keskiviikkona, koska presidentti Peña Nieto kutsui viime viikolla kylään sekä Trumpin että demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin. Yhdysvallat on Meksikon tärkein kauppakumppani. Twitterissa Peña Nieto perusteli kutsua myös sillä, että hän haluaa ”ajaa Meksikon etuja ja suojella meksikolaisia asuinpaikasta riippumatta”.

Trump vastasi kutsuun nopeasti. Clinton johtaa tällä hetkellä Trumpia mielipidemittauksissa kaikissa vaalien kannalta ratkaisevissa osavaltioissa. Meksikon-vierailunsa avulla Trump pyrki vakuuttamaan äänestäjät siitä, että hän olisi möläytyksistään huolimatta uskottava ulkopolitiikan johtaja.

Meksikossa Peña Nietan kutsu Trumpille herätti paljon arvostelua. ”Meksikolaiset suhtautuvat Trumpin vierailuun epäuskoisesti”, kertoi hollantilaisen Trouw-lehden Meksikon-kirjeenvaihtaja Jan-Albert Hootsen Méxicosta.

”Suurin osa meksikolaisista ei pidä Trumpista. Heistä Trump on vaarallinen maiden välisille suhteille ja kaupalle, ja he pitävät häntä muukalaisvihamielisenä ja epäkunnioittavana. Mukana on kuitenkin myös paljon huumoria. Se on meksikolaisten tapa suhtautua absurdeihin asioihin.”

Méxicossa myydään esimerkiksi Trump-piñatoja ja Trump-tacoja, joissa on Hootsenin mukaan täytteenä ”paljon kieltä ja vähän aivoja”.

Meksikon-vierailun jälkeen Trumpin oli määrä pitää linjapuhe siirtolaisuudesta Arizonassa. Kampanjan aikana Trump on vaatinut kaikkien Yhdysvalloissa olevien 11,3 miljoonan luvattoman siirtolaisen poistamista maasta. Viime viikkojen aikana hän on kuitenkin loiventanut kantaansa ja alkanut puhua rikoksiin syyllistyneiden siirtolaisten karkottamisesta.

Tämä on tuonut Trumpin lähelle nykyisen presidentti Barack Obaman politiikkaa. Obama on karkottanut yhteensä 2,7 miljoonaa luvatonta siirtolaista, joista yli puolella oli rikosrekisteri Yhdysvalloissa.

Luvattomasti maassa olevat lapsiperheet Obama on jättänyt pitkälti rauhaan.

”Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että meidän pitää saada pahikset ulos”, Trump sanoi viime viikolla tv-haastattelussa. Samalla hän sanoi, että pitkään maassa asuneiden, työssäkäyvien perheiden kanssa ”pystytään yhteistyöhön”.

Kommenttiensa jälkeen Trump sai siirtolaisvastaisilta kannattajiltaan paljon arvostelua. Kampanja onkin toistuvasti kiistänyt, että Trump olisi oikeasti pehmentänyt linjaansa.

”Ei hän [Trump] ole muuttanut linjaansa. Hän on vaihtanut sanoja, joita hän käyttää”, sanoi Trumpin tiedottaja Katrina Pierson uutiskanava CNN:llä viime viikonloppuna.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Uutistoimisto: Saksan SPD ei suostu menemään hallitukseen

  6. 6

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallinen hetki Euroopalle: 12 vuoden valtakausi saattaa päättyä – Merkelillä on jäljellä kolme vaihtoehtoa

  9. 9

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  10. 10

   Wimbledon-voittaja Jana Novotna kuoli 49-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää