Ulkomaat    |   HS-analyysi

Euroopan populistinen virtaus sai vahvistusta Saksasta – ”Isänmaanystävät lakaisivat tieltään rouva Merkelin puolueen”

Vaihtoehto Saksalle -puolueen murskavoitto aluevaaleissa oli varoitusviesti Angela Merkelille.

Ranskan Kansallisen rintaman johtaja ei aikaillut.

”Se, mikä vielä eilen tuntui mahdottomalta, on muuttunut mahdolliseksi”, Marine Le Pen twiittasi heti sunnuntai-iltana. ”AfD:n isänmaanystävät lakaisivat tieltään rouva Merkelin puolueen. Suuret onnittelut!”

Oikeistopopulisti Le Pen riemuitsi AfD:n eli Vaihtoehto Saksalle -puolueen voitosta Mecklenburg-Etu-Pommerin sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa.

AfD nöyryytti liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattista CDU:ta hänen kotikonnuillaan. Ulkomaalais- ja EU-vastainen AfD sai liki 21 prosenttia äänistä, ja CDU:n oli tyytyminen 19 prosenttiin.

Demaripuolue SPD säilytti asemansa alueellisesti suurimpana puolueena noin 31 prosentin äänisaaliilla.

Mecklenburg-Etu-Pommeri on pieni 1,6 miljoonan asukkaan osavaltio pohjoisessa Saksassa, entisen Itä-Saksan alueella. Miksi sen vaalitulokset sitten kiinnostavat ympäri Eurooppaa, esimerkiksi Marine Le Peniä?

Kiinnostus johtuu Euroopan poliittisista trendeistä.

Ulkomaalais- ja Eurooppa-vastainen oikeistopopulismi on myötätuulessa. Viimeksi kesäkuussa Le Pen ja hänen eurooppalaiset aatetoverinsa riemuitsivat Britannian brexit-äänestyksen tuloksesta.

Saksa taas on avainasemassa melkeinpä kaikessa, mitä Euroopassa tapahtuu. Siksi Vaihtoehto Saksalle -puolueen menestystä seurataan tarkalla silmällä.

Vaihtoehto Saksalle on vasta kolmen vuoden ikäinen puolue, mutta se on marssinut näyttävästi Saksan poliittiselle näyttämölle.

Puolue sai alkunsa yhteisvaluutta euron vastustuksesta, mutta nykyisen puoluejohtajan Frauke Petryn johdolla käyttövoimaksi on otettu kansalliskonservatiivinen ulkomaalaisvastaisuus. Erityisesti puolue vastustaa maahanmuuttajia islamilaisista maista.

AfD on edustettuna jo yhdeksässä Saksan 16 osavaltioparlamentista. Syyskuun lopulla joukkoon tullee kymmenes, kun Berliinissä pidetään osavaltiovaalit.

Kansallisella tasolla AfD:n menestys punnitaan vuoden kuluttua, syyskuussa 2017, Saksan liittopäivävaaleissa. Tuoreimmissa kansallisissa kyselyissä AfD:n kannatus on 14 prosenttia.

AfD:n varapuheenjohtaja Beatrix von Storch tulkitsi maanantaina Saksan televisiossa, että Mecklenburg-Etu-Pommerissa nähtiin ”Merkelin aikakauden lopun alku”.

AfD:n vaalimenestys perustuu suurelta osin pakolaisvastaisen mielialan kasvuun. Viime vuonna Saksaan saapui yli miljoona pakolaista. Suurin kansallisuusryhmä olivat syyrialaiset.

”AfD:n äänestäjien viesti on yksiselitteinen”, luonnehti Frankfurter Allgemeine -lehti maanantaina. ”He haluavat maahanmuuton pysyvää rajoittamista, ja mieluiten ei lainkaan [maahanmuuttajia] islamilaisista maista.”

Angela Merkelin pakolaispolitiikka on ollut sallivaa, mikä on nostattanut arvostelua myös omien parissa. Erityisesti kritiikkiä on satanut CDU:n sisarpuolueen, Baijerin kristillissosiaalisen CSU:n riveistä.

Maanantaina Merkel oli Kiinassa G20-huippukokouksessa. Sen yhteydessä hän kommentoi kotiseutunsa vaalitulosta. ”Tietysti se liittyy pakolaispolitiikkaan”, Merkel sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Mutta uskon silti, että tehdyt päätökset ovat olleet oikeita.”

Merkelin asema liittokanslerina ei enää ole yhtä vahva kuin vielä vuosi sitten. Hänellä ei kuitenkaan ole puolueessaan itsestään selvää haastajaa.

Merkel on ollut kanslerina kohta 11 vuotta. Hän ei ole ilmoittanut, aikooko hän pyrkiä edelleen jatkokaudelle. CDU:ta hän on johtanut 16 vuotta.

Pienen Mecklenburg-Etu-Pommerin vaalitulos tulkittiin Saksassa ennen kaikkea varoitusviestiksi Merkelille. Mutta sitä voi tulkita myös osana euroopanlaajuista oikeistopopulistista virtausta, joka viime aikoina on kiistatta vahvistunut.

Protestimielialaa punnitaan lähitulevaisuudessa useissa Euroopan maissa, esimerkiksi Itävallassa, Hollannissa ja Ranskassa.

Lokakuun 2. päivänä itävaltalaiset äänestävät presidentinvaaleissa. Kyseessä on uusintavaali, jossa vastakkain ovat oikeistopopulistisen FPÖ:n eli Itävallan vapauspuolueen Norbert Hofer ja vihreiden Alexander Van der Bellen.

Hoferin voitto antaisi lisäpotkua FPÖ:lle, joka pakolaiskriisin oloissa on muutenkin noussut Itävallan selvästi suosituimmaksi puolueeksi. Sen kannatus mielipidekyselyissä on 35 prosentin tuntumassa.

Hollannissa pidetään parlamenttivaalit ensi maaliskuussa. Jos tämänhetkiset kannatusluvut pysyvät ja toteutuvat vaaliuurnilla, Geert Wildersin islaminvastainen Vapauspuolue saa murskavoiton ja nousee Hollannin ylivoimaisesti suurimmaksi puolueeksi.

Ranskassa katseet taas kohdistuvat ensi kevään presidentinvaaleihin.

Kansallisen rintaman Marine Le Penillä on hyvät mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle, mutta voittoon asti rahkeiden ei uskota riittävän.

Le Pen tietenkin toivoo mielialojen Euroopassa ja Ranskassa kääntyvän siihen suuntaan, että se, mikä tänään tuntuu mahdottomalta, olisi huomenna mahdollista. Siksi hän riemuitsi pienen saksalaisen osavaltion vaalituloksesta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Eurooppa
 • Oikeistopopulismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  2. 2

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Malmin nainen kertoi valehdelleensa krp:lle Aarnion syyllisyydestä – HS seuraa oikeudenkäyntiä hetki hetkeltä

  7. 7

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  8. 8

   Poliisi epäilee: 28-vuotias mies yritti murhata äitinsä Kirkkonummen kerrostalopalossa

  9. 9

   Huomenna elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

  10. 10

   Tutkimus: Joka neljäs päihderiippuvainen nainen teki itsemurhan tai kuoli myrkytykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  7. 7

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää