Ulkomaat

Ei myötä- eikä vastoinkäymisissä – avioliiton suosio romahtaa Euroopassa, ja uudet perhemallit korvaavat perinteisen

Eurooppa sanoo tahdon 4/4: Naimattomuus ei enää ole lapsiperheille samanlainen häpeä kuin ennen. Vauvoista 40 prosenttia syntyy avioliiton ulkopuolella.

Lontoo. Euroopan unionissa solmitaan yhä yli kaksi miljoonaa avioliittoa joka vuosi. Avioliiton suosio on kuitenkin selvästi heikentynyt. Entistä harvempi haluaa häät.

EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan avioliiton suosio on romahtanut noin puoleen 50 vuoden aikana. Vähiten avioliitto kiinnosti vuonna 2014 Luxemburgissa, Portugalissa ja Italiassa.

EU-maista suurimmat avioitumisluvut ovat puolestaan Liettuassa, Maltalla ja Latviassa. Suomessa ollaan keskikastia.

Kun avioliiton suosio on vähentynyt, on avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten osuus kasvanut selvästi. Nyt jo noin 40 prosenttia EU-vauvoista syntyy muille kuin aviopareille. Rajapyykki saavutettiin vuonna 2012.

Asenteet ovat muuttunut suuressa osassa Eurooppaa. Lapsen status ei enää riipu vanhempien siviilisäädystä.

Vielä 1960-luvulla naimaton nainen saattoi kokea häpeää ja syrjintää, jos hän sai lapsen. Au-lapset olivat pitkään alempiarvoisia lainsäädännössäkin.

Suomessa avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi sai yhtäläisen perintöoikeuden vasta 1970-luvulla. Aikuisten aviottomien lasten oikeudesta biologisen isänsä perintöön on kiistelty viime vuosiin asti.

Vauvoista jo yli puolet syntyy avioliiton ulkopuolella Bulgariassa, Tanskassa, Ruotsissa, Sloveniassa sekä EU:n ulkopuolisessa Norjassa. Suomessa osuus on Eurostatin mukaan 42,8 prosenttia.

Katolisessa Irlannissa on tapahtunut todellinen vallankumous muutamassa vuosikymmenessä. Vielä 1980-luvulla lapsen saaminen naimattomana oli häpeä ja siksi harvinaista. Nyt jo noin 40 prosenttia irlantilaisvauvoista syntyy muille kuin aviopareille.

Tilastojen mukaan vanhoillisimpia ollaan EU-maista Kreikassa, jossa vain noin kahdeksan prosenttia lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella. EU-kandidaattimaassa Turkissa osuus on vieläkin pienempi: 2,8 prosenttia.

Avioliittoinstituutin myllerryksen takana on monta tekijää. Naisten työssäkäynnin yleistyminen sekä yhteiskunnan tasa-arvoistuminen ja maallistuminen ovat lisänneet valinnan mahdollisuuksia. Enää ei ole vain yhtä tapaa elää.

Toisaalta euroalueen talouskriisi ja huono työllisyystilanne ovat lykänneet avioliiton solmimista monissa Etelä-Euroopan maissa. Britanniassa taas asuntojen korkeat hinnat pitävät lähes puolet 20–24-vuotiaista yhä vanhempiensa nurkissa.

Lisäksi parisuhdemallia muokkaa seksuaalivähemmistöjen parantunut asema. Useimmissa EU-maissa homo- ja lesboparit saavat rekisteröidä parisuhteensa ainakin jossain muodossa. Yhdenvertaiseen avioliittolakiin on päädytty jo Pohjoismaissa, Benelux-maissa, Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Perhe on edelleen hyvinkin yhteiskunnan perusyksikkö, mutta perheen käsite ei rajoitu enää perinteiseen avioliittoon. Myös Eurostat muistuttaa, että se, miten perhe ymmärretään, on sidoksissa aikaan ja paikkaan.

Suomessa avioliittoja solmittiin vuonna 2015 noin 24 700, ilmenee Tilastokeskuksen huhtikuussa julkistamista luvuista. Määrä lisääntyi hieman edellisvuodesta, sillä noin nelikymppiset menivät naimisiin aiempaa innokkaammin.

Avioon astutaan entistä vanhempina niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Suomessa ensimmäistä kertaa avioituvien naisten keski-ikä on 31,2 vuotta ja miesten 33,4 vuotta.

EU-maiden keskimääräisesti vanhimmat sulhaset ovat Ruotsissa (35,7 vuotta) sekä Tanskassa, Espanjassa ja Italiassa. Keskimääräisesti vanhimmat morsiamet ovat Irlannista (34,3 vuotta), Ruotsista ja Espanjasta.

Vielä vuonna 1990 naisten keskimääräinen avioitumisikä EU-maissa vaihteli 21,5 ja 27,8 vuoden välillä. Nykyään nuorimpina mennään naimisiin Romaniassa, jossa naisten keskimääräinen avioitumisikä on jo yli 26 vuotta.

Samalla kun avioliiton suosio vähenee, avioerot ovat lisääntyneet. EU-maissa jätettiin vuonna 2011 lähes miljoonat eropaperit.

Suomessa ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä.

Avioero on monessa katolisessa EU-maasta sangen tuore vaihtoehto. Italiassa avioero laillistettiin vuonna 1970, Espanjassa 1981, Irlannissa 1995 ja Maltalla vasta 2011.

Tämä on HS:n Eurooppa sanoo tahdon -hääsarjan viimeinen osa.

Ensimmäisessä osassa kerroimme, kuinka viime hetken päätös passijonossa vei naisen naimisiin hääsaarella Tanskan syrjäisellä saarella. Ærøstä tuli hääturistien Las Vegas, sillä siellä on kevyt byrokratia ja pittoreski miljöö. Lue juttu tästä.

Toisessa osassa kerroimme, kuinka unkarilainen rakkaustarina alkoi kommunistisesta itäblokista ja päättyi Keski-Pohjanmaan Veteliin. Häissä nähdään myös perinteinen unkarilainen morsiantanssi. Lue juttu tästä.

Kolmannessa osassa saksalaiset perinteet saivat kyytiä, kun sulhanen kiristi morsiamen hääpuvun nyörejä ennen toimitusta. Kurdilais-saksalaisen pariskunnan häistä kertovan jutun voi lukea täältä.

Korjaus klo 10:42: Suomessa ensimmäinen avioliitto (ei avioero) päätyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Naimattomien seksi oli salavuoteutta

 Avioliittoinstituution ja -lain muutokset heijastuvat myös kieleen.

 Salavuoteus tarkoitti kahden naimattoman ihmisen välistä seksuaalista kanssakäymistä. Salavuoteus poistui Suomen rikoslaista vuonna 1929.

 Aviorikos eli huoruus tarkoitti seksisuhdetta, jossa ainakin toinen osapuoli oli omalla tahollaan naimisissa. Kaksinkertaisessa huoruudessa kumpikin oli tahollaan naimisissa. Huoruus poistui Suomen rikoslaista vuonna 1948, mutta uskottomuus oli eroperuste vielä vuoteen 1988 asti.

 Kihlaus on yhä pariskunnan sopimus naimisiinmenosta, mutta kihloihin menolla ei ole enää juridista merkitystä. Aiemmin kihlauksen purkaminen saattoi johtaa korvauksiin.

 Lehtolapsi, äpärä ja au-lapsi olivat vähätteleviä nimityksiä avioliiton ulkopuolella syntyneille lapsille.

 Lapsenruokkoa eli elatusapua mieheltä haki nainen, joka oli saanut aviottoman lapsen.

 Susipari oli pariskunta, joka eli yhdessä ilman vihkimistä.

 Vanhapiika oli nimitys naimattomalle naiselle, jolle alkoi kertyä ikää. Naimattoman miehen vanhapoika- ja poikamies-nimityksiin ei liittynyt yhtä suurta negatiivista latausta. Nyt naimattomat naiset ja miehet ovat sinkkuja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  2. 2

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  3. 3

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Googlen oppiva tekoäly AlphaZero opetteli shakin muutamassa tunnissa – voitti maailman parhaan shakkiohjelman Stockfish 8:n sadan pelin ottelussa

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää