Kyynelkaasua, kivenmurikoita ja unelmia – Ranskan Calais’ssa väkivalta on arkea

HS vieraili siirtolaisten leirillä Ranskassa Viidakoksi kutsutulla pakolaisleirillä, joka on täynnä täyttymättömiä unelmia.

Calais. Tsuf tsuf, paf paf, pum pum.

Kyynelkaasukranaatit lentävät illan hämärässä kohti nuorten miesten joukkoa. Jotkut perääntyvät, toiset pysyttelevät uhmakkaasti kumpareella ja etsivät käsiinsä jotain, jolla vastata silmiä kirvelevään hyökkäykseen.

”Varokaa, tulee oikealta!” joku huutaa ja muutaman hengen muodostelmissa liikkuvat poliisit nostavat mellakkakilpensä suojaksi.

Aaltopellistä, vanerilevyistä, pressuista ja laudanpätkistä kyhättyjen asumusten välistä lentää nyrkin kokoisia kivenmurikoita.

Poliisien takana palavat suuret roskasäiliöt. Niiden alla rotat etsivät naposteltavaa.

Mutta hiljalleen tilanne rauhoittuu, poliisit lähtevät autoilleen ja suhteellinen rauha palaa Calais’n pakolaisten ja siirtolaisten leiriin, jota kutsutaan Viidakoksi.

Maanantai-iltana sattunut kahakka on sangen yleinen näky lähes kymmenentuhannen asukkaan leirillä. Poliiseja ja leirin asukkaita jututtamalla ei selviä, mistä yhteenotto sai alkunsa.

Aiemmin maanantaina sadat rekkakuskit, maanviljelijät ja muut ranskalaiset sulkivat Englannin kanaalin alitse kulkevan liikenteen kokonaan vaatien hallitusta sulkemaan levottoman leirin. Erityinen valituksenaihe on se, että leiriläiset pysäyttävät liikenteen ja tunkeutuvat rekkoihin yrittääkseen päästä salaa Britanniaan.

Yksi yrittäjistä on afganistanilainen englanninkielenopettaja Abid Kahn, 24. Hän kertoo eläneensä puoli vuotta Viidakossa ja pyrkineensä lukuisia kertoja rekkojen kyytiin, mutta aina hän on jäänyt kiinni.

”Tiedän, että on rikos pysäyttää autoja. Mutta haluan päästä Englantiin”, Kahn sanoo.

Hänen mukaansa poliisi on lyönyt häntä pampulla, suihkuttanut sumutetta silmiin ja kerran murtanut hänen sormensa. Kahn ei kerro tarinaansa mitenkään dramatisoiden tai katkerana. Kotipuolessa Jalalabadissa tämä ei taida olla kovinkaan raskas koettelemus.

Tiistaiaamuna Viidakko on rauhallinen. Eri puolille rähjäistä leiriä suhratut tekstit kertovat, mikä on tänne Afrikasta, Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta tulleiden ihmisten yleisin unelma.

”London Calling”, lukee korkeilla kirjaimilla leirin edustalla olevan moottoritiesillan seinämässä. Syötävää voi ostaa United Kingdom -ravintolasta tai London Bread -leipomosta.

Ranskalainen avustustyöntekijä Julie Lavayssiere, 23, on pahoillaan leiriläisten puolesta. Jatkuvat kielteiset uutiset väkivallasta peittävät hänen mukaansa alleen sen, että Viidakossa elää enimmäkseen rauhanomaisia ihmisiä.

”Nämä ihmiset ovat paenneet sotaa. Ja tällaisilla olosuhteilla me toivotamme heidät tervetulleiksi. He ovat lääkäreitä, asianajajia ja sähkömiehiä, mutta täällä ei ole heille mitään tekemistä. He tulevat hulluiksi, ei tämä ole inhimillistä”, Lavayssiere sanoo.

Leirin olot ovat avustusväen mukaan pahentuneet merkittävästi sen jälkeen, kun Ranskan viranomaiset purkivat noin puolet leiristä viime keväänä. Nyt on pärjättävä puolta pienemmällä maapläntillä ja asukasluku sen kuin kasvaa.

Lavayssiere kiertää tiistaiaamuna leiriä ja kerää muovihansikkaat käsissä roskia mustaan säkkiin. ”Katsopa tätä”, hän sanoo, ja poimii pussiinsa kyynelkaasuammuksen hylsyn.

Arkkitehdiksi valmistuneen Lavayssieren mukaan Calais’n leiri on parempi vaihtoehto kuin pitää ihmisiä taivasalla. Hänen mukaansa leirin purkamista vaativille ranskalaisille riittäisi, kun tulisivat päiväksi tutustumaan leiriläisiin.

”Nämä ovat ihmisiä unelmineen. Ja meistä jokainen voisi olla heidän kanssaan samassa tilanteessa”, hän sanoo.

Leirissä asuvien ihmisten päättäväisyyttä toteuttaa unelmaansa on vaikea kyseenalaistaa. Siitä käyköön esimerkkinä intialainen muurari Asku Gupta, 37, joka ei edes kuvittele saavansa turvapaikkaa mistään maailman maasta.

”Ongelmani liittyy perheeseen, ei kotimaahani”, Calais’hin puoli vuotta sitten tullut mies sanoo.

Hän haluaa päästä Britanniaan muutamaksi vuodeksi kunnon tienesteihin, jotta saisi maksettua kahden tyttärensä myötäjäiset. Niihin uppoaa lähes 18 000 euroa per tyttö, Haryanan osavaltiosta kotoisin oleva Gupta arvioi.

Gupta näyttää kännykästä kuviaan tyttäristään Poojasta, 13, ja Seemasta, 9.

”Minä olen täällä tyttöjen takia. Haluan heille paremman tulevaisuuden”, sanoo Gupta, joka monen muun leiriläisen tavoin ei halua tulla valokuvatuksi.

Kotipuolessa odottaa tytärten lisäksi 34-vuotias matematiikkaa opettava vaimo Indhu. Ehkä joskus 2020-luvulla nähdään taas, sillä Gupta ei aio yrittää saada perhettään Britanniaan, jos sinne joskus itse pääsee.

Monen muun leiriläisen tilanne on eurooppalaisviranomaisten silmissä erilainen, ainakin teoriassa. Valtaosa on tullut tänne sotaa käyvistä tai ihmisoikeuksia räikeästi rikkovista maista, kuten Sudanista, Afganistanista, Eritreasta ja Irakista.

Gupta kertoo matkanneensa neljä kuukautta päästäkseen Calais’hin – lentäen, kävellen ja veneellä. Hän kulki Intiasta Venäjän kautta Turkkiin ja sieltä Kreikan kautta monen mutkan jälkeen tänne kummalliselle rajavyöhykkeelle.

Rahaa matkalla on kulunut noin 6 000 euroa ja nyt rahat ovat loppu. Ihmissalakuljettajat laskuttavat Guptan mukaan 10 000 euroa, mihin hänellä ei ole varaa.

Niinpä ainoa vaihtoehto on yrittää nousta salaa rekkojen tai laivojen kyytiin. Hän sanoo yrittäneensä noin 40 kertaa laivan kyytiin ja parikymmentä kertaa rekkoihin.

Joka kerta hän on jäänyt kiinni. Poliisi on lyönyt pampulla ja viime keväänä häneltä murtui nujakassa käsi.

Myös Gupta kertoo poliisiväkivallasta eleettömästi. Hänen tarinansa murtuneesta kädestä ei ole täällä erityinen, sillä Calais’n leiriläisistä kymmenet ovat menettäneet henkensä joko omissa yhteenotoissaan tai onnettomuuksissa viime vuosien varrella.

Mutta eikö ole järjetöntä yrittää aina uudelleen, kun ei sinne Englantiin pääse?

Intialaismuurari sanoo, että pääseepäs. Joka yö sadat leiriläiset yrittävät, ja aina joku onnistuu.

”Joka päivä kolme tai neljä onnistuu. Kyllä se kannattaa”, Gupta sanoo.

Pariisiin tulee ensimmäinen pakolaisleiri

Pariisi perustaa ensimmäisen virallisen pakolaisleirin kaupungin alueelle lokakuun puolivälissä, kertoi pormestari Anne Hidalgo tiistaina. Toimella pyritään antamaan parempaa suojaa turvapaikanhakijoille, joita nyt nukkuu esimerkiksi kaduilla.

Uusi virallinen leiri on vain miehille, ja sinne voi majoittua 400 ihmistä kerrallaan. Turvapaikanhakijat saavat leirissä sängyn ja terveydenhoitoa. He voivat majoittua 5–10 päiväksi odottaessaan siirtoa hostelliin tai muuhun majoitukseen.

Poliisi on useasti häätänyt siirtolaisia näiden pystyttämistä omatekoisista leireistä. Monet nukkuvat siltojen alla. Pormestari Hidalgon mukaan Pariisin velvollisuus on majoittaa siirtolaisia inhimillisempiin oloihin.

Uusi leiri tulee lähelle Gare du Nord -rautatieasemaa. Toinen erillinen leiri on suunnitteilla naisille ja lapsille Pariisin ulkopuolelle Ivry-sur-Seineen.

Viime vuonna noin 80 000 ihmistä haki turvapaikkaa Ranskasta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  6. 6

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  9. 9

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  10. 10

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää