Ulkomaat

”Tiesitkö? Tavallinen unkarilainen näkee elämässään enemmän ufoja kuin siirtolaisia” – Unkarin kansanäänestys käynnisti kylttien sodan

Unkari valmistautuu 2. lokakuuta pidettävään kansanäänestykseen, mikä näkyy katukuvassa. Oppositio vastustaa koko äänestystä.

Budapest

Unkarilaisen satiiripuolueen johtaja Gergely Kovács haluaa tehdä yhden asian selväksi.

”Unkarilaiset eivät ole sen suurempia paskiaisia kuin muutkaan”, Kovács sanoo HS:lle. Hän viittaa maahantulijoiden saamaan kylmään vastaanottoon.

Hänen mukaansa unkarilaiset ovat nyt vihan kyllästämiä, koska maata johtaa viholliskuvia luova Viktor Orbánin hallinto. Tällä hetkellä suurin vastustus kohdistuu maahanmuuttajiin, joita kulki viime vuonna Unkarin läpi kohti pohjoisempaa Eurooppaa satojatuhansia.

”Jossain vaiheessa vihollisia olivat kodittomat ja homot tai oikeastaan mikä tahansa vähemmistö”, Kovács sanoo. ”Nyt EU ja maahanmuuttajat.”

Hän viittaa lokakuun 2. päivän kansanäänestykseen, jossa unkarilaiset päättävät kannastaan EU:n mahdollisiin turvapaikanhakijakiintiöihin. Oikeastaan tulos on jo selvä: unkarilaisten enemmistö vastustaa Euroopan ulkopuolelta tulevaa maahanmuuttoa. Harva todennäköisesti puolustaa äänestyksessä kiintiöitä.

Mutta Kovácsin mukaan koko äänestyksessä ei ole kyse kiintiöistä. Kovácsin mukaan koko äänestys on vain Orbánille tapa jatkaa viha- ja pelkokampanjaansa maahantulijoita kohtaan.

Kovácsin johtama Kaksihäntäisen koiran satiiripuolue on käynnistänyt oman kampanjansa vastalauseena pelon lietsonnalle. Se alkoi viime viikolla levittää julisteita ja kylttejä, jotka tekevät pilkkaa koko äänestyksestä.

Se sai rahat viime viikolla alkaneeseen kylttikampanjaan kansalaiskeräyksellä. Parissa viikossa yli neljätuhatta ihmistä lahjoitti 110 000 euroa.

”En minäkään halua tänne miljoonaa arabia, emmekä kampanjoi kiintiöiden puolesta. Mutta olemme vihapuhetta vastaan”, Kovács sanoo.

Pakolaiskriisiä pidetään edelleen jatkuvasti esillä valtiollisessa mediassa, vaikka tulijamäärät ovat selvästi viime vuodesta vähentyneet.

”Viktor Orbán on onnekas tyyppi. Pakolaiskriisi antoi hänelle mahdollisuuden uuden vihollisen synnyttämiseen”, Kovács sanoo.

Nyt sama viesti toistuu myös katukuvassa. Unkarin tienpieliin on noussut hallituksen pystyttämiä kylttejä, jossa kannustetaan äänestämään ”ei” lokakuun äänestyksessä. Kylteissä yhdistetään turvapaikanhakijat terrorismiin ja sanotaan EU:n haluavan pakkoasuttaa Unkari laittomilla siirtolaisilla.

Kovácsin mukaan koko äänestys on vitsi monestakin syystä.

Tällä hetkellä Unkarissa ei ole Ruotsiin tai Saksaan verrattavia määriä pakolaisia ja siirtolaisia, vaikka maa on ollut yksi suurimmista kauttakulun kohteista. Tarkkoja lukuja ei ole tiedossa, sillä moni turvapaikkaa Unkarista hakenut on jatkanut nopeasti muihin EU-maihin.

”Budapestissa näkee edelleen vain valkoisia ihmisiä”, Kovács sanoo.

Sen vuoksi yksi puolueen kylteistä sanoo: ”Tiesitkö? Tavallinen unkarilainen näkee elämässään enemmän ufoja kuin siirtolaisia.”

Hallitus ilmoittaa omissa äänestysmainoksissaan, että ”miljoona ihmistä odottaa Libyassa pääsyä Eurooppaan”. Kovács ei usko kenenkään haluavan Unkariin, vaikka väite Eurooppaan haluavien määrästä pitäisikin paikkansa.

Hänen mielestään sopiva karkote olisi kiinnittää Unkarin raja-aitaan tieto paikallisesta palkkatasosta. ”Se pitäisi ihmiset poissa.”

Kováscin puolue onkin pystyttänyt mainoksia ja julisteita, joissa kerrotaan ”miljoonan unkarilaisen haluavan Eurooppaan”. Hän kertoo mainoksen olevan parodia hallituksen väitteestä Libyan suhteen.

Mutta samalla se on puoliksi totta. Sadattuhannet unkarilaiset ovat töissä Länsi-Euroopassa parempien työehtojen ja palkkojen vuoksi.

Muutkin satiiripuolueen kyltit ovat väännöksiä hallituksen iskulauseista. Kun hallituksen kyltti yhdistää laittomat maahantulijat terrorismiin, satiiripuolue sanoo ison osa korruptiorikollisista olevan poliitikkoja.

Yksi kyltti kysyy: ”Tiesitkö? Syyriassa on sota.”

Ja toinen: ”Tiesitkö? Ihmiset eivät ole tyhmiä.”

Kadunvarsilla ja televisiossa näkyvät hallituksen mainokset alkavat samalla tavalla sanalla ”tiesitkö”.

”Tiesitkö? Bryssel haluaa asuttaa Unkariin kaupungillisen laittomia siirtolaisia.” hallituksen kyltti kysyy.

”Tiesitkö? Pariisin iskujen takana olivat siirtolaiset.”

Virallisille oppositiopuolueille kansanäänestys on hankala aihe, minkä vuoksi satiiripuolueen vastakampanja on saanut eniten näkyvyyttä.

Koska unkarilaisten enemmistö vastustaa maahanmuuttoa, puolueet eivät halua kampanjoida kiintiöiden puolesta.

Kolme pientä oppositiopuoluetta ovat yhdessä käynnistäneet kampanjan, jossa ihmisiä kehotetaan jättämään koko äänestys väliin. Heidän kylttinsä kuvaa kahta hallituksen mainosta katsovaa ihmisiä, jotka näyttävät keskisormea.

”Tässä vastaus typerälle kysymykselle”, juliste sanoo. ”Se joka pysyy kotona, äänestää Euroopan puolesta.”

Niitä aletaan pystyttää kadunvarsille pari viikon päästä.

Yksi kampanjaan osallistuneita puolueista on pieni Együtt eli Yhdessä. Sen johtaja Viktor Szigetvári sanoo HS:lle, että tavoitteena on valehdella kansalle EU:n toiminnasta ja levittää vihapuhetta.

Mutta eikö keskisormea heristävä mainos ole itsessään vihapuhetta Orbánin johtamaa Fidesziä ja sen kannattajia vastaan?

”Emme ole Fideszin kannattajia vastaan. Mutta välillä pitää olla provokatiivinen.”

Hän uskoo hallituksen kampanjoinnin vahingoittavan mielikuvaa EU:sta pitkäksi aikaa. Szigetvárin mukaan Orbán yrittää saada Unkarin EU:n ulkokehälle, jossa se voi nauttia tuista mutta olla kantamatta vastuuta yhteisistä asioista.

”Lisäksi hallitus yrittää tällä tavalla kiinnittää huomion muihin asioihin kuin siihen, miten huonosti maata tällä hetkellä johdetaan”, Szigetvári sanoo.

Myös Kaksihäntäisen koira puolue kannustaa ihmisiä jättämään epäkelvon äänestyslipun, joka ei ota kantaa puolesta tai vastaan.

Kylttipolitiikka alkoi jo viime kesänä, kun Unkarin kautta kulki historiallinen määrä pakolaisia ja siirtolaisia.

Orbánin hallinto pystytti Unkarin rajalle kylttejä, joilla haluttiin hillitä maahantuloa. Hallituksen kyltit oli virallisen tiedon mukaan suunnattu laittomille maahantulijoille. Tekstit olivat kuitenkin unkariksi.

”Jos tulet Unkariin, älä vie unkarilaisten töitä!” yksi hallituksen kylteistä sanoi.

Kaksihäntäisen koiran puolue pystytti samannäköisiä kylttejä eri teksteillä. Yksi niistä viittasi Unkarin omiin siirtolaisiin, jotka ovat muuttaneet töiden perässä länteen.

”Tulkaa vain Unkariin, me olemme jo töissä Lontoossa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kansanäänestys tulossa

 Unkari järjestää 2. lokakuuta kansanäänestyksen, jossa ihmiset saavat kertoa kantansa turvapaikanhakijakiintiöihin EU:n sisällä.

 Äänestyksessä kysytään ”haluatko, että EU voi määrätä muiden kuin Unkarin kansalaisten asuttamisesta Unkariin ilman Unkarin parlamentin suostumusta”. Hallitus kehottaa äänestämään ei.

 Koko äänestyspäätös saattaa jäädä teoreettiseksi. On epävarmaa, toteutuvatko pysyvät kiintiöt osana EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Unkari
 • Kansanäänestys
 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  5. 5

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  8. 8

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää