Ulkomaat

Kautensa päättävän HS:n Berliinin-kirjeenvaihtajan essee: Pakolaiskriisi on muuttanut rajusti Saksan ilmapiiriä – mitä seuraavaksi?

”Me pystymme siihen”, lupasi Saksan liittokansleri Angela Merkel vuosi sitten. Hän tarkoitti miljoonan uuden maahantulijan vastaanottamista. Saksan lähitulevaisuuden suurin vaara on politiikan ammentaminen peloista, kirjoittaa kautensa Berliinin-kirjeenvaihtajana päättävä Tiina Rajamäki.

Takana on vuosi, joka muutti Saksan mielentilan.

Elokuun 31. päivänä vuonna 2015 Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi lauseen, jonka sisältöä ja merkitystä on arvioitu siitä lähtien: ”Me pystymme siihen.”

Merkel kommentoi Saksaa kohti pyrkivien pakolaisten kasvavaa määrää lehdistön edessä Berliinissä. Kukaan meistä Merkeliä kuuntelemaan saapuneista tuskin osasi arvata, että lauseesta tulisi mittari tulevan vuoden tapahtumille.

Tuota lausetta ei kuullut myöskään Istanbulista jo matkaan lähtenyt aleppolainen Zaher Khouja. Hän oli vain päättänyt kulkea kohti Saksaa. Puoliso Nisreen ja puolitoistavuotias Basel-poika jäivät Turkkiin odottamaan, että he pääsisivät tulemaan pian perässä.

Muutin Saksaan samalla viikolla, jolla Angela Merkel aloitti kolmannen kautensa Saksan liittotasavallan liittokanslerina. Oli vuodenvaihde 2013–2014, ja Saksalla meni taloudellisesti ja henkisesti paremmin kuin koskaan.

Saksa alkoi viritellä roolia kansainvälisenä ulkopolitiikan pelaajana. Sen ministerit julistivat, että Saksan on puututtava myös maailman kriiseihin eikä vain katsottava niitä sivusta. Toisen maailmansodan ja natsismin varjo alkoi olla ensi kertaa niin kaukana, että oli nähtävissä merkkejä Saksasta turvallisuuspolitiikan aktiivisena tekijänä.

Taloudessa työllisyysaste kasvoi vuonna 2014 kuukausi toisensa jälkeen ennätyslukuihin. Saksa oli kivunnut maailman kolmanneksi suurimmaksi vientimaaksi. Hallituksen asialistalla oli sellaisia asioita kuin minimipalkka ja suuri eläkeuudistus.

Politiikkaan oli juuri tullut uusi puolue, Vaihtoehto Saksalle eli AfD (Alternative für Deutschland), mutta vielä tuolloin se keskittyi Brysselin europolitiikan arvosteluun.

Ei Euroopassa hiljaista ollut. Olihan Kreikassa talouskriisi, ja Ukrainan ja Venäjän välit olivat kärjistymässä äärimmilleen. Mutta tavallisen saksalaisen elämä soljui raiteillaan kuten ennenkin.

Vaikka selvät merkit olivat ilmassa – Syyrian sota oli ajautumassa entistä epätoivoisempaan vaiheeseen, Isis nousemassa Irakissa ja yhä useammat afganistanilaiset jättämässä kotimaansa –, kukaan ei vielä alkuvuonna 2014 puhunut Balkanin-reitin pakolaisista.

Syyskuun neljäs vuonna 2015 sen sijaan on päivämäärä, joka voidaan merkitä koulukirjojen aikajanoille yhtenä Euroopan historian käännekohtana. Unkari oli tuolloin jo aloittanut raja-aidan rakentamisen. Budapestissa Keletin rautatieasemalle kerääntyi tuhansia ihmisiä päivässä epäinhimillisiin oloihin.

Vaikka Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia voi arvostella aiheellisesti monesta asiasta, hän oli kuitenkin esittänyt EU-maiden johtajille jo keväällä 2015 kysymyksen: noudatetaanko Schengen-sopimusta vai tehdäänkö Unkarista käytävä tuleville turvapaikanhakijoille? Enemmistön mielipide oli, että Schengenistä ei luovuta.

Neljäs syyskuuta suuri joukko Keletin asemalla olleita pakolaisia lähti kävellen kohti Itävaltaa. Paine Itävallan ja Saksan rajoilla alkoi kasvaa entisestään. Samana iltana vähän ennen puoltayötä Merkel päätti avata Saksan portit. Merkelin päätöksestä tietämätön Orbán oli jo tunteja sitä ennen tilannut busseja kuljettamaan tuhansia pakolaisia kohti Itävallan rajaa. Itävaltalaiset hallituslähteet ovat myöhemmin vahvistaneet tämän saksalaislehti Der Spiegelille.

Alkoi kahden viikon ennennäkemätön raideliikenne Budapestista Müncheniin. Juna toisensa jälkeen toi pakolaisia. Asemalla heitä oltiin vastassa Willkommen-kylttien ja pehmoeläinten kanssa. Saksassa heräsi valtaisa myötätunto ja auttamishalu tulijoita kohtaan.

Syyrialainen Zaher Khouja päätyi muutaman mutkan kautta pikkukaupunkiin Kölnin kupeeseen. Hän, kuten niin monet muutkin turvapaikanhakijat, oletti asioiden alkavan rullata Saksassa nopeasti ja perheen tulevan pian perässä. Niin se ei mennyt.

Saksan poliittisen ilmapiirin muutoksessa alkoi lähtölaskenta jo syksyllä 2015. Maan läpi pyyhkäissyt tervetulokulttuurin aalto törmäsi lopulta kovaan seinään uudenvuodenyönä, kun ulkomaalaistaustaiset miehet ahdistelivat Kölnin asemalla satoja naisia.

Jos Merkelin pakolaispolitiikkaa rajusti arvosteleva Vaihtoehto Saksalle keräsi vuosi sitten syyskuussa noin 5 prosentin kannatuksen, nyt se saa noin 14 prosenttia ja osassa maata jopa yli 20 prosenttia äänestäjien tuesta. Näin kävi syyskuun alussa Mecklenburg-Etu-Pommerissa, jossa AfD nöyryytti Merkelin kristillisdemokraattista CDU:ta voittamalla sen selvästi osavaltiovaaleissa.

Merkelin henkilökohtainen suosio on heikoimmillaan viiteen vuoteen. Vain 45 prosenttia äänestäjistä on tyytyväisiä hänen työhönsä liittokanslerina. Nyt kun rajan avaamisesta on kulunut vuosi, Merkel on myöntänyt virheitä. Suurin niistä on se, etteivät poliitikot tarttuneet pakolaistilanteeseen jo vuonna 2008 tai 2009, jolloin reitti kulki lähinnä Espanjan kautta.

Mutta mitä miljoonan tulijan saapuminen Saksaan yhden vuoden aikana todella tarkoittaa? Kuinka kauan kestää, että pysyvät vaikutukset Saksan yhteiskuntaan ovat nähtävissä?

Miten syyrialaisen Zaher Khoujan lopulta käy Saksassa? Hän ei varmasti ole palaamassa Aleppoon pitkään aikaan. Kaupunki on sodan runtelema, eikä siellä ajatella nyt tietokonekursseja. Niiden pitäminen oli Khoujan työ Syyriassa.

Pakolaiskriisi jakoi Euroopan maita kahteen leiriin. Kuilu syveni myös Saksan sisällä. Moni saksalainen on sitä mieltä, että turvapaikanhakijat saavat yhteiskunnalta helposti apua, vaikka syrjäytyneet maanmiehet ja -naiset jäävät ilman.

Pariisin ja Brysselin terrori-iskut kiristivät Saksan tunnelmia vielä lisää, samoin Saksan maaperällä kesällä tapahtuneet pienemmät terroriteot. Saksaan tiedetään tulleen pakolaisina Isis-järjestön mahdollisia terroristeja.

Kuinka lukemattomia keskusteluja olenkaan käynyt siitä, että tasan vuosi sitten olisi pitänyt tehdä kaikki toisin.

On käynyt yhä selvemmäksi, että poliitikot, kuten Merkel, eivät olleet varautuneet tilanteeseen. Pakenevien ihmisten määrä yllätti, ja jotain oli tehtävä. Mutta mitä sitten olisi pitänyt tehdä?

Saksan rajan sulkeminen olisi ollut käytännössä mahdotonta. Poliisi on jälkikäteen kertonut, että se oli jo toukokuussa 2015 kykenemätön tarkistamaan kaikkien tulijoiden papereita.

Saksalla ei ole muita vaihtoehtoja kuin katsoa eteenpäin, ja samaan se koettaa patistaa muitakin Euroopan maita.

Merkel ei ole pystynyt avaamaan ”Me pystymme siihen” -lausettaan. Kyse on niiden turvapaikanhakijoiden sopeutumisesta, jotka saavat myönteisen päätöksen tai joita ei välittömästi palauteta.

Saksan tulevia vuosia määrittää ennen kaikkea se, miten on mahdollista saada politiikkaan pettyneet saksalaiset ja uudet tulokkaat sopeutumaan toisiinsa. Mitä vähemmän kanssakäymistä on, sitä suuremmiksi kasvavat pelot ja ennakkoluulot.

Voiman ammentaminen peloista ja ennakkoluuloista onkin Saksan tulevien vuosien suurin vaara.

Zaher Khouja odottaa edelleen päätöstä. Keväällä tavatessamme hän oli yksin ja epätoivoinen.

Nyt hänen perheensä on kuitenkin päässyt Saksaan ottamalla suuren henkilökohtaisen riskin. Tällä viikolla Zaher Khouja, hänen vaimonsa Nisreen ja Basel-poika muuttavat yhteiseen asuntoon.

Tiina Rajamäki lopettaa työnsä Berliinin-kirjeenvaihtajana. Hänen seuraajansa Anna-Liina Kauhanen aloittaa Berliinissä marraskuun alussa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  5. 5

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  6. 6

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  7. 7

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”

  8. 8

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  9. 9

   Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä

  10. 10

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”
  3. ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä ihmisten salajuonilta – Jäähallissa myös hevoset joutuvat pissimään purkkiin
  4. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta – ”Kuin filmitähtiä”, sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  5. Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)
  6. Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat
  7. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  8. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä
  9. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  10. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  11. 4 tuntia sitten
  12. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  13. Näytä lisää