Ulkomaat

Rajatarkastukset uuvuttavat Skånessa – Sabine Andersen muuttaa takaisin Tanskaan, koska työmatkasta Juutinrauman sillalla tuli mahdoton

Sabine Andersen muuttaa Ruotsista takaisin Tanskaan, sillä työmatka on käynyt liian vaikeaksi

Kööpenhamina/Malmö

Enää ei vain kestänyt matkakaaosta, Sabine Andersen huokaa.

32-vuotias tanskalainen istuu lounastauolla Kööpenhaminan Nørrebron auringossa ja kertoo, miksi hän on juuri myynyt unelmatalonsa Ruotsin puolella ja ostanut uuden kotimaastaan.

Andersenin aikomuksena oli rakentaa tulevaisuuttaan Ruotsissa, ja täydellinen koti löytyi seitsemän vuotta sitten Malmöstä. Työmatka Kööpenhaminaan sujui verraten helposti tunnissa.

Nyt matkan kesto on kuitenkin noin kaksinkertaistunut, sillä Ruotsin kiristyneet rajamuodollisuudet hidastavat liikennettä.

”Emme vain enää kestäneet. Jatkuvasti saa stressata siitä, milloin pääsee kotiin”, Andersen sanoo muuttoaikeistansa.

Ruotsi aloitti rajatarkastukset Malmössä viime marraskuussa ja erilliset henkilöpapereiden tarkastukset jo Tanskan puolella tammikuussa.

Taustalla oli tilanne, jossa turvapaikanhakijoita tuli enimmillään 10 000 viikossa.

Nyt tarkastuksia on takana yli puoli vuotta, ja turvapaikanhakijoiden tulo on tyrehtynyt. Tarkastukset silti jatkuvat. Monen paikallisen työmatkaajan kärsivällisyys alkaa Andersenin tavoin loppua.

Kööpenhaminasta Malmöhön matkatessa junaa pitää vaihtaa kertaalleen Kööpenhaminan lentokentällä, toisin kuin ennen. Lisäksi juna seisoo toisten tarkastusten vuoksi Malmössä Hyllien puolella.

Myöhästymiset ovat arkea. ”Koko Juutinrauman alue hajotetaan tällä tavalla. Tuntuu kuin olisimme menneet 20 vuotta takaisinpäin ajassa”, Andersen sanoo.

Yksittäisten matkustajien ongelmat ovat osa suurta huolta Juutinrauman rannoilla: Etelä-Ruotsin Skånen ja Kööpenhaminan alueen työmarkkinat ovat yhdistyneet laajasti sen jälkeen, kun Juutinrauman silta avattiin vuonna 2000. Idea kaksoiskaupungista on ruokkinut talouskehitystä alueella.

Tuo kehitys uhkaa nyt rakoilla, kun vapaata liikkuvuutta on rajoitettu rajalla.

Alueen taloutta ja työmarkkinoita analysoiva Öresundsinstitutet laskee, että Juutinrauman yli kulkijat viettävät nyt päivittäin noin 6 600 tuntia aiempaa enemmän matkalla. Se vastaa 833:a kokonaista työpäivää Ruotsissa.

”Alussa melko monet ajattelivat, että tämä on väliaikaista. Nyt tunnelma on muuttunut, kun tiedossa on, että tarkastukset jatkuvat ainakin marraskuuhun saakka – – Uskon, että syksyllä yhä useampi muuttaa joko työpaikkaa tai kotipaikkaansa”, sanoo pääanalyytikko Britt Andresen Öresundsinstitutetista

Noin 17 000–18 000 skånelaista on viime vuosina käynyt töissä Tanskan puolella päivittäin, laskee Skånen aluehallinnon puheenjohtaja Henrik Fritzon.

Alueelle työpaikat ovat erittäin tärkeitä. Työttömyys on korkeampaa kuin keskimäärin Ruotsissa. Ilman Kööpenhaminaa tilanne olisi vaikea.

Fritzon tai kukaan ei osaa vielä tarkasti sanoa, miten paljon tarkastukset ovat vaikuttaneet kokonaisuudessaan. Junamatkat Juutinrauman yli ovat silti vähentyneet alkuvuonna selvästi, esimerkiksi Tanskan valtion junayhtiön DSB:n junissa 12 prosenttia viime vuodesta.

Kaksoiskaupunkikehitys kärsii, sanoo myös Fritzon.

”Ainakin lyhyellä aikavälillä niin on, mutta toivon, että pitkällä aikavälillä tämä ei vaikuta kovin paljoa ja tarkastukset jäävät lyhyiksi.”

Tarkastuksiin on luvattu jo jonkin aikaa tehostusta ja junavuoroihin tihennystä. Muutoksia odotetaan silti yhä.

Joissakin alueen yrityksissä on katsottu tarpeelliseksi helpottaa itse työntekijöiden stressiä. Esimerkiksi Tanskassa toimiva lääkeyritys Ferring on vuokrannut ruotsalaistyöntekijöilleen bussin, jolla he välttävät ajelun junalla.

Sabine Andersen kertoo, että yksin hänen lähipiirissään neljä ihmistä on vaihtanut tarkastusten takia joko työtä tai asuinkaupunkia.

Andersen itse ryhtyi ensin keväällä kulkemaan miehensä kanssa töihin sillan yli autolla. Sekin oli silti vaikeaa, kun tulemiset ja menemiset piti aina sopia. Kumpikaan ei voinut mennä omiin iltamenoihinsa.

”Ihmiset puhuvat nyt, että matkustaminen oli helpompaa ennen siltaa, kun matkustimme lautalla”, Andersen sanoo.

Tausta: Turvapaikanhakijoiden tulo tyrehtyi

Malmön asemalla näky on näinä päivinä hyvin erilainen, kuin vielä vuodenvaihteessa.

Viime syksyn kiivaimpina viikkoina Ruotsiin tuli 10 000 turvapaikanhakijaa, moni juuri Malmön kautta. Asema oli täynnä uutta kotia etsiviä tulijoita ja näiden auttajia.

Nyt penkit asemalla ovat tyhjiä. Tulijoita on enää noin 500 viikossa. Vuoden loppuun mennessä Ruotsin maahanmuuttovirasto odottaa 30  000– 50 000 turvapaikanhakijaa, kun viime vuonna tulijoita oli noin 163 000.

Taustalla on paitsi Ruotsin kiristynyt rajavalvonta, myös täyskäännös turvapaikkapolitiikassa. Pysyviä oleskelulupia saa enää harva, toisin kuin ennen. Lisäksi perheidenyhdistämistä on vaikeutettu monella tavalla. Ruotsi on halunnut lähettää viestin, ettei Ruotsiin kannata tulla.

Myös EU:n pakolaissopimus Turkin kanssa on hillinnyt tulijoiden määrää.

Rajamuodollisuuksia ei muuttuneesta tilanteesta huolimatta pureta vielä. Molempia eri tarkastuksia on tällä haavaa määrä jatkua ainakin marraskuun alkupuolelle saakka. Tilannetta arvioidaan syksyn aikana.

"Tarkastukset voidaan poistaa vasta, kun olemme varmoja siitä, ettei viime syksyn kaltainen tilanne toistu", sanoi Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson Pohjoismaiden maahanmuuttoministerien kokouksessa perjantaina.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanska
 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Kymmenen kuukauden ikäinen lapsi kuoli kolarissa Uudessakaarlepyyssä – Autossa ei ollut turvaistuinta

  3. 3

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Mies yritti tappaa naisen kylpytakilla kuristamalla Järvenpäässä – kolme vuotta ehdotonta vankeutta

  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  8. 8

   Turvallisuus­kysymyksissä kuuluu Venäjältä kummia: ”Tilanne Itämerellä on lauennut ja eniten tilanteeseen on vaikuttanut Suomen ja Ruotsin kanta”, julistaa valtion radiokanava

  9. 9

   Nobel-palkittu Ican-järjestö: Miljoonia tappava ydintuho on yhden kiukunpuuskan päässä

  10. 10

   Nainen ajoi avioparin yhteisillä autoilla yli 40 vuotta, eron jälkeen mies sai kaikki bonukset liikennevakuutuksesta – ”Hän on perheessämme hoitanut paperiasiat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  3. 3

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  6. 6

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  9. 9

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää