Ulkomaat

Mosulin valtaus lähenee – myös suomalaiset saattavat osallistua kaupunkisotaan Isisiä vastaan taustajoukoissa

Hyökkäys Isisin valtaamaan miljoonakaupunkiin voi pahentaa Irakin humanitaarista kriisiä. Myös suomalaisia saattaa osallistua hyökkäyksen taustajoukkoihin.

Merkkejä lähestyvästä suurtaistelusta on ilmassa enemmän kuin koskaan.

Torstaina amerikkalainen laatulehti The Wall Street Journal lainasi irakilaista kenraalia Maan al-Saedia, jonka mukaan suuroperaatio miljoonakaupunki Mosulin valtaamiseksi jihadistijärjestö Isisiltä voi alkaa jo lokakuun alussa.

Samaan aikaan uutistoimisto Reuters uutisoi, että sotilaalliset ja humanitaariset valmistelut Mosulin valtaamiseksi ovat täydessä vauhdissa Qayyaran lentotukikohdassa lähellä Mosulia.

Tätä ennen Irakin pääministeri Haider al-Abadi lupasi elokuun lopussa, että Irakin toiseksi suurin kaupunki vapautetaan Isisiltä vielä tämän vuoden puolella.

Kansainvälistä Isisin-vastaista liittoumaa Irakissa johtavat amerikkalaiset sotilaslähteet eivät ole tarkentaneet aikataulua.

Mutta operaation käynnistämisen puolesta puhuu sekin, että Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman valtakausi loppuu vuoden vaihteessa.

”Jos Syyriassa ei ehditä ennen sitä saada sopua aikaan, niin Obaman kannalta näyttäisi ainakin hyvältä se, jos Irakissa saadaan jokin asia päätökseen”, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola.

Irakin pohjoisosissa sijaitsevaa Mosulin kaupunkia on kutsuttu Isisin ”kruununjalokiveksi”. Isis valtasi kaupungin salamasodassa kesäkuussa 2014. Siitä lähtien jihadistit ovat pitäneet Mosulia tärkeimpänä tukikohtanaan Irakissa.

Isisin ”kalifaatti” on luisunut koko tämän vuoden ajan kohti tuhoa. Alkuvuodesta Irakin armeija ajoi Isisin Ramadin ja Fallujahin kaupungeista. Syyrian puolella Isis on savustettu ulos Palmyrasta sekä Turkin-vastaiselta rajalta.

Mosulin valtaaminen on silti isompi pala purtavaksi. Kyse on suurkaupungista, jonne Isis on ehtinyt rakentaa puolustusasemia jo kahden vuoden ajan, sanoo Kukkola.

Mosulissa uskotaan olevan yhä jopa miljoona asukasta. Isisin asejoukkoja kaupungissa on eri arvioiden mukaan 3000–9000.

Operaatio käynnistyy Kukkolan mukaan todennäköisesti voimakkailla ilmaiskuilla. Niiden tarkoituksena on viestiä, että kaupungista kannattaa luopua suosiolla.

Samaan aikaan yritetään nostattaa mosulilaisissa sisäistä vastarintaa Isisiä kohtaan. Kaupungin sisälle solutetaan ehkä Isisin-vastaisia taistelijoita, Kukkola arvioi.

Toisessa vaiheessa Mosul saarretaan katkaisemalla huoltoreitit ja perääntymistiet. Samalla avataan pakoreittejä siviileille.

Lopulta maajoukkojen usealta suunnalta käynnistyvällä hyökkäyksellä murretaan Isisin puolustus ja vallataan tärkeimmät alueet, joilta sitten levittäydytään koko kaupungin alueelle. Ilmavoimat tukevat hyökkäystä ja estävät lisäjoukkojen saapumisen muualta. Operaatio voi kestää kuukausia.

”Suurin haaste on siinä, että saadaan pidetty kirjavat joukot Irakin hallituksen ja liittouman hallinnassa ja toteuttamaan juuri niitä tavoitteita, mitä operaatiolle on asetettu”, Kukkola sanoo.

Isisin hallinnassa olevien kaupunkien takaisin valtaukset eivät ole aiemmin menneet täysin oppikirjojen mukaan. Operaatioihin osallistuneet kirjavat asejoukot ovat syyllistyneet muun muassa väkivaltaan siviilejä kohtaan.

Vakava haaste on myös humanitaarinen katastrofi, joka voi seurata Mosulin valtausta.

YK varoitti elokuussa, että operaation käynnistäminen voi lisätä dramaattisesti pakolaisten määrää. Irakin Kurdistanin paikallishallinto pelkää, että hyökkäys voi sysätä liikkeelle puolesta miljoonasta miljoonaan pakolaista kohti Kurdistania.

Kurdistanissa on jo nyt noin puolitoista miljoonaa irakilaista evakkoa.

Vieläkin isompi pakolaisaalto voi olla luvassa, jos yhtä aikaa Mosulin valtauksen kanssa käynnistetään Raqqan kaupungin valtaus Syyrian puolella.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi torstaina, että Turkin joukot ovat valmiita etenemään Yhdysvaltain tuella Raqqaan, Isisin ”pääkaupunkiin”.

Kukkolan arvioi, että kyse oli lähinnä poliittisesta avauksesta, eikä Turkilla välttämättä ole valmiuksia lähteä moiseen operaatioon.

”Teoriassa olisi järkeä, jos Isis sidottaisiin kahdelle rintamalle yhtä aikaa. Käytännössä yhteisoperaatioiden käynnistäminen Mosulissa ja Raqqassa toisi mukaan niin paljon liikkuvia osia, että kokonaisuutta olisi vaikea hallita.”

Suomi on osallistunut Isisin-vastaiseen taisteluun Irakissa jo yli vuoden ajan kouluttamalla Kurdistanissa kurdijoukkoja. Vielä on epäselvää, osallistuvatko kurdijoukot Mosulin valtaamiseen.

Suomalaiset kouluttajat ovat kuitenkin valmistautuneet siihen, että Mosulin valtaus voi käynnistyä hetkenä minä hyvänsä, sanoo Maavoimien operaatiopäällikkö Petri Hulkko.

”Tehtävämme on selkeä. Emme osallistu varsinaiseen hyökkäykseen, mutta tuemme koulutuksella ja neuvoantotoiminnalla, jos meidän tukemamme joukot osallistuvat Mosulin operaatioon. Eli emme liiku hyökkäävän joukon mukana, mutta välittömästi läheisyydessä.”

Käytännössä neuvonanto voi olla taktisen tason ohjaamista – käydään paikallisten komentajien kanssa läpi suunnitelmia ja pohditaan, mitä niissä kannattaisi ottaa huomioon.

Hulkon mukaan on myös täysin mahdollista, että suomalaisten kouluttajien tukema joukko vaihtuu kurdeista joihinkin muihin, esimerkiksi Irakin armeijan joukkoihin, jos tätä pyydetään.

Hulkon mukaan suomalaisten koulutusoperaation päämääränä ei ole ollut valmistaa irakilaisia joukkoja Mosulin valtaukseen. Kuitenkin Isisin sotilaallinen lyöminen edellyttää Mosulin valtaamista.

Jos suomalaisten kouluttamia ja tukemia joukkoja lopulta osallistuu kaupungin valtaamiseen, seuraavatko suomalaiset kouluttajat siis perässä?

”Kyllä se näin on. Se on meidän tehtävämme”, Hulkko sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tavoitteena Isisin heikentäminen

 Miljoonakaupunki Mosulin vapauttaminen olisi valtava takaisku Isisille, joka perusti hirmuhallinnon Irakiin ja Syyriaan kesällä 2014.

 Suomi on lähettänyt sata sotilasta Irakin Kurdistaniin kouluttamaan kurdeja taistelussa Isisiä vastaan.

 Suomalaiset eivät osallistu taisteluihin, mutta Mosulin operaation alkaessa he saattavat joutua aiempaa vaarallisempiin tilanteisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää