Ulkomaat

EU-johtaja Junckerin merkittävä linjapuhe – miten Euroopan puolustus järjestetään?

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toivoo lisää puolustusyhteistyötä.

Strasbourg

Euroopan unionin päättäjät EU-parlamentin jäsenistä jäsenmaiden päämiehiin hiljentyvät tänään keskiviikkona kuuntelemaan tarkkaan komis­sion puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin vuotuista linjapuhetta, jolla yritetään kammeta EU-yhteistyötä uuteen ja uljaampaan uskoon.

Puheesta tiedetään ennalta hyvin vähän, mutta Junckerin odotetaan käyttävän paljon aikaa Euroopan yhteisten puolustusjärjestelyjen puimiseen sekä useiden eri kriisien aiheuttamien haavojen parantamiseen Britannian EU-erosta maahanmuuttoon.

Ranskan Strasbourgin täysistuntoon kokoontuneet EU-parlamentaarikot eli mepit latasivat puheeseen paljon odotuksia, mutta myös aimo annoksen skeptisyyttä. Joidenkin mielestä puolustuspolitiikkaan keskittyminen olisi suoranaista sumutusta.

”Jälleen kerran yhteinen puolustus nostetaan savuverhoksi, ettei tarvitse puhua oikeista kysymyksistä, kuten verotuksesta tai sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta”, totesi europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas).

Financial Times -lehdelle vuodettujen tietojen mukaan Juncker olisi esittämässä aiempaa syvemmälle käyvää sotilasyhteistyötä, mukaan lukien yhteistä komentokeskusta sotilasoperaatioihin ja yhteisiä sotilashankintoja. Mitään ”EU-armeijaa” Juncker ei kuitenkaan olisi ehdottamassa. Sellaista ovat äskettäin väläyttäneet esimerkiksi Tšekin ja Unkarin pääministerit, kun taas monien muiden EU-päättäjien mielestä EU-armeijasta puhuminen on haihattelua.

Saksa ja Ranska puolestaan ovat puuhanneet omia yhteissuunnitelmiaan paljon nykyistä tiiviimmästä EU-puolustusyhteistyöstä, jotka saattavat olla hyvinkin yhteneväisiä Junckerin ajattelun kanssa.

Sellaista halua on jossain määrin myös Suomessa. Kesäkuussa pääministeri Juha Sipilä tapasi Ranskan valtionjohtoa, minkä jälkeen Suomi ja Ranska antoivat yhteislausunnon, jossa vaadittiin EU:n puolustusyhteistyön lujittamista sekä EU:n ja Naton suhteen tiivistämistä.

Kysymys tiiviimmästä puolustusyhteistyöstä ja etenkin sen syvyydestä paljastaa monia limittäisiä ja lomittaisia jakolinjoja, joita EU pitää sisällään: maiden, EU-instituutioiden ja yksittäisten puolueidenkin sisällä.

Esimerkiksi kokoomusmeppi Petri Sarvamaan mukaan EU-armeija ”olisi hyvä hanke”, sillä EU-maiden tulisi luoda kyky puolustautua ilman Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton apua. Sarvamaan ajattelussa vaikuttaa Venäjän viime vuosien aggressiivisuus ja Yhdysvaltain räyhäkkäät presidentinvaalit, joissa amerikkalaiset osoittavat sisäänpäin käpertymisen merkkejä.

Puoluetoveri Henna Virkkunen taas sanoi, että ”meidän ei pitäisi luoda uusia turvallisuusorganisaatioita Eurooppaan”.

”Nato on Euroopan turvallisuusjärjestö ja Suomen pitäisi liittyä siihen”, Virkkunen totesi.

Virolainen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt veteraanimeppi Tunne Kelam totesi, että uusien julistusten sijaan EU voisi keskittyä jo tehtyjen päätösten toimeenpanoon.

Hän huomautti, että EU:lle perustettiin jo viime vuosikymmenellä 1 500–2 000 sotilaan nopean toiminnan taistelujoukot, joita ei ole koskaan käytetty.

”Eurooppalaiset turvallisuus­operaatiot voisivat täydentää Natoa tilanteissa, joissa Nato ei voi toimia. Puheet EU:n armeijasta eivät kuitenkaan ole vakavasti otettavia”, Kelam sanoi.

Meppi Nils Torvalds (r) kertoi, että joillakin EU-päättäjillä on kuin selkäytimessä ajattelu, että kriisien keskellä pitää keksiä uusia hankkeita. ”Kun on ongelmia, paetaan eteenpäin, muka seesteiseen tulevaisuuteen, kun pitäisi ratkoa tämän hetken ongelmia.”

Politico-lehden mukaan Juncker saattaa puheessaan myös ehdottaa lievennyksiä EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen ehtoihin. Ainakin piirustuspöydällä on ollut ajatus, että koulutus- ja investointimenot voitaisiin rajata velkarajoja tutkailevien laskelmien ulkopuolelle.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) totesi viime viikolla HS:lle olevansa skeptinen velkakriteerien löysäämisestä. ”Se on periaatteessa kaunis ajatus, mutta vaarallinen euro­alueen finanssipoliittisen uskottavuuden kannalta.”

Skeptinen suhtautuminen puolustusyhteistyöhön ja velkakikkailuun muistuttavat, että monet EU-johtajien puheet jäävät puheiksi. Esimerkiksi viime vuoden linjapuheessaan Juncker vaati solidaarisuutta ja yhtenäisyyttä EU:n turvapaikkapolitiikkaan – mutta siihen vastattiin täydellisellä kapinalla ja kaaoksella kautta Euroopan.

”Euroopan unioni ei ole hyvässä kunnossa. Meidän on kasvettava aikuisiksi ja pantava yhteiset edut kansallisten edelle”, luxemburgilainen Juncker, 61, vetosi viime vuonna.

Junckerin puheen laajempana ympäristönä toimii EU:n poikkeuksellisen syvä kriisimieliala. Britannian lähtö unionista on saanut kaikki EU-päättäjät mietteliäiksi unionin tulevaisuuden suhteen. Perjantaina Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa pidetään 27 EU-maan huippukokous ilman Britanniaa.

Siellä yritetään keskittyä analysoimaan, mikä EU:ssa on laajemmin vikana ja mitä asialle voisi tehdä. Diplomaattilähteiden mukaan epävirallisessa huippukokouksessa on määrä tarkastella unionin sisälle kasvaneita jakolinjoja, kuten Itä- ja Länsi-Euroopan välistä arvokuilua sekä eteläisten ja pohjoisten maiden erilaista suhtautumista talouspolitiikkaan.

Makua jäsenmaiden välisistä riidoista saatiin tiistaina, kun Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn vaati Unkarin erottamista EU:sta, koska maa kohtelee sotaa pakenevia ihmisiä ”huonommin kuin villieläimiä”.

Monia muitakin riitoja on tiedossa. EU-parlamentti valmistautuu tällä viikolla tuttuun kiistelyyn jäsenmaita edustavan neuvoston EU-budjetin koosta. Parlamentti käyttäisi enemmän rahaa, neuvosto vähemmän.

EU-parlamentissa valitetaan, että jäsenmaat haluavat säästää kriittisellä hetkellä hankkeista, joilla puututtaisiin unionin muka tärkeänä pitämiin kriiseihin, kuten pakolaistilanteeseen.

 

Pitäisikö suomalaisten kuunnella Jean-Claude Junckerin puhetta?

Liisa Jaakonsaari, sosiaalidemokraatit

”Kyllä kannattaa kuunnella. Puheen pitäisi koskettaa jokaisen tulevaisuutta: oululaisen, raahelaisen, pariisilaisen ja prahalaisen tulevaisuutta.

Nyt eletään oikeasti kohtalon hetkiä, tämä EU voi oikeasti hajota.”

 

Pirkko Ruohonen-Lerner, perussuomalaiset

”Jos ajatellaan tasavallan presidentin puhetta eduskunnassa, kun valtiopäivät avataan, niin onhan tämä vähintäänkin yhtä tärkeä puhe. Tämä pitäisi ottaa Suomessa vähintään yhtä näyttävästi esille. Mutta luulen, ettei tämä paljon ihmisiä hetkauta.”

 

Nils Torvalds, ruotsalainen kansanpuolue

”Luulen, että ruoholahtelaiset pärjäävät puhetta kuuntelemattakin. Mutta tähän keskusteluun kannattaa osallistua. Nämä ovat hirveän keskeisiä asioita. Eivät suomalaiset missään lintukodossa elä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Unionin hulinaviikko

 Europarlamentaarikot kokoontuvat tällä viikolla syyskauden ensimmäiseen täysistuntoon Ranskan Strasbourgissa.

 Komissio puolestaan käynnistelee uusien aloitteiden myllyään: niistä moniin viitataan puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin linjapuheessa keskiviikkona.

 Perjantaina EU-johtajat kokoontuvat epäviralliseen huippukokoukseen Slovakian Bratislavassa ilman Britanniaa. Maa päätti kansanäänestyksessä lähteä unionista, mutta ei ole jättänyt virallista eroilmoitusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan unioni
 • EU
 • Pekka Mykkänen
 • EU-parlamentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Historiallinen hetki Euroopalle: 12 vuoden valtakausi saattaa päättyä – Merkelillä on jäljellä kolme vaihtoehtoa

  8. 8

   THL varoittaa hopeavedestä: elimistölle myrkyllinen hopea imeytyy verenkiertoon, aivoihin ja sikiöön – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  9. 9

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  10. 10

   Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää