Ulkomaat

Viron presidentinvaaleista tuli historiallinen protestiäänestys – vaalit pitää aloittaa uudelleen alusta

Presidentinvaalit alkavat taas alusta kahden viikon kuluttua. Ensimmäistä kertaa historiassa äänestys presidentistä palautui valitsijakokoukselta parlamentille.

Tallinna. Viron presidentinvaalien yllätysvoittaja oli protestiääni. Ennätykselliset 57 edustajaa valitsijakokouksessa äänesti toisella äänestyskierroksella lauantai-iltapäivänä tyhjää. Tämän vuoksi äänestys presidentti Toomas Hendrik Ilveksen seuraajasta alkaa alusta.

Äänestys kertoo protestimielialoista. Se on protestia Viroa pitkään johtanutta reformipuoluetta, sen ehdokasta Siim Kallasta sekä meneillään olevaa kuntareformia ja kuntien pakkoliitoksia vastaan. Valitsijakokous muodostui kansanedustajista ja kuntien edustajista.

Politiikan kehäkettu Kallas sai valitsijakokouksen viimeisellä kierroksella 138 ääntä, mikä oli vain neljä ääntä enemmän kuin sitoutumattoman protestiehdokkaan, Allar Jõksin, äänisaalis.

Jo juristi Jõksin nousu viimeiselle vaalikierrokselle kertoo protestimielialoista. Hän tuli ehdokkaaksi täysin puoluepolitiikan ulkopuolelta suomalaisen Aku Soraisen asianajotoimistosta.

”Menen maanantaina takaisin töihin”, Jõks sanoi Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle äänestystuloksen selvittyä.

Jõks tunnetaan perinteisten puolueiden tuulettajana, joka oikeuskanslerina vaati tiukempia rangaistuksia puoluerahoituksen väärinkäytöksistä ja avoimempaa poliittista päätöksentekoa.

Jõks seurasi vaalitulosta Estonia-teatterin parvella hymyillen, kun taas pääministeri Taavi Rõivasin ja Siim Kallaksen ilmeet myrtyivät äänestyslippujen huvetessa Kallaksen pinosta laskennan aikana. Tulos on isku reformipuolueelle, joka on ollut Viron johtava hallituspuolue yksitoista vuotta yhtä soittoa ja hallituksessa vielä pidempään.

Entinen EU:n komissaari ja Viron pää-, valtiovarain- ja ulkoministeri Kallas kuuluu reformipuolueen perustajiin. Hän on myös puolueen kunniapuheenjohtaja. Vaikka hänen kokemustaan arvostetaan, hän herättää osassa kansaa syvää epäluuloa. Luottamusta nakertavat 1990-luvun rahaskandaalit.

Kallas edustaa myös sukupolvea, joka on pysynyt johtavassa asemassa yhteiskuntajärjestelmän muutoksista huolimatta. Viron palautettua itsenäisyytensä entinen kommunistipuolueen jäsen muuttui liberalismin puolestapuhujaksi. Hänen oli vaikea vastata muutosodotuksiin.

Presidentinvaaleissa Viron oppositio sai mahdollisuuden protestoida hallitusta vastaan ja kuntien edustajat hallituksen johtamaa kuntareformia vastaan.

Jos kunnat eivät muodosta vapaaehtoisesti vähintään 5 000 asukkaan kuntaliitoksia, alkavat pakkoliitokset ensi vuonna. Kymmenet kunnat ovat valittaneet asiasta oikeuteen.

Ehkä kyse oli myös protestista monimutkaista vaalijärjestelmää vastaan. Lauantai-iltapäivänä moni Virossa koki tilanteen oudoksi, kun ylivoimainen kansansuosikki, pitkän diplomaattiuran tehnyt Marina Kaljurand ei päässyt viimeiselle äänestyskierrokselle.

Viron parlamentin on järjestettävä uusi äänestys presidentistä kahden viikon kuluessa. Siim Kallas ja Allar Jõks ovat ilmoittaneet, etteivät enää asetu ehdolle.

Yllätykset Viron presidentinvaaleissa jatkuvat. Varmaa on vain, että Ilveksen kausi jatkuu, kunnes seuraaja valitaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Presidentin valinnassa kävi historiallinen epäonnistuminen

 Viron presidenttiä ei valita suoralla kansanvaalilla, kuten Suomessa.

 Presidentistä äänesti aluksi parlamentti. Kukaan ehdokas ei kuitenkaan saanut parlamentin kolmella äänestyskierroksella tarpeeksi ääniä voittoon.

 Sen vuoksi päätös siirtyi valitsijamiesten kokoukselle. Kokous muodostuu kansanedustajista sekä kunnanvaltuustojen valitsemista edustajista. Edustajia on yhteensä 335.

 Toiselle kierrokselle pääsivät lauantaina kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta, Siim Kallas ja Allar Jõks.

 Kumpikaan ehdokkaista ei kuitenkaan saanut yli puolta äänistä, joten valinta epäonnistui. Näin ei ole tapahtunut koskaan aiemmin.

 Nyt valinta siirtyy takaisin Viron parlamentille. Sen on järjestettävä uusi äänestys presidentistä kahden viikon kuluessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  2. 2

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  10. 10

   Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää